Wijken en hun bewoners in beeld

De kracht van Rotterdam

Rotterdam is groot en kent veel opmerkelijke wijken met opvallende bewoners. Projecten als In de ban van de Baan en De Noorderlingen zoomen in op een bepaalde wijk. De Kracht van Rotterdam toont twaalf delen van de stad. Alle drie de projecten worden (spoedig) gepresenteerd.

De beelden die de expositie In de ban van de Baan vormen werden al gepresenteerd tijdens de Wereld van Witte de With maar zijn nu weer te zien in de etalage van het oude politiebureau aan de Witte de Withstraat 25. Fotograaf en actieve wijkbewoner Jan Nass heeft het Baankwartier en haar bewoners in beeld gebracht. Het wijkje in de luwte van het centrum kent een grote diversiteit. Er zijn veel verschillende groepen, subculturen, instellingen en ontwikkelingen.

Rotterdam Noorderlingen

De openbare basisschool Het Landje ligt bijvoorbeeld naast een pand waar heroïne wordt verstrekt. De voormalige vrouwen van de Keileweg wonen er. De GGD zit al bijna 100 jaar aan de Baan. Het Oogziekenhuis is er gevestigd in een markant historisch pand. Fotografen Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek (bekend van Exactitudes) en landelijk bekende ontwerpbureaus 75B en VollaersZwart zijn of waren er gevestigd. Mensen met een psychiatrische problematiek of een verstandelijke beperking worden er opgevangen. Themarestaurant de Heksenkethel is er te vinden. Het populairste studentenhuis van het Rotterdamsch Corps is in het Baankwartier gevestigd. Jan Nass heeft iedereen bezocht en op een bijzondere manier vastgelegd.

De kracht van Rotterdam - Exactitudes

Joop Reijngoud en Linda Malherbe doen iets soortgelijks. Sinds 2007 maken ze foto’s van groepen in wijken. In 2008 was er de fotoserie Rotterdam, de Zuiderlingen – 155 groepsportretten. Vervolgens trokken ze twee jaar door de Rotterdamse wijken Oude Noorden, Agniesebuurt en Provenierswijk en portretteerden duizenden bewoners voor het boek en de tentoonstelling Rotterdam, Noorderlingen – 101 groepsportretten. Op woensdag 27 maart is de presentatie tussen 17.00 en 20.00 in de hal van de Centrale Bibliotheek. Na de expositie in de Centrale Bibliotheek is de tentoonstelling ook nog vanaf 3 april te zien in het restaurant van Zadkine Rotterdam aan de Benthemstraat.

Rotterdam Noorderlingen

De groepen zijn benaderd op basis van hun interesse: ze delen een passie, een woon- of werkplek, een opleiding of een beroep. Op iedere locatie is voor de gelegenheid een complete fotostudio gebouwd, waarbij niet alleen de personen maar ook de locatie en de activiteit in beeld werden gebracht. De mensen werden aangesproken op iets waar ze trots op zijn, fierheid straalt van alle foto’s af. Er zijn onder meer portretten van de leden van de Fillipijnse gemeenschap en de Ethiopische Kerk, kunstenaars van de Route Du Nord en de cartuners bij Boegie, de ouderen van Tori Oso en Orkide, de studenten van het Grafisch Lyceum en de Popacademie, de darters bij Companje, het personeel van Bird, de Chinese docenten van Dan Hua en de pizzabakkers van Angelo Betti.

De kracht van Rotterdam - VollaersZwart

De Kracht van Rotterdam is vorig jaar voor het eerst georganiseerd. Deze stadsexpositie zal jaarlijks terugkeren en is een podium voor Rotterdam, haar bewoners en de fotografen van de stad.

Twaalf fotografen tussen 25 en 35 jaar zetten twaalf delen van de stad op de foto waarmee 24 uur Rotterdam wordt vastgelegd. Een jury bestaande uit Ruud Visschedijk (directeur Nederlands Fotomuseum), Carel van Hees, stedenbouwkundige Riek Bakker, Ton Wesselink (directeur Rotterdam Marketing) en beeldredacteur Wilco Willems kiest uiteindelijk de winnaars van De Krachtprijs. Vorig jaar wonnen Jet van Schie en Jan de Groen. Dit jaar doen ze weer mee. Samen met Carel van Hees (meer info over hem in dit artikel) werden ook Anouk Griffioen, Dirk-Jan Visser, Erik Kroes, Milan Boonstra, Marijke Groeneveld, Shalita Dietrich, Eva Flendrie, Eli Dijkers, Jeroen Arians en Menno Bouma gevraagd.

Hun beelden zullen spoedig op www.dekrachtvanrotterdam.nl geplaatst worden. Ook worden dan de buitenlocaties bekend waar de foto’s op groot formaat worden getoond. Op 19 april opent burgemeester Aboutaleb de overzichtsexpositie en worden de winnaars bekend gemaakt.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra