HipHopHuis viert tienjarig bestaan in nieuw pand

HipHopHuis viert tienjarig bestaan in nieuw pand

Het HipHopHuis werd in 2002 opgericht door enkele enthousiaste breakdancers uit Rotterdam en omstreken. Het moest een thuishaven bieden aan hiphop-liefhebbers en een plek om kennis over te dragen maar ook een plaats voor ontmoeting en uitwisseling. Daarnaast organiseert het HipHopHuis ook evenementen als Street Science.

De focus van het HipHopHuis is de afgelopen jaren sterk verbreed. Van de vier oorspronkelijke hiphop-elementen (graffiti, breakdance, turntablism en rap) is het programma uitgegroeid naar een diversiteit aan stijlen met hiphop en de volledige cultuur die er bij hoort als oorsprong. Stijlen als krumping en dancehall staan nu bijvoorbeeld ook op het lesrooster, iets dat 10 jaar geleden ondenkbaar was.

HipHopHuis viert tienjarig bestaan in nieuw pand (Martha Cooper)

Op vrijdag 31 augustus viert het HipHopHuis het tienjarig bestaan. De dag wordt extra feestelijk omdat ook het nieuwe onderkomen in gebruik wordt genomen.
Aruna Vermeulen is een van de originele oprichters (samen met Bennie Semil en Lloyd Marengo) en beantwoorde enkele vragen over het HipHopHuis, het jubileum en het nieuwe pand!

Hebben jullie bij het oprichten van het HipHopHuis ooit gedacht dat jullie tien jaar later zouden bestaan?
’’Bij de oprichting van het HipHopHuis hebben we niet zo ver vooruitgekeken. We waren vooral bezig met urgente zaken van dat moment: oefenruimtes regelen en lessen aanbieden die aansluiten op de underground scene. Pas sinds de organisatie in 2007 is verzelfstandigd en professioneler is geworden is er een structuur en een visie voor de lange termijn.’’

Wat staat je het meest bij van de afgelopen tien jaar?
’’De impact die je hebt en de verantwoordelijkheid die erbij komt kijken. Het HipHopHuis heeft invloed op zoveel jonge mensen: vluchtig voor sommigen, diepgaand voor anderen. De persoonlijke groei die je terug ziet bij (oud-) deelnemers. En voor mij persoonlijk waren de afgelopen tien jaar een balans tussen zelf actief zijn als danser en dingen mogelijk maken voor anderen.’’

HipHopHuis viert tienjarig bestaan in nieuw pand (c Fred Ernst)

Wat zijn de grootste successen geweest, welke artiesten zijn er bijvoorbeeld doorgebroken vanuit het HipHopHuis?
’’De dansers van een groep als Pop’arazzi en bijvoorbeeld Pom Arnold () die momenteel danst bij Cirque du Soleil zijn groot geworden in het HipHopHuis. Maar de meest waardevolle successen van het HipHopHuis liggen op individueel niveau: de groei die deelnemers ervaren op sociale en creatieve vaardigheden.’’

Is de ingebruikname van het nieuwe onderkomen aan het Delftsestraat het mooiste jubileumcadeau?
’’Ja! Absoluut! Het HipHophuis heeft jarenlang gestreden voor een plek in het centrum met een regionale uitstraling. Met deze locatie is dat ruimschoots gelukt. Het bewijst dat blind doorzetten en een gezonde dosis koppigheid uiteindelijk wat opleveren: de aanhouder wint. Wij zijn dolblij met de nieuwe plek: het biedt uitstekende mogelijkheden om door te groeien.’’

Programma:
Pop’arazzi crew verzorgt 31 augustus de openingsact van de feestelijke aangelegenheid. Na de officiële opening voor genodigden en pers is er vanaf 17.00 een gratis Block Party op het terrein achter het HipHopHuis (bij de Biergarten en Hollywood Music Hall) met muziek van Code Red en Miami Nice. Er zijn diverse attracties voor het publiek, waaronder een Bboy Roulette.
In het HipHopHuis (samen met Missin’ Link, 45 Live, Me-We, Isis Vaandrager en Fred & Fransje gevestigd in Grid17) zelf vindt ook een gratis programma plaats met rondleidingen, een talkshow waar met oprichters, docenten en deelnemers wordt teruggeblikt op 10 jaar HipHopHuis en een Dutchbboy quiz. Ook wordt de vloer waarop de namen van alle donateurs die mee hebben geholpen met het inrichten van het nieuwe pand door een financiële bijdrage te leveren staan afgebeeld. De namen worden in een karakteristiek lettertype geschilderd, speciaal voor de gelegenheid ontworpen door de Amerikaanse cult-held Mike Giant!

HipHopHuis viert tienjarig bestaan in nieuw pand

Ontwerpers Jawgem, Resuk en Saskia Haex hebben ter ere van het jubileum drie t-shirts ontworpen. De kledingstukken worden tijdens de viering verkocht voor 10 euro per stuk.
De feestelijke dag wordt vanaf 23.00 afgesloten met de Fat Lady afterparty (8 euro) in Bird (www.bird-rotterdam.nl) met Superblenders, Rae, D.E.F., Markit, Stayfun, Lucky Dubz, Rockid, Cutnice en Civil achter de draaitafels.

vrijdag 31 augustus, 17:00 uur Delftsestraat 19a
www.hiphophuis.nl

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra