Nieuwe kunstzinnige winkels

Nieuwe kunstzinnige winkels

Dat winkels een mooi, kunstzinnig assortiment kunnen hebben bleek al eerder uit dit artikel uit januari met aandacht voor onder meer Damage Clothing en Margreeth Olsthoorn. In de tussentijd zijn er enkele nieuwe ondernemingen gestart waar kleding, design en kunst van vooral ook lokaal talent wordt aangeboden zoals Groos, Urban Nomads, Objet Trouvé en De Z van Zelda. Later deze maand volgt nog de ingebruikname van Sweatshop Deluxe. Deze nieuwe ontwikkelingen vragen om een overzicht!

De meest opvallende nieuwkomer is Groos aan de Schiekade 203. Naast Bar aan de voet van de Luchtsingel in het Schieblock. De winkel wordt van buiten gekenmerkt door de mooie raamschildering op naar een ontwerp van Leon Kranenburg (bekend van onder meer Cats vs Dogs) en aangebracht door Bruce TMC (bekend van Opperclaes).

Uit portfolio Denise van Leeuwen

Groos is een warenhuis voor Rotterdamse mode-, design-, kunst-, muziek-, literatuur-, film-, delicatessen- en lifestyle-producten. Het streven is om uiteindelijk alle kwaliteitsproducten uit Rotterdam waar de stad groos (een oud vooral Rotterdams woord voor trots) op mag zijn in de mooie open ruimte uit te stallen en te promoten. Er is al een hele verzameling te zien. Er is Rotterdamse mode, accesoires en kleding van Daisy Kroon, Charlotte Kan, Venour, Good People, Mausbird, Marlou Verheijden, Roos Roffa, Granny’s Finest, Cravatta Pelliano, C Cruden, le gout c’est mon, Robey, Augusta Wind, Zward, Alfredo Gonzales, Fae van Donkersgoed, Peddemors, Roffa, The Boyscouts, Stripes Clothing.

Er zijn meubels, objecten, hebbedingen en designstukken van onder meer Noot & Zo, Foekje Fleur, Nest, David Derksen Design, Mischa van der Wekke, Vervolmaken en Biek & Walt.

Kunst en fotografie is er onder meer van van Saskia Haex, Iwan Smit, Marianne Lock, Marc Nolte (bekend van Issues), Thomas Schats (Laan Irodjojo), Denise van Leeuwen en Gyz La Rivière (winnaar van de Dolf Henkesprijs).

Er is een hoek met Rotterdamse muziek en uiteraard zijn er ook boeken zoals bijvoorbeeld Zinnenbeeld voorradig. Verder ook nog de Rotterdamse produkten van MaakWaar, de tekstuele verwennerij van Mwah en de aanstekers van Oh! $o FlΔmØu$! en het skateboard-aanbod van Dufarge.

Dat is al een hele lijst maar er is meer en er zal nog meer komen. De initiatiefnemers zeggen namelijk overspoeld te worden met suggesties voor nieuwe producten.

Verder in noord zijn er nog meer nieuwe winkels te vinden zoals De Z van Zelda op de Rodenrijselaan 41c. Een initiatief van Zelda Molenaar, designer en fotografe. Ze combineert haar passie en visie voor kunst, kleding en design in de winkel. Vanuit een kunstzinnige achtergrond werkt Zelda Molenaar al een aantal jaar als zelfstandig ontwerpster en fotograaf. Sinds een jaar heeft ze haar eigen sieraden- en kledinglijn. In samenwerking met galeries en instanties als Blaak10, Salt Season, Happy Collective, SKVR, het Fotomuseum en Showroom MAMA heeft ze verschillende projecten en exposities opgezet. Na al die samenwerkingen vond ze het tijd voor een eigen plek. De winkel vormt een platform voor kunst, kleding en design. Naast haar eigen collectie worden er ook producten van verschillende ontwerpers en kunstenaars verkocht. Er worden tevens exposities georganiseerd en netwerkavonden gehouden. Aanstaande zaterdag, 9 maart, begint trouwens de wintersale.

mendes-shoes-online

Op Zwaanshals 508 is onlangs MNDS//MGZN geopend. De galerie is gekoppeld aan het onlinemagazine Magazijn en wordt gecombineerd met de exclusieve schoenen van Arlinda Mendes Da Silva.

Iets verderop aan de Zwaanshals is Urban Nomads by Kirsty Nagel te vinden. Kristie Nagel verkoopt daar haar eigen sjaals en tassen. Verder wordt er aanbod van Effio, by Imre Bergmann Design, Jennie Cool, Suu, By Moise, Yarn with Love, Soy, Tante Eef Design, PePe en Gerardus cookies & cake verkocht.

Bij Objet Trouvé aan de Pannekoekstraat 44a is er eveneens vooral een aanbod van damesmode. Rotterdam wordt vertegenwoordigd door de ontwerpers Martine Viergever, Charlotte Wooning en Marjolein Delhaas. Daarnaast merken als Athé Vanessa Bruno, Les Prairies de Paris, Hope, Pomandere, Rue Blanche, Fine Collection, Kokoon, Mother Jeans, Devastee, Forrest and Bob, Repetto, Garreth Leight en Syuro.

Sweatshop Deluxe opent op 29 en 30 maart de deuren aan Zaagmolendrift 35. Sweatshop Deluxe is het nieuwe Rotterdamse designlabel met producten zoals tassen, portemonnees en hangers van professionele ontwerpers als de Rotterdamse Geeske Wiarda, Sauvignon Blanc (Suzanne Van Beest en Pierre Elitaire) en Gaston & Gilles die worden geproduceerd door mensen die werken in een sociale werkplaats. Sweatshop Deluxe biedt productdesigners en modeontwerpers zo de kans om hun ontwerpen uit te voeren. Voor jonge designers is het vaak lastig om hun ontwerpen echt in productie te brengen vanwege de arbeidskosten en de hoge prijs van materiaal. Door de ontwerpen te laten produceren en door mensen die niet kunnen deelnemen aan het reguliere arbeidsproces scheelt dat in de kosten. Waar mogelijk wordt er gebruik gemaakt van hergebruikt en/of duurzame materiaal.

Observe/me bag Geeske Wiarda

Een deel van de winst gaat bovendien naar de Voedselbank. De combinatie van design en het sociale karakter maakt Sweatshop Deluxe uniek. Het is dan ook een initiatief van Bert de Hoop, oprichter van Nieuw Sociaal Werk en ontwerper Isaac Monté.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra