‘La La La Human steps’ – museum Boijmans van Beuningen

‘La La La Human steps’ – museum Boijmans van Beuningen

In Boijmans opent op 7 februari de voorjaarstentoonstelling ‘La La La Human steps’ eerste indruk: zeer geslaagde tentoonstelling , mooie verassende combinaties van oude en nieuwe -videokunst en van dans.

‘La La La Human steps’
Dat een gecureerde museumtentoonstelling van eigen werk een heel eigen bijzondere kwaliteit kan hebben laat de grote voorjaars tentoonstelling van Boijmans, ‘La La La Human steps’, zien. Die tentoonstelling bestaat werk gekozen uit de eigen collectie –die omvat 144.000 items- waarvan 5000 moderne werken en daarvan is dan weer 20% film en video. Die laatste zijn naast statische nieuwe en oude kunst nadrukkelijk aanwezig in ‘La La La Human steps’.

De grote ontleent zijn naam expo ‘La La La Human steps’ is genoemd naar een gelijknamige dansgroep uit het Canadese Montreal. De dansgroep is een van de vier dansgroepen die midden in de tentoonstelling een choreografie zullen uitvoeren. Die tentoonstelling die meerdere zalen op de bovenverdieping omvat, bestaat uit combinaties van oude en nieuwe kunst. Van 15e eeuwse houten heiligenbeelden en 16eeeuwse schilderijen tot moderne fotowerken en video en film. Van Piranesi tot Pipelotti Rist en van Jeronimus Bosch tijdgenoot Cornelisz van Haarlem to Jeroen Eisinga. Klinkt goed al die namen maar belangrijker is of het werkt. Dat doet het. Het is een mooie rijke tentoonstelling geworden.

‘La La La Human steps’ – museum Boijmans van Beuningen

Zo’n tentoonstelling intussen, schudt je niet zo maar uit je mouw ook al heb je een geweldige collectie als die van Boijmans van Beuningen tot je beschikking. Directeur Sjarel Ex vertelt enthousiast dat hij geïnspireerd raakte door de surrealistische collectie van het museum en door zoiets als een reis door het menselijk onderbewustzijn die de surrealisme en kunst in het meer algemeen kunnen zijn. Leidraad daarbij was ‘La condition Humaine’, het beroemde boek van Andre Malreaux. Nederlandse titel ‘Het menselijk tekort’. Dat en het surrealisme en de preoccupaties van beiden met het onderbewuste. Kunst zo stelt directeur Ex is bij uitstek in staat om dat onderbewuste gestalte te geven. Wat beiden zeker ook gemeen hebben is een zekere mate van ongrijpbaarheid. De kunst van het tentoonstelling maken is vervolgens uit al die werken en verhalen, niet alleen een coherent en betekenisvol geheel te maken.

Goed en passend achtergrondverhaal of niet, het belangrijkste bij een tentoonstelling is of het werkt. En deze ‘La La La Human steps’ ziet er prachtig uit. Een aanrader dus om uw museumkaart af te stoffen of uw spaarpot te legen en naar Boijmans te gaan.

‘La La La Human steps’ is tot 17 mei te zien in Boijmans. Meer informatie op de website

‘La La La Human steps’ – museum Boijmans van Beuningen

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Ronald Glasbergen