Ontdek jong talent in de huiskamer van Conny Janssen Danst tijdens DANSLOKAAL 1

Ontdek jong talent in de huiskamer van Conny Janssen Danst tijdens DANSLOKAAL 1

Het is zomaar een woensdagmiddag als ik aanbel bij de studio van Conny Janssen Danst. Alhoewel, zomaar een woensdagmiddag? Zodra ik de laatste traptrede beklim, komen de dansers van alle kanten aangesneld. Ze hebben net lunchpauze. Conny zelf waarschijnlijk ook, maar toch neemt ze de tijd om vol enthousiasme te vertellen over DANSLOKAAL 1; het nieuwe talentontwikkelingsproject van Conny Janssen Danst.

Als ik Conny bedankt voor het feit dat ze de tijd neemt voor een interview antwoordt ze met “Geen probleem hoor! Het is wel druk momenteel. Al kan ik dat trouwens iedere dag zeggen want het is altijd druk. Niets mis mee hoor, dat hoort er gewoon bij”. Het interview kan beginnen.

Wat is DANSLOKAAL 1?

“Kort gezegd is het een ontwikkelingsproject voor jonge choreografen. Binnen Conny Janssen Danst doen we ook aan talentontwikkeling voor jonge dansers, maar dit project is specifiek gericht op jonge choreografen”.

De choreografen

Voor DANSLOKAAL 1 heeft Conny Janssen drie jonge choreografen uitgekozen. Zij krijgen 8,5 week de tijd om een stuk van 20 minuten te creëren. “Het is de bedoeling dat de choreografen naar een eindproduct toe werken. Ze mogen niet blijven hangen in de ontwikkelingsfase”. Door een werksituatie te creëren die inherent is aan de beroepspraktijk laat Conny Janssen de drie talenten ervaren hoe het is om als choreograaf te werken. “Strakke deadlines zijn hierbij een vereiste”, aldus Conny Janssen.

Janssen heeft de drie choreografen uitgekozen op hun talent en omdat zij er zeker van is dat ze zich willen ontwikkelen op choreografisch gebied. Francesco Curci is een oude bekende voor haar aangezien hij voor Conny Janssen Danst heeft gedanst. “Francesco is een creatieve en intelligente danser. Hij is iemand die mee denkt tijdens de repetities en zelf aan de slag gaat met het voedsel dat ik hem geef. Gedurende zijn carrière heeft hij al meerdere stukken gechoreografeerd en ik wil hem binnen Conny Janssen Danst een kans geven om zijn talent verder te ontwikkelen”.

Dario Tortorelli is terug van weggeweest bij Conny Janssen Danst. “Dario heeft al een lange danscarrière achter de rug. Net als Francesco is Dario een intelligente en creatieve danser. Hij heeft inmiddels al meerdere soloprojecten gemaakt en ik ben benieuwd wat er gebeurt nu hij uit het soloverhaal wordt gehaald en met de dansers van Conny Janssen Danst aan de slag kan”.

Loïc Perela is de derde choreograaf.  Hij is Dansateliers voorgesteld aan Conny Janssen om mee te doen met DANSLOKAAL 1. “Loïc heeft bij verschillende gezelschappen gedanst, maar heeft geen geschiedenis bij Conny Janssen Danst. Wel ken ik hem van zijn werk binnen het ontwikkelingstraject  van Dansateliers en daarmee heeft hij mijn nieuwsgierigheid gewekt. Juist omdat hij geen geschiedenis heeft bij ons gezelschap ben ik benieuwd wat de uitkomst van zijn project is”.

Ontdek jong talent in de huiskamer van Conny Janssen Danst tijdens DANSLOKAAL 1

Begeleiding

Janssen: “DANSLOKAAL kent een aantal spelregels. Het gaat er om dat een aantal jonge choreografen aan de slag gaan met de ervaren dansers van Conny Janssen Danst. De bedoeling is, zoals ik net al zei, dat er naar een eindproduct van twintig minuten wordt gewerkt. De voorstellingen zullen plaatsvinden in de studio van Conny Janssen Danst. Op deze manier krijgen de choreografen meteen het concept ruimte mee. De technische bagage moet passen in de ruimte en daar moeten de makers rekening mee houden. Tot slot moet iedere danser van het gezelschap in twee stukken staan”.

Janssen vertelt dat ze samen met de choreografen de casting heeft gedaan. Omdat iedere danser in twee stukken danst, was dit nog wel wat gepuzzel. Uiteindelijk zijn ze samen tot een definitieve casting gekomen. “Voor de choreografen is het natuurlijk interessant om nieuw werk te ontwikkelen met de dansers van Conny Janssen Danst. Aan de andere kant vind ik het weer belangrijk dat mijn dansers de kans krijgen met verschillende choreografen samen te werken. Het werken met een andere choreograaf maakt toch weer nieuwe dingen los bij een danser. Een andere manier van denken en een andere manier van werken zorgt voor nieuwe creativiteit. DANSLOKAAL 1 is dus van alle kanten inspirerend. Voor zowel de choreografen, de dansers en voor mij is het een grote verrassing wat er gebeuren gaat”.

Naast de begeleiding van Conny Janssen krijgen de choreografen ook begeleiding van Kristin de Groot van Dansateliers. Verder worden de choreografen bijgestaan door  het artistieke team van Conny Janssen Danst met dramaturge Judith van Wendel en lichtontwerper Remko Wely.

Talentontwikkeling

DANSLOKAAL 1 is een duur project voor Conny Janssen Danst. Het gezelschap faciliteert alle benodigdheden voor drie voorstellingen van twintig minuten waarvan de uitkomst voor alle partijen onbekend is. Janssen neemt dus een risico. “Ik vind het belangrijk dat jonge choreografen de kans krijgen zich te ontwikkelen. Mijn eerste choreografische werk maakte ik binnen het gezelschap waar ik danste. Na een aantal korte choreografieën te hebben gemaakt sprong ik, inmiddels 21 jaar geleden, in het diepe en begon met Conny Janssen Danst. De dingen gingen toen heel anders. Gezelschappen waren helemaal niet geïnteresseerd in jong, onbekend talent”.

In de daarop volgende jaren openden steeds meer Productiehuizen hun deuren. Hier kon jong choreografietalent naar hartelust experimenteren en de creativiteit de vrije loop laten. Helaas vallen nu door de subsidiekortingen veel Productiehuizen weg waardoor het voor jong talent weer lastiger wordt om een plek te vinden waar ze hun talent verder kunnen ontwikkelen. Ook Janssen is zich daar van bewust. “Met het wegvallen van deze Productiehuizen en veel kleine gezelschappen is een project als DANSLOKAAL 1 nog belangrijker geworden dan voorheen. Wij creëren een plek waar choreografietalent de kans krijgt zich te bewijzen. Daarbij is het een groot voordeel dat de choreografen bij een gevestigd gezelschap aan de slag kunnen. Zij maken werk onder hun eigen naam bij Conny Janssen Danst en kunnen dat werk presenteren aan het publiek van Conny Janssen Danst”.

Op de vraag waarom het juist nú belangrijk is jong talent te stimuleren antwoordt Janssen: “Voor zowel dansers als choreografen is het vinden van werk in deze tijd nog moeilijker. Daarom vind ik het belangrijk dat we jonge choreografen binnen Conny Janssen Danst de kans geven een begin te maken. Wij zoeken daarbij ook de samenwerking op met andere partners als Dansateliers, Korzo en Codarts”.

Dat Janssen een groot voorvechter is van talentontwikkeling blijkt niet alleen uit haar wil om jong choreografietalent te stimuleren. Ook jonge dansers krijgen binnen haar gezelschap een kans en ze werkt met stagiaires die stevig gecoacht worden. “Stagiaires krijgen altijd een plek op het toneel. Zij moeten ook ervaring op doen en dat kan alleen als ze mee doen aan de voorstelling”. Tot slot houdt Janssen zich bezig met educatie; ze ontvangt regelmatig scholieren voor een groepsbezoek aan de repetities en er worden inleidingen, educatieve video’s en lespakketten aangeboden bij de voorstellingen.

Ontdek jong talent in de huiskamer van Conny Janssen Danst tijdens DANSLOKAAL 1

Verwacht

Dat er bij Conny Janssen Danst niet stilgezeten wordt, blijkt wel uit de vele projecten die er aan komen. Naast DANSLOKAAL 1 staat het gezelschap met een compact version van Meer Ruis op de Parade in Rotterdam, Den Haag en Utrecht (met jonge, pas afgestudeerde dansers en ook nu weer met live muziek van Ming’s Pretty Heroes!) en gaan ze, net als twee jaar geleden, in juli naar Berlijn voor een samenwerking met het bekende modemerk Gstar.

Na de zomervakantie gaat de theaterversie van How Long Is Now op tournee en volgend jaar zomer zal een nieuwe locatievoorstelling te zien zijn. Voor menig dansliefhebber dus een mooi vooruitzicht.

Thuis bij Conny Janssen Danst

“Waarom mensen naar DANSLOKAAL 1 moeten komen? Het is verrassend en verfrissend. De stukken zijn anders door de verschillende choreografen, maar omdat onze dansers op het podium staan zal het publiek wel de bekende gezichten van Conny Janssen Danst zien. Ik denk ook dat veel mensen het leuk vinden om eens bij ons in huis te zijn. Een kijkje nemen bij ons ‘thuis’ geeft toch ook weer een heel andere dimensie aan een voorstelling. In de intieme setting van de studio kan het publiek het talent van morgen ontdekken”.

Nieuwsgierig naar de uitkomst van het talentontwikkelingsproject van Conny Janssen Danst? DANSLOKAAL 1 is in totaal acht keer te zien in de studio van het gezelschap. De voorstellingen vinden plaats van 20 tot en met 23 juni en van  27 tot en met 30 juni met een aanvangstijd van 20.30 uur. Kaartjes zijn te reserveren via het online reserveringsformulier of door te bellen naar 010-4529912.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Alysia van Dijk