Name: Jeroen

Posts by Jeroen Veenstra:

  Spoorzoeken tijdens Museumnacht

  maart 6th, 2014

  Spoorzoeken tijdens Museumnacht

  Komende zaterdag kan men weer sporen volgen naar 51 musea, galeries en andere culturele instellingen tijdens de Museumnacht! De Rotterdamse Museumnacht wordt sinds 2002 georganiseerd en tijdens de avond presenteren de Rotterdamse kunst-, cultuur- en erfgoedinstellingen zich op laagdrempelige, feestelijke en inhoudelijke wijze aan een breed publiek. De Museumnacht wordt om 19.45 uur op het plein van Villa Zebra geopend. Cabaretier Tim Hartog geeft daar het startsein voor de surround soundscape van geluidskunstenaar Dyane Donck.

  Het publiek kan daarna onder meer terecht bij Raaf. Het kunstcollectief Lastplak zal de locatie voor een avond over nemen. Bij Roodkapje gaat het om Pony Pack. Er is volop aandacht voor paarden en pony’s aldaar. Bij de Laurenskerk is er een speurtocht en kan men de toren beklimmen voor een uitzicht over donker Rotterdam. Bij Galerie Vivid wordt een presentatie van 3D-printontwerpen getoond. Bij Showroom Mama zijn de internetkunst-pioniers Joan Heemskerk en Dirk Paesmans te gast. Zij omhelsden in de jaren negentig als eersten het internet als nieuw medium. Bij Tent kan men zich onder begeleiding van kunstenaar Anne Wenzel zelf vereeuwigen in klei.

  Spoorzoeken tijdens Museumnacht

  De vuurtoren bij het Havenmuseum is het decor voor optredens van Minnekus de Groot. Op de kade laat Miss Minetti vurige liefdessporen achter met een opzienwekkende vuurshow. De expositie Umbran wordt geopend bij het Nederlands Fotomuseum, mode- en autonoom fotograaf Viviane Sassen. Ze presenteert nieuw ruimtelijk werk. Museum Rotterdam biedt een kijkje in nachtstad Rotterdam van vroeger. Uiteraard is het aanbod bij het Maritiem Museum gebaseerd op de expositie Sex & The Sea.

  Ook De Kuip, De SS Rotterdam zijn te bezichtigen maar helaas doen de Kunsthal en Museum Boijmans van Beuningen niet mee. Daar staan wel een paar primeurs tegenover. Zo doet The House of Ababa mee, de galerie op de bruisende Witte de Withstraat is sinds afgelopen september geopend. De galeriehoudster Sophie Bargmann, die zelf liever galerista wordt genoemd, doet het goed met veel evenementen, deelname aan Object Rotterdam en veel media-aandacht! Voor 8 maart zijn Bier & brood en Studio Ruwedata (Thijs Kelder) verantwoordelijk voor zeefdrukken en typografische 3D-werken die helden en antihelden, gemanipuleerde figuren en stedelijke landschappen verbeelden. Bezoekers maken kans op de kunstwerken. Er zal daarnaast muziek klinken van Jahua, Brutuzz, Mucky Muxx en Dagger D.X.

  Spoorzoeken tijdens Museumnacht

  Studio Ruwedata is ook betrokken bij Night Vision, het programma van Worm. Studio Ruwedata en WORM willen in hartje Rotterdam een kunstwerk realiseren van 30 m2. In de vijftal raampartijen van het NDU pand op de Witte de With straat komt een collage van slogans, kreten en beelden.

  Het werk gaat verwijzen naar de sfeer en geschiedenis van de Witte de Withstraat, een opgekuiste kunst- en uitgaansstraat met een roemruchte geschiedenis vol hoeren, dope en nachtbrakers. Iedereen wordt opgeroepen geld en input voor het kunstwerk te doneren via http://www.voordekunst.nl/vdk/project/view/1966-night-vision. Op dit moment is er 43% van de 3777 euro binnen gehaald. De ambitie is om het kunstwerk tijdens de Museumnacht te presenteren.

  Bovendien is er voor het eerst een officiële afterparty in de Rotterdamse Schouwburg. Er zijn pop-up acts Hause of ShoQlat, Paradox, dj Lu-Chi’sz, Davy Pieters, Naomi Velissariou en meer en een special uit de voorstelling Father, Father van Lloyd Marengo en Don’t Hit Mama. Daarnaast beeldende kunst van Amanda Harput op de grote Mediawand. Muziek komt van dj’s LES dj*, Edgar en Jeff Solo.

  Spoorzoeken tijdens Museumnacht

  Maar andere uitgaansgelegenheden bieden ook nog een flink programma voor na het spoorzoeken. Zo zijn er onofficiële afterpartys bij Bar, Hamburg, Bird en Roodkapje. Daarnaast zal Bahn de gelegenheid te baat nemen om open te gaan. De club is van dezelfde uitbater als de onlangs gesloten House Kamer!

  Het passe-partout van de Rotterdamse Museumnacht is een button met knipperend lichtje: geldig voor alle locaties én voor gratis Museumnachtvervoer.
  Prijs t/m 8 maart: 15 euro. Prijs op zaterdag 8 maart: 17,50 euro.

  Voorverkoop via http://www.rotterdamsemuseumnacht.nl/online_verkoop

  Reageren uitgeschakeld

  Issues Magazine is zeker geen zonde!

  februari 25th, 2014

  Issues Magazine is zeker geen zonde!

  Al twee maal eerder werd met veel succes Issues gepresenteerd. Het eerste exemplaar van het Rotterdamse fotomagazine werd op 7 september 2012 onthuld in De Unie. De tweede editie werd vorig jaar op 23 mei gepresenteerd in het Bilderberg Parkhotel. Die locatie was uitgekozen omdat het thema Hotel was.

  Komende vrijdag 28 februari wordt alweer het derde deel (blijkbaar houden de initiatiefnemers Marc Nolte en Milan Boonstra niet van regelmaat) uitgegeven. Het thema dit keer is: Sin. Ook nu is weer een passende omgeving gevonden voor de presentatie: De Arminius Kerk!
  Uiteraard de perfecte plek om te komen zondigen!

  Issues Magazine is zeker geen zonde!

  Net als eerder zijn er lokale fotografen uitgenodigd om net als de twee initiatiefnemers een serie te maken rond het thema. Dit keer zijn dat Carlijn Jacobs, Stacii Samidin, Florine van Rees, Luca Knegtering, Marc Haers en Marvin de Monte. Zahra Reijs levert de cover. Zij doet voor de tweede keer mee aangezien zij ook in het eerste magazine stond!
  Carlijn Jacobs maakte eerder al een serie voor de tweede editie.

  Ook dit keer krijgen de bezoekers voor een entreeprijs van zes euro toegang tot de feestelijke presentatie (van 21.00 tot 04.00) en een handgenummerd, gelimiteerd en wederom door Almost Modern vormgegeven exemplaar.

  De dj’s tijdens het feest zijn Pop On Acid, Jeff Solo, Hollywood & Vine, Job Smit & Marc Nolte, Boys Keep Swinging en, geheel in thema, de voormalig porno-actrice Sofia Valentine!

  Issues Magazine is zeker geen zonde!

  Reageren uitgeschakeld

  Het leven van Ted Langenbach in biografie

  november 27th, 2013

  Het leven van Ted Langenbach banner

  Ted Langenbach krijgt zowaar een biografie. Journalist Anton Slotboom heeft het ‘bizarre leven van de partygoeroe’ opgetekend. Het boek wordt 2 december gepresenteerd in nachtclub White’s.

  Twee dagen eerder, zaterdag 30 november, is er al de herintroductie van Speedfreax in de Maassilo.  Speedfreax was een succesvol feest in Now & Wow en wordt nu net als eerder Superbimbo, MTC en uiteraard Now & Wow zelf  weer nieuw leven ingeblazen. 14 december volgt bijvoorbeeld ook alweer de vijfde editie van Now & Wow-fest. Langenbach is dus nog alomtegenwoordig.

  Hij doet nog dagelijks zijn rondje en valt dan feesten, partijtjes, clubs en andere horecagelegenheden  binnen. Dat zijn constante aanwezigheid voor scepsis, ergernis en verveling zorgt kan je hem eigenlijk niet verwijten. Als hij nou al die uitnodigingen om feesten te geven in Barcelona, Berlijn en New York had aanvaard dan had hij met zijn permanente presentheid de ontwikkeling van het lokale uitgaansleven niet zo belemmerd! Maar de nieuwe, opvolgende generatie moet zich eigenlijk schamen dat Langenbach nog steeds zo’n relevant kopstuk kan zijn.

  Het leven van Ted Langenbach in biografie

  Meerdere toonaangevende namen uit de huidige scene werken echter met wederzijds plezier samen met de nestor. Zoals hij jong talent altijd kansen heeft geboden. Jeff Solo doet de programmering voor meerdere feesten. Een flinke Rotterdamse afvaardiging van gearriveerde namen en hemelbestormers zoals Benny Rodrigues, Pop on Acid en Marc Nolte (http://www.grazen.nl/?p=7791) en Job Smit draaien zodoende op de succesvolle, uitverkochte evenementen. Aziz Yagoub op zijn beurt organiseert samen met Ted feesten en zijn Perron is ook de locatie voor Superbimbo.

  Of er iets nieuws in de biografie staat is nog afwachten. De media weten Ted namelijk makkelijk te vinden (en andersom). Zijn levensgeschiedenis, meningen, opvattingen en kritiek zijn dan al vaker opgetekend. Hij is niet te beroerd om gevraagd en ongevraagd redes af te steken, voorzien van meer informatie dan in een obligaat artikel past. Alleen daarom al is een boek dan inderdaad eens een keer een beter passend formaat!

  Het leven van Ted Langenbach in biografie

  Speedfreax , 30 november in de Maassilo (22.00-06.00). Toegang 21 jaar en ouder.
  Met Joost van Bellen, Gomes, Roska, Ramsey & Fen, Steve Boomselector, Shobba,
  Dark Sky, Full Crate, Rancido, Jeff Moore, Mc Spyder, Mc Vin E en Miss Bunty.

  Voorverkoop €25- via www.speedfreax.com

  Now & Wow Fest V, 14 december in de Maassilo (23.00-07.00)

  De Wereld Lult Door. Lolita Klup en Tomorrowisnow, kid… Het zijn wat tipjes van de ‘extraordinaire’ sluier van de verjaardagsparty van Now & Wow Fest V op 14 december. Het thema is Beautymachines, waarmee Now & Wow haar bezoekers wil confronteren met de consumptiemaatschappij, waarin het huidige schoonheidsideaal centraal staat. Bijzondere elementen: ‘The Perfo Beauty Box’ in de Super Wow zaal, waarbij deelnemende theatergroepen, performancekunstenaars en acts een spannende prijs kunnen winnen.

  Voorverkoop  €25- via www.nowandwowfest.com

  Het boek Ted. Het bizarre leven van partygoeroe Ted Langenbach is nog tot 1 december met korting (€20-) te bestellen via http://www.tedlangenbach.nl. Daarna kost de biografie €25-

  Reageren uitgeschakeld

  De onontdekte potentie van Buma Rotterdam Beats

  november 23rd, 2013

  Buma Rotterdam Beats (c Artur Lazar)

  Er is volop onrust in het Rotterdamse cultuursector op het moment. Onvermijdelijke bezuinigingen, de hardnekkige roep om de terugkeer van de Dance Parade en uiteraard het verdwijnen van podia vanwege verscheidene redenen. Het resultaat is een soort tweespalt. Er zijn er die van mening zijn dat Rotterdam op het moment niet geschikt is voor een rijk cultureel aanbod. Daarnaast zijn hoopvolle, toekomstgerichte Rotterdammers die terecht potentie zien in de Maasstad.

  Echter, afgaande op de afgelopen vierde editie van Buma Rotterdam Beats van afgelopen weekend is er toch nog wel heel wat te winnen binnen het Rotterdamse. Ondanks het aansprekende aanbod met vooral opkomende namen viel de opkomst bij meerdere programmaonderdelen in de avond soms tegen.

  Buma Rotterdam beats (c Artur Lazar)

  In tegenstelling tot vorig jaar werd het bezoekersaantal bijvoorbeeld niet genoemd in het afsluitende, terugblikkende persbericht. Tekenend! Toen waren er 5500 bezoekers! Die gasten konden toen dan wel genieten van wellicht al meer gearriveerde artiesten als Huidson Mohawke en 2Chainz. Maar namen als Ryan Hemstworth, Snakehips en Rockie Fresh verdienden meer publiek. Zoals een van de weinigen bezoekers het op zaterdagavond in Perron tijdens de draaibeurt van Ryan Hemsworth het verwoorde: ‘’Ik schaam me voor Rotterdam!’’ De lege zaal maakte dat de man van het moment Hemsworth zijn set logischerwijs dienstplichtig afwerkte. Eerder die avond overtuigde het Britse Snakehips meer met een enorm swingend optreden.

  Maar toch waren er gelukkig ook positieve elementen. De optredens in Rotown waren goed bezocht, de zaterdagavond met S O H N en Mount Kimbie was zelfs uitverkocht! Black Milk en Quadron overtuigden tijdens hun optredens. In de nacht trokken de clubavonden met Buma Rotterdam Beats-artiesten als Gorgon City op vrijdag en DJ Moortje op zaterdag in TwentySix ook weer meer publiek. Dat zijn echter wel clubavonden zoals Don van Jeff Solo die inmiddels al naam hebben gemaakt.

  Ook het dagprogramma lijkt weer enkele mooie samenwerkingen op te gaan leveren tussen buitenlandse gasten en lokale artiesten. De producers, zangers, rappers, organisatoren en boekers uit Rotterdam en omgeving lijken de potentie van het festival gelukkig wel in te zien en doen netwerkend goede zaken tijdens het informele daggedeelte. Hopelijk dat het algemene publiek Buma Rotterdam Beats toch ook nog eens op waarde schatten.

  Buma Rotterdam beats (c Mike Breeuwer)

  Reageren uitgeschakeld

  Grote Rotterdamse Kunstkalender weer verkrijgbaar

  november 19th, 2013

  De Grote Rotterdamse Kunstkalender met werk van oa. Steven Kolk en Florentijn Hofman

  Naast de Grote Rotterdamse Kunstkalender zijn er inmiddels ook Haagse en Amsterdamse exemplaren. Daaruit blijkt wel dat het concept, vraag 365 lokale kunstenaars ieder een ontwerp te leveren voor een dag, wel een succes is. Afgelopen vrijdag werd bij de expositie Echte Rotterdammers in LP2 alweer de derde Rotterdamse editie gepresenteerd.

  Een onafhankelijke redactie is er wederom in geslaagd 365 werken van gerenommeerde én aanstormende Rotterdamse kunstenaars, designers, grafisch vormgevers, modeontwerpers, fotografen, architecten en anderen met creatieve talenten in een kloeke kalender te krijgen. Onder de deelnemers zijn bijvoorbeeld Iwan Smit en Chris Versteeg (bekend van Cats vs Dogs).

  De Grote Rotterdamse Kunstkalender 2014 (www.groterotterdamsekunstkalender.nl) is nu aan te bestellen via deze link op www.trichispublishing.nl

  De Grote Rotterdamse Kunstkalender 2014

  Reageren uitgeschakeld

  Vierde editie Buma Rotterdam Beats

  november 11th, 2013

  Buma Rotterdam Beats Vierde Editie

  Vorig jaar trok Buma Rotterdam Beats 5500 bezoekers . De organisatie was tevreden en zag het als teken dat Buma Rotterdam Beats uit kan groeien tot een van de belangrijkste evenementen (netwerkbijeenkomst en festival) voor bass, hiphop, reggae, drum ’n bass, soul, beats en meer in de wereld. Net als voorgaande jaren zijn er tijdens de komende vierde editie weer veel optredens van (deels nog onbekende) artiesten.

  De programmeur Roger Brouwn heeft ondertussen echter al bewezen dat hij gevoel voor talent heeft. Verschillende artiesten die tijdens vorige edities optraden zijn inmiddels doorgebroken zoals 2Chainz, Charles Bradley, Lunice, Hudson Mohawke, Iggy Azalea en Action Bronson.

  Dit jaar zijn hiphoppers Mr. Probz, Black Milk, en Rockie Fresh uitgenodigd. Daarnaast komen de Zuid-Afrikaanse dj Black Coffee, drum ’n bass-duo Camo & Krooked, de Antwerpse rapster met Congolese wortels Coely, de garage-dj Chaiba, het Londens bassduo Snakehips, housevernieuwer Kyle Hall en de Londense zangeres Izzy Bizu.
  Ook de absolute livesensatie van dit moment Hiatus Kaiyote uit Australië, dj Ryan Hemsworth uit Canada, Zebra Katz uit de VS, electronic soul-belofte Quadron uit Denemarken, post-dubstepsensatie Mount Kimbie uit Londen,
  S O H N en rapper Oddisee zijn vastgelegd. Roses Gabor, Boaz van de Beatz presents Nouveau Riche Music, Gorgon City, rappers Watsky en WAX, SirOJ, Maydien, Dream Koala, D E N A uit Duitsland, Maduk, Samnesia en Crispy zullen eveneens aantreden.

  Buma Rotterdam Beats Vierde Editie

  Rotterdam wordt onder meer vertegenwoordigd door Sevdaliza, Pink Oculus, Jeff Solo, Gery Mendes en Nicon.

  Verschillende artiesten zullen meerdere keren hun talenten etaleren. Black Milk zal bijvoorbeeld een masterclass geven tijdens het dagprogramma en ’s avonds optreden bij Bar. Buma Rotterdam Beats bestaat namelijk uit twee elementen. Overdag vindt een conferentie plaats voor internationaal industriepubliek en een uitgebreid programma voor nationaal talent, met workshops, interactieve Q&A’s, beats en demo pitches, netwerkmomenten en zakelijke panels.

  Er zijn in de middag ook masterclasses van rapper Oddisee en producer S1 van Kanye West’s label GOOD Music. Interviews met acts als Hiatus Kaiyote, Nouveau Riche, Munchi, The Partysquad en Reverse. Grote partijen komen naar Rotterdam om hun kennis over de industrie de delen, en nieuw talent te spotten, zoals Riggs Morales (VP of A&R van Atlantic Records), muzieksupervisiebedrijf Hit The Ground Running uit Los Angeles, Top Notch en de Britse reggae-autoriteit Lloyd Bradley.

  Buma Rotterdam Beats Vierde Editie

  Tijdens het dagprogramma staat vooral het internationale succesverhaal van Nederlandse producers centraal. Daartoe wordt bijvoorbeeld dj Moortje overgevlogen vanaf Curaçao. Hij is namelijk de grondlegger van bubbling. Hij was 25 jaar geleden de eerste die de pompende ritmes van dancehall maar ook hiphop en r&b versneld af speelde. Deze muziekstijl vormt de basis voor het wereldwijde succes van de Nederlandse producers.

  DJ Moortje zal tijdens BRB by Day onder meer geïnterviewd worden door zijn jonge geestverwant moombahtonpionier Munchi uit Rotterdam, een groot liefhebber van bubbling die de bouwstenen van het fenomeen gebruikte om zelf nieuwe sensationele muziekstijlen te creëren. De jonge, invloedrijke beatmakers als Boaz van de Beatz, Reverse, Fellow en The Partysquad staan ook stil bij de geschiedenis van dit typisch Nederlandse dansvloerfenomeen. Boaz van de Beatz zal ook in het avondprogramma te zien zijn, met een presentatie van zijn platenlabel Nouveau Riche Music.
  het festival vindt vooral plaats in het Schieblock en de Hofbogen, specifieker bij Bar, het HipHopHuis, Bird en de aangrenzende Mini Mall en ook Rotown, Perron en TwentySix.

  Buma Rotterdam Beats Vierde Editie

  Ook dit jaar zijn er in de middag en aan het begin van de avond gratis concerten te zien op het buitenpodium van BRB, onder meer van Kid de Blits, Freddy & Bundy (Crooks & Hef) uit Hoogvliet, Typhoon en anderen. Ook zijn er presentaties van Roots & Routes en de Herman Brood Academie.
  Tijdens Buma Rotterdam Beats zal bovendien het hiphopfestival Street Science weer plaatsvinden. Onder het thema ‘knowledge is key’ wordt een palet aan uitingsvormen (dans, muziek en beeldende kunst) belicht op diverse locaties in Rotterdam, waaronder het HipHopHuis, de Mini Mall en galerie Opperclaes.
  Meer informatie over de programmering en entreeprijzen van de verschillende onderdelen is te vinden via: www.buma-rotterdam-beats.nl/#tickets

  Buma Rotterdam Beats Vierde Editie

  Reageren uitgeschakeld

  Tweede See Me Hear Me in de Gouvernestraat

  november 6th, 2013

  See Me Hear Me 2e editie in De Gouvernestraat

  Na de succesvolle eerste editie zal er dit weekend een nieuwe editie plaatsvinden van See Me Hear Me. De opzet is hetzelfde, een festival vol aandacht voor beeld en geluid, maar de locatie is anders. Theatercomplex De Gouvernestraat is de speelplaats van dit vervolg.

  Vorig jaar vertoonde René van Zundert zijn minidocumentaire Hard voor de Hal over gabber in Rotterdam. De vrijdagavond is vanaf 20.00 (entree is 10 euro) geheel gewijd aan de eerste vertoning van zijn nieuwe documentaire over de hernieuwde opmars van het uitgaansleven in de stad. Een onderwerp dat ook al was opgepikt door muziekwebsite Noisy. Zij brachten vorige week nog een kleine documentaire over precies hetzelfde thema uit, met deels dezelfde geportretteerde smaakmakers! Bovendien is het ook wel mooi om de Beats van de Binnenweg te noemen. In deze documentaire uit 2007 portretteerde Tenny Tenzer de toenmalige dancescene van Rotterdam.

  See Me Hear Me 2e editie in De Gouvernestraat

  Voor Aan! sprak Van Zundert huidige spelers als Aziz Yagoub, bekend van onder meer Perron en Nachtduik, Dirk Schmidt bekend als Pop on Acid en eigenaar van Housekamer, David Vunk van Moustache Records en Jetti & Kris van Bar. Bij Bar vindt na de première in de Gouvernsetraat vanaf 23.00 ook de afterparty plaats met optredens van David Vunk, Kause, Pop On Acid en Steven Pieters (bekend van Triphouse. De entree is gratis met het filmkaartje, anders is toegang tot het feest te Bar maar 5 euro.

  Een dag later is het aanbod van See Me Hear Me nog breder en veelzijdiger. In vier zalen zijn tussen 15.00 en 02.00 twintig programmaonderdelen (entree is 15 euro). Daarbij ook veel Rotterdamse inbreng. Zo zijn er vertoningen van The Voice of Rotterdam over Lee Towers en De Deeldeliers met Jules Deelder. De Rotterdamse band Half Way Station speelt psychedelische klanken over Rotterdamse archiefbeelden uit de jaren ’30 gemaakt door Andor van Barsy. Rotterdammer Emile Steginga zorgt het hele festival voor video-art in de foyer. Daarnaast vertellen lokale connaisseurs als Maarten J. Boer en Victor Vroegindeweij over de (Rotterdamse) filmscène.
  Een combiticket voor beide dagen is 20 euro, alle soorten tickets zijn verkrijgbaar via deze link.

  See Me Hear Me 2e editie in De Gouvernestraat

  Reageren uitgeschakeld

  Een expositie voor en door echte Rotterdammers

  oktober 8th, 2013

  Echte Rotterdammers, foto's van facebook Museum Rotterdam

  Rotterdammers zijn trots op hun stad. En terecht! Museum Rotterdam heeft gemerkt dat de liefde voor de stad in opmars is. Zo is er bijvoorbeeld al Groos, het warenhuis waar enkel producten van Rotterdamse makelij worden verkocht. Tijdens Echte Rotterdammers, Wie denken we wel dat we zijn worden onder auspiciën van Museum Rotterdam enkel objecten, voorwerpen, uitingen (onder meer van IkRotterdam), beelden en stukken van Rotterdamse makelij vanaf 12 oktober tentoongesteld in LP2 bij Las Palmas! De plek waar bijvoorbeeld eerder ook al vol trots de overzichtstentoonstelling Cor Kraat, Made in Rotterdam werd georganiseerd.

  In de dynamische zoektocht door verleden en heden van de Rotterdamse ziel wordt de stad een spiegel voorgehouden. Wat maakt Rotterdam en de Rotterdammers nu zo ontzettend Rotterdams? Waar staat Rotterdams nou precies voor: rauw, echt, modern, eerlijk en/of hardwerkend. De clichés en typeringen die voor Rotterdammers gelden worden onderzocht!

  Een expositie voor en door echte Rotterdammers

  Want Wanneer ben je een echte Rotterdammer? Als je hier woont, als je hier geboren bent, als je voor Feyenoord bent, of juist voor Sparta? Of simpelweg als je je Rotterdammer voelt? De havenstad aan de Maas trekt al ruim 400 jaar mensen aan die Rotterdammer worden. Vlaamse vluchtelingen, Franse Hugenoten, Engelse filosofen, Duitse dienstmeiden, Brabantse arbeiders, Chinese zeelui, Molukkers, Turken, Surinamers, Kaapverdianen, Marokkanen, Polen, Bulgaren en meer.

  De zoektocht naar de Rotterdamse identiteit voert langs een rauw maar hartverwarmend decor (vormgegeven door Thomas Rupert bekend van onder andere RO theater en Conny Janssen Danst) in de voormalige werkplaats van de Holland Amerika Lijn op de Kop van Zuid. Het is een optocht van Rotterdammers van vroeger tot nu en leidt uiteindelijk naar een groot scherm. Hierop spetteren door Rotterdamse schoolkinderen kleurrijk ingevulde computeranimaties van de stad.

  Een expositie voor en door echte Rotterdammers

  Bouwstellingen vol authentieke voorwerpen geven verder inzicht in stellige uitspraken als: Echte Rotterdammers komen van ver, werken hard, wonen in een bouwput, zijn jong, houden van hun cluppie, geloven alles en bouwen modern. Rotterdammers van alle tijden vertellen hun verhaal via stukken uit de collectie van het museum. Verderop klinkt in een kubus van Rotterdamse uitspraken een wetenschappelijke uitleg van de Rotterdamse tongval door Martin van Waardenberg. De acteur/schrijver die tegenwoordig natuurlijk vooral bekend is door de succesvolle in Rotterdam gesitueerde film De Marathon.

  Een expositie voor en door echte Rotterdammers

  Het is een uitgebreid programma vol interactieve onderdelen, speciale evenementen en opvoeringen. Het RO-theater voert de voorstelling Moeders op. Stadgenoten kunnen onder andere  plaatsnemen in de stoel van diverse Rotterdamse kappers om naast het weer over typische Rotterdamse zaken te praten. Uiteraard kunnen bezoeker bijkomen met een echt bakkie pleur met wisselende Rotterdamse taart geserveerd. Ook een museumwinkel met Rotterdamse waar ontbreekt niet. Wie overdag hard werkt kan van donderdag tot en met zaterdag ook ´s avonds terecht bij Echte Rotterdammers.

  Echte Rotterdammers is de eerste grote expositie van Museum Rotterdam na de sluiting van het Schielandshuis in 2013. De tentoonstellingshal LP2 in Las Palmas, middenin het havengebied op Zuid waar Rotterdam groot is geworden, biedt Museum Rotterdam ruimte om het verhaal van Rotterdam te vertellen. De komende jaren organiseert het museum hier jaarlijks een grote expositie in afwachting van de realisatie van een nieuwe museumlocatie.

  Een expositie voor en door echte Rotterdammers

  Reageren uitgeschakeld

  Sex & The Sea in het Maritiem Museum

  oktober 1st, 2013

  Sex & The Sea in het Maritiem Museum Rotterdam

  Het gezegde gaat: ‘In elk stadje een ander schatje!’ Vele nachten op de wijde oceaan maken dat zeelieden gevoelens van heimwee en lust hebben. Het Maritiem Museum wijdt een expliciete expositie aan deze begrijpelijke verlangens. Enkel bezoekers van 16 jaar en ouder mogen vanaf zaterdag 5 oktober Sex & The Sea bezoeken.

  In de expo nemen de Britse filmregisseur Peter Greenaway en Nederlandse multimedia regisseur Saskia Boddeke museumbezoekers mee in gevoelens van seksueel verlangen en verleiding die zeelieden hebben. De tentoonstelling laat bezoekers beleven hoe zeelieden omgaan met hun gevoelens van heimwee en seksueel verlangen. Gelden normen en waarden nog zo ver van huis en haard? Laat de passagierende matroos zich in verre oorden inderdaad verleiden door exotische vrouwen in bordelen of cafés? Zoekt hij houvast met thuis door elke dag zijn liefje te schrijven?

  Sex & The Sea in het Maritiem Museum

  Om een beeld te schetsen van de omstandigheden waar zeelui mee te maken hebben werden ook tientallen verschillende zeelieden geïnterviewd. Openhartig vertelden ze hun verhaal:

  Monique Wouters-Scholten, 2de stuurman (1982–1986): “What happened in Colombia stays in Colombia, zullen we maar zeggen”

  Wesley Smits, officier in opleiding (2012-2013): “In Hamburg duwden collega’s mij in een kamertje met de boodschap: Ga nou maar eens echt zeeman worden”.

  Sex & The Sea in het Maritiem Museum

  Om de romantiek maar ook harde werkelijkheid van maritieme lust vorm te geven, is het Maritiem Museum een samenwerking aangegaan met regisseurs Peter Greenaway en Saskia Boddeke. Greenaway is onder meer bekend van de film ‘The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover’. In een filmprojectie laten de kunstenaars op poëtische wijze het verhaal van de geïnterviewde zeelieden samensmelten tot een geheel. De achtergrondbeelden verrijken de indringende verhalen van de zeelui. Dit betreft documentaire materiaal, beeldende kunst van bijvoorbeeld Hokusai en Botticelli en animaties gemaakt in Second Life. Rondom de filmprojectie wordt de beleving van verlangen en lust in een rijke beeldentaal vormgegeven. Er wordt gebruik gemaakt van van poëzie, sound-scapes en museale objecten als potvistanden met erotische voorstellingen, een zeemanstatoeage op sterk water, rondborstige roerkopjes en zeemeerminnenlijkjes.

  Sex & The Sea in het Maritiem Museum

  Aansluitend op hun bezoek aan de expo kunnen bezoekers ook een ondeugende wandeling met behulp van de smartphone door de vroegere Rotterdamse maritieme buurten van plezier lopen. Historische foto’s en filmpjes en interviews met openhartige zeemannen geven de wandeling kleur. De tour eindigt bij Belvédère Verhalenhuis Rotterdam op Katendrecht waar de wandelaars zeemansverhalen kunnen beluisteren of opnemen.

  De tentoonstelling ‘Sex & The Sea’ is van 5 oktober 2013 t/m 19 december 2014 te zien.

  Reageren uitgeschakeld

  Het bijzondere recept van Rotterdamse Kost

  oktober 1st, 2013

  Rotterdamse Kost in het Museumpark

  Zoals al eerder gemeld is het World Food Festival op dit moment bezig in Rotterdam. Het Museumpark is het kookpunt en vandaar dat het tweede Discovery Festival afgelopen weekend aldaar in het teken stond van WFF. Rotterdamse Kost is echter een nieuw festival dat speciaal is bereid voor WFF en komende donderdag, vrijdag en zaterdag plaats heeft.

  Tijdens het festival staan culturele, muzikale en culinaire Rotterdamse klassiekers op het menu. Het is een recept waar de organisatie al ervaring mee heeft omdat zij al drie keer met succes het soortgelijke Culinesse hebben georganiseerd in de Rotterdamse nieuwbouwwijk Nesselande. Tijdens Rotterdamse Kost is de bereiding echter nog Rotterdamser. Het aanbod bestaat bijvoorbeeld uit de karakteristieke gehaktbal van de Ballentent maar ook de gastronomische perfectie van Parkheuvel en Fred. Jules Deelder draagt gedichten voor en onder meer The Kik serveert een concert.

  Rotterdamse Kost in het Museumpark - The Kik

  De kenmerkende Rotterdamse horeca die aanwezig zullen zijn bestaan uit cafe Melief Bender, De Witte Aap, Restaurant Fred, Hans Worst, Parkheuvel, Asian Glories, De Ballentent, Koekela, Man met Bril Koffie, Level en Bram Ladage.

  Die Rotterdamse patatbakker is ook het onderwerp van voorstellingen die theatermaker Wim Staessens heeft gemaakt in het kader van World Food Festival. De Patatverhalen zijn nog tot t/m 26 oktober te zien in de patatkramen van Bram Ladage in Rotterdam en Schiedam. Elke zaterdag is er tussen 12.00 en 16.00 op elk half en heel uur een theatrale scène gebaseerd op verhalen uit interviews met Bram Ladage zelf, medewerkers, leveranciers en trouwe klanten. Samen met Rocco Ladage, de neef van Bram, vertelt Staessens er donderdag 3 oktober over tijdens Rotterdam Late Night in Worm.

  Ernest van der Kwast ontvangt tijdens de culturele talkshow ook Raydel en Melvin, dreadlockspecialisten met een kapperszaak in Rotterdam-Noord. Wilma Sütö is kunsthistoricus en journalist en geeft een mini-kunstcollege. De Rotterdamse band AC Berkheimer zal optreden en Spectacular Spectacular draait plaatjes ter omlijsting.

  Rotterdamse Kost in het Museumpark - Hermes House Band

  Het culturele aanbod bij Rotterdamse Kost bestaat donderdag uit onder meer Hermes House Band, Bregje Sanne Lacourt en Rotterdams Symfonisch Blaasorkest.

  Vrijdag zijn er optredens van onder anderen Arthur Flink, Elfie Tromp en The Kik. Later dit jaar zal The Kik Rotterdam weer aandoen met de premiere van De Veelste Grote Nederbietshow op 1 december in het Oude Luxor Theater.
  Zaterdag worden onder meer Kiss The Groove, Sander de Kramer en Jules Deelder geserveerd.

  Via deze link kunnen entreekaartjes aangeschaft worden. Er zijn vele verschillende opties!
  The Kik orkestreert op vrijdag.

  Rotterdamse Kost in het Museumpark - Jules Deelder

  Reageren uitgeschakeld