Bioscopen in Rotterdam

In Rotterdam wordt er, naast het reguliere filmcircuit bestaande uit Pathé, Cinerama en Lantaren Venster, ook op diverse andere locaties ruim aandacht besteedt aan het vertonen van films. Grazen.nl zet de verschillende initiatieven voor je op een rijtje.

Worm Rotterdam Film Bioscoop

Worm Rotterdam
Worm Rotterdam is een instituut aan de Boomgaardsstraat dat zich onder andere bezig houdt met film, radio, concerten, cursussen, party’s, publicaties, performances, web-projecten, installaties, workshops en meer.

Ze hebben een doorlopend filmprogramma, wat een divers en uitgebreid beeld laat zien van verschillende artistieke film en videokunst. Vaak worden bij vertoningen ook de makers uitgenodigd of een bijpassende workshop georganiseerd.
www.worm.org

De Unie Rotterdam Bioscoop

De Unie: De Unie Vertoont en Off Screen
Locatie De Unie organiseert op het gebied van film twee verschillende evenementen, die door het jaar heen meerdere malen worden gehouden.

De Unie Vertoont is een filmavond, waarbij verschillende speelfilms of documentaires worden vertoond. Tijdens Off Screen is het de beurt aan Rotterdamse filmtalent, dat hun korte werk kan vertonen in de Unie. Ook vind Upload Cinema – zie hieronder – plaats in De Unie.
www.deunie.nu

De Machinist Rotterdam Bioscoop

De Machinist
In de Machinist worden op maandagavond en donderdagavond films vertoond in de filmzaal, die ruimte biedt aan ongeveer 35 personen. Op maandagavond is er ruimte voor film-klassiekers, terwijl op donderdagavond aandacht wordt besteed aan recente arthouse-films.
www.demachinist.com

Kloosterbioscoop (c Boudewijn van Leeuwen)

De Kloosterbioscoop
In de kapelzaal van het Klooster Oude Noorden, draait er elke maandagavond om half acht een speelfilm. Het aanbod is erg gevarieerd en wordt altijd voorafgegaan aan een korte film, van Rotterdamse makers, die hun eigen werk introduceren.
www.kloosterbioscoop.nl

Banner Kriterion Bioscoop Rotterdam

Kriterion Rotterdam
De vereniging Kriterion Rotterdam is opgezet door en bestaat uit studenten. Ze hebben als doel een bioscoop te openen in Rotterdam op een vaste locatie, dit naar voorbeeld van het bekende Amsterdamse Kriterion. In de zomer van 2011 heeft Kriterion Rotterdam haar eigen rondreizende bioscoop gehad met ContainerCinema, een bioscoop in een zeecontainer. Hiermee hebben ze op verschillende plaatsen in de stad films vertoond met een programma variërend tussen korte, Rotterdamse producties, studentenfilms en cultklassiekers.

In 1961 zat in de dakopbouw van het Groothandelsgebouw al eerder bioscoop “Kriterion”, waar men voor en na de filmvertoningen het doek omhoog haalde, zodat de bezoeker een mooi uitzicht over de stad had.
www.kriterionrotterdam.nl

Banner Noorder Bioscoop C Mick Otten

Noorderbioscoop
Stichting Noorderbioscoop heeft het plan om in het oude Bergweg-station een bioscoop te beheren voor de bewoners van de Noordkant van de stad. Het zou een culturele accommodatie moeten worden met twee tot drie zalen, een horecagelegenheid, een groen dakterras en openlucht filmvertoningen. In 2010 hebben ze op de locatie een filmprogramma gepresenteerd, waarbij binnen één weekend, tien films werden vertoond, allemaal uitverkocht.
http://www.noorderbioscoop.nl

Cinema West Rotterdam

Cinema West
Cinema West vertoont films op onverwachte momenten en op verschillende locaties in Delfshaven, Rotterdam. Voorlopig gaat het om incidentele voorstellingen. Ze streven naar een permanente voorziening in een voormalige bioscoop aan de Nieuwe Binnenweg.
Bij de voorstellingen van Cinema West wordt meer geboden dan film alleen.

De techniek verandert, maar naar de film gaan blijft een sociale bezigheid. Dus maken ze er iets speciaals van, met een maaltijd, inleiding, gesprek met de makers, live muziek of een bijzondere aankleding van de filmzaal. Een ander kenmerk van de voorstellingen van Cinema West is dat ze geen concessies doen aan de projectie. De locaties mogen geïmproviseerd zijn, beeld en geluid zijn professioneel.
www.cinemawest.nl

Rotterdams Open Doek Lantaren Venster

Rotterdams Open Doek
Rotterdams Open Doek is het Wilde Westen van de Rotterdamse korte film. Alleen talent telt, er zijn geen regels, geen thema’s, geen leeftijdsgrenzen en er is geen onderscheid tussen amateurs en professionals. Iedereen die korte films maakt en in aanmerking denkt te komen voor de tweemaandelijkse grote show-off op het witte doek in LantarenVenster stuurt zijn of haar film in.
Professionals uit de film- en reclamewereld beoordelen alle inzendingen en maken een avontuurlijke selectie voor Rotterdamse Open Doek. Op de avond zelf worden de makers van de vertoonde films aan de tand gevoeld door een prikkelende spreekstalmeester.
www.lantarenvenster.nl

Cinepeter Films Rotterdam

Cinepeter
Cinepeter biedt filmmakers een podium voor hun korte films. Fictie, documentaire, animatie en videoclips vinden hun weg naar het Cinepeter-doek. Er wordt niet geselecteerd op ervaring of genre. Het is vooral belangrijk dat het publiek geniet van een afwisselend programma. Van de geboorte van een geit tot de uitspattingen van een zwarte sok. Van platonische blokjes tot de absurdistische sketches van de Bubbelebim.
Cinepeter vindt minimaal een maal per jaar plaats in café Hensepeter aan de Nieuwe Binnenweg. De eerstvolgende editie vindt plaats op 19 mei 2012.
www.cinepeter.nl

Upload Cinema Rotterdam

Upload Cinema
Upload Cinema brengt de beste video’s van het web naar het witte doek. Elke twee maanden wordt er een nieuw programma gepresenteerd vol inspirerende en vermakelijke internetfilmpjes gekoppeld aan een speciaal thema. Het publiek stuurt films in; een redactieteam selecteert de beste en stelt daar een programma van samen van circa anderhalf uur dat vertoond wordt in bioscopen en op speciale locaties.
rotterdam.uploadcinema.net

Banner Wat loop je nou te kijken door Turbo Turbo

Wat Loop Je Nou Te Kijken?!
Enkele keren per jaar organiseren de filmmakers van Turbo Turbo een inspiratieavond, waarbij een filmmaker, -kenner of -liefhebber, zijn of haar selectie van favoriete fragmenten laat zien en vertelt waarom. De avonden vinden plaats in de SingerSweatShop aan de Hoogstraat, maar hebben zich inmiddels ook uitgebreid naar Tilburg en Utrecht.

Animatie-collectief Job, Joris en Marieke zullen in juni 2012 hun avond samenstellen.
www.turboturbo.nl

Kopfkino Rotterdam

Kopfkino
Filmavonden met per keer een film relevant voor design, gekozen door een gast die de Kopfkino avond in Cinerama opent met een selectie Youtube beelden die -ondersteund door een interviewer- inzicht bieden in zijn of haar inspiratiebronnen.
www.designplatformrotterdam.nl

De pleinbioscoop in Rotterdam

De Pleinbioscoop Rotterdam
Films kijken in de grootste huiskamer van Rotterdam was afgelopen jaar populair in Rotterdam! De Pleinbioscoop Rotterdam verwelkomde vorig jaar maar liefst 25.000 bezoekers. Net als vorig jaar zal het Lloyd Multiplein worden omgebouwd tot de grootste huiskamer van Rotterdam.
www.pleinbioscooprotterdam.nl

Sub Urban Video Lounge Rotterdam

Sub Urban Video Lounge
De Sub Urban Video Lounge, met een maandelijks programma van videokunst, bevindt zich in de benedenruimte van de Urban Espressobar in Rotterdam. Een erg fijne plek, om onder het genot van een kop koffie en verse taart te kijken naar bijzondere videokunst.
www.urbanespressobar.nl

Het Internationaal Film Festival in Rotterdam

International Film Festival Rotterdam
Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is het grootste filmfestival van Nederland en wordt sinds 1972 jaarlijks eind januari georganiseerd in Rotterdam.

Elk jaar gaat eind januari in Rotterdam het gros van de films in première die gedurende de rest van het jaar in Nederland te zien zullen zijn. Ook zijn er vele korte en lange films uit alle delen van de wereld te zien die buiten het festival niet meer in Nederland vertoond worden. Centraal staan de kleinere, onafhankelijke en artistieke films van vaak weinig bekende regisseurs, alhoewel de ‘betere’ Hollywoodfilm niet geschuwd wordt.
www.filmfestivalrotterdam.com

Architecture Film Festival in Rotterdam

Architecture Film Festival Rotterdam
Tijdens het vierdaagse Architecture Film Festival Rotterdam (AFFR) kun je een programma vol korte films, speelfilms, documentaires en debatten bekijken, waarbinnen architectuur een cruciale rol speelt.

De eerstvolgende editie vindt plaats in het najaar van 2013.
affr.nl

Daarnaast zijn er nog verschillende instellingen die op sommige momenten films vertonen of filmprogramma’s samenstellen, zoals Foundation B.A.D. de Lokale Cultuur Centra en Wijktheaters Rotterdam.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Maarten J. Boer