Nieuwe muziek van Rotterdamse bodem

Nieuwe muziek van Rotterdamse bodem

De Rotterdamse vocaliste Melissa Fortes heeft onlangs haar debuutsingle Lullaby uitgebracht. De bijbehorende videoclip speelt zich af in historisch Rotterdam waarin klassieke romantiek op een frisse manier wordt gepresenteerd. Het is nog niet bekend wanneer het nummer met invloeden van bossanova, soul en jazz live te horen is tijdens een concert. Maar andere Rotterdamse artiesten als Koos, Wolf in Loveland, Orlando, Run Dear, Ntjam Rosie en Yoshimi zullen hun nieuwe muziek binnenkort wel op één van de lokale podia presenteren.

Op vrijdag 8 maart lanceert de Rotterdamse artiest Koos zijn debuut-EP Electric Carpet Ride in De Unie. Koos brengt feelgood popsongs vol energie en invloeden van Mika, Robbie Williams en Owl City. Op verzoek van Koos wordt het voorprogramma verzorgd door singer-songwriter Bryan van Putten. De entree is gratis.

Wolf In Loveland is een nieuwe Rotterdamse formatie. Drijvende kracht achter het collectief is Jan Minnaard, een jonge singer-songwriter van Zeeuwse origine. Zijn ontwapenende folksongs doen denken aan het werk van buitenlandse collega’s als Iron & Wine, José González en Angus & Julia Stone. Op donderdag 14 maart is de release van het officiële debuutalbum Wolf in Loveland geheel gratis toegankelijk in De Unie.

Orlando is ooit opgezet als ‘het wilde blazersplan’ van zangeres Tessa Douwstra. Inmiddels is het debuutalbum The Early Warning Company uitgebracht en zijn er lovende recensies. De muziek kan worden vergeleken met Feist en Damien Rice. Zondagavond 17 maart zal Orlando optreden in Rotown, de entree is 8 euro.

Op zaterdag 23 maart is De Unie het podium voor twee Rotterdamse bands die hun nieuwe cd presenteren. Het gaat om Run Dear en Yolalee. De avond is gratis te bezoeken.

Sinds 2011 speelt Yolalee in een nieuwe, compacte samenstelling. De basis van de nieuwe EP Tequila Sunsets bestaat uit liedjes met opgewekte hopeloosheid gebaseerd op samples, stuwende drums en geluiden uit diverse culturen waarin soms de voorliefde voor oude gruizige punk en americana doorklinkt.

De heren van Run Dear presenteren hun nieuwe album The Sahara Soundtapes.

De alternatieve rockers zijn beïnvloed door onder meer Nick Cave, Nick Lowe, Bigstar, Daryll Ann, PJ Harvey, Urban Dance Squad en Deus.

Ntjam Rosie is al wat bekender dan de al besproken en nog te bespreken acts. De zwoele, soepele soul- en jazzmuziek van de Rotterdamse combineert het beste van twee continenten: Afrika en Europa. Zij trad al op buiten de landsgrenzen, zo stond ze al op podia en festivals als North Sea Jazz, Istanbul Jazz en Bangkok City of Jazz en was ze support act voor onder meer Erykah Badu en Macy Gray. Onlangs verscheen haar derde album At the Back of Beyond. Zaterdag 30 maart kan het thuispubliek het nieuwe werk ondergaan tijdens een concert in Bird. Een kaartje kost 11 euro.

Diezelfde avond zal de releaseparty van het nieuwe album van Yoshimi! getiteld Bottelaars En Beesten plaatsvinden in Club Vibes. Yoshimi! is eigenlijk Niek Hilkmann, een voormalige ex-student Perzisch uit Rotterdam. Met zijn trouwe computer en instrumenten (waaronder 12-snarige gitaar, conga’s, harmonium, cello, drums, synth, ukelele, tarbuka, sansula, trompet, bas, qua zen qin, euphonium, keyboards, bongo’s, rababa, harmonica en meer) maakt hij muziek. Live is Yoshimi! een echte band. In Club Vibes zal Donneé et Desiré het voorprogramma verzorgen. De entree is 5 euro, met cd is het 10 euro.

De in Rotterdam geboren trompettist Rob van de Wouw brengt in maart zijn nieuwe album uit. De muziek van Neon zal 4 april live uitgevoerd worden in Bird.

Op zaterdag 27 april zal het Rotterdamse Politics de derde plaat Nine Minutes Quiet dopen in het bijzijn van familie, vrienden en iedereen die de band nog een keer live wil aanschouwen. Want na vanavond zal Politics het podium voorlopig niet meer betreden. Yop, ook bekend als de voorman van het Rotterdamse Surface Noise, verzorgd het voorprogramma.

Net als Melissa Fortes zal de nieuwe Rotterdamse formatie Springlights niet binnenkort live te zien zijn. Maar hun eerste track John Lenco is nu wel te beluisteren en bovendien te vinden op iTunes.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra