De onontdekte potentie van Buma Rotterdam Beats

Buma Rotterdam Beats (c Artur Lazar)

Er is volop onrust in het Rotterdamse cultuursector op het moment. Onvermijdelijke bezuinigingen, de hardnekkige roep om de terugkeer van de Dance Parade en uiteraard het verdwijnen van podia vanwege verscheidene redenen. Het resultaat is een soort tweespalt. Er zijn er die van mening zijn dat Rotterdam op het moment niet geschikt is voor een rijk cultureel aanbod. Daarnaast zijn hoopvolle, toekomstgerichte Rotterdammers die terecht potentie zien in de Maasstad.

Echter, afgaande op de afgelopen vierde editie van Buma Rotterdam Beats van afgelopen weekend is er toch nog wel heel wat te winnen binnen het Rotterdamse. Ondanks het aansprekende aanbod met vooral opkomende namen viel de opkomst bij meerdere programmaonderdelen in de avond soms tegen.

Buma Rotterdam beats (c Artur Lazar)

In tegenstelling tot vorig jaar werd het bezoekersaantal bijvoorbeeld niet genoemd in het afsluitende, terugblikkende persbericht. Tekenend! Toen waren er 5500 bezoekers! Die gasten konden toen dan wel genieten van wellicht al meer gearriveerde artiesten als Huidson Mohawke en 2Chainz. Maar namen als Ryan Hemstworth, Snakehips en Rockie Fresh verdienden meer publiek. Zoals een van de weinigen bezoekers het op zaterdagavond in Perron tijdens de draaibeurt van Ryan Hemsworth het verwoorde: ‘’Ik schaam me voor Rotterdam!’’ De lege zaal maakte dat de man van het moment Hemsworth zijn set logischerwijs dienstplichtig afwerkte. Eerder die avond overtuigde het Britse Snakehips meer met een enorm swingend optreden.

Maar toch waren er gelukkig ook positieve elementen. De optredens in Rotown waren goed bezocht, de zaterdagavond met S O H N en Mount Kimbie was zelfs uitverkocht! Black Milk en Quadron overtuigden tijdens hun optredens. In de nacht trokken de clubavonden met Buma Rotterdam Beats-artiesten als Gorgon City op vrijdag en DJ Moortje op zaterdag in TwentySix ook weer meer publiek. Dat zijn echter wel clubavonden zoals Don van Jeff Solo die inmiddels al naam hebben gemaakt.

Ook het dagprogramma lijkt weer enkele mooie samenwerkingen op te gaan leveren tussen buitenlandse gasten en lokale artiesten. De producers, zangers, rappers, organisatoren en boekers uit Rotterdam en omgeving lijken de potentie van het festival gelukkig wel in te zien en doen netwerkend goede zaken tijdens het informele daggedeelte. Hopelijk dat het algemene publiek Buma Rotterdam Beats toch ook nog eens op waarde schatten.

Buma Rotterdam beats (c Mike Breeuwer)

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra