Route du Nord 2012 – oude Noorden

Route du Nord in het Oude Noorden

Route du Nord 2012 – Bruisende kunstroute in het Oude Noorden van Rotterdam

Het is fijn vertoeven in het Oude Noorden. En tijdens Route du Nord wordt het gebied rondom de Zwaanshals alleen nog maar leuker! Van vrijdag 22 t/m zondag 24 juni kun je genieten van exposities, concerten, feesten en literaire voordrachten tijdens de tiende editie van deze wervelende kunstroute.

Trouwe bezoekers van de kunstroute beschrijven de sfeer als ‘gezellig en ongedwongen’, iets wat naadloos aansluit bij de gemoedelijkheid van deze authentieke volksbuurt. Tijdens Route du Nord waan je je in de levendige multiculturele wijk Quartin Latin in Parijs, een creatief broeinest gekenmerkt door verschillende culturen, kunstenaars, artiesten en creatieve ondernemers. Nippend aan je wijntje slenter je langs de Zwaanshals, waar in de verschillende kleine winkeltjes en cafés diverse literaire voordrachten en optredens van bands en DJ’s plaatsvinden. Collectieven als De Fabriek, Vice Venus en Platform RAS zetten daarnaast tijdelijke expositieruimtes geheel naar eigen hand met aansprekende tentoonstellingen en performances. Een hapje eten kan uiteraard bij Deliclassics Gastronomie, tijdens de Kitchen Blues, een performance programma geïnspireerd op de verhalen uit de keuken van het restaurant.

Geschiedenis

Route du Nord ontstond in 2006 als een bescheiden, door een groep enthousiaste lokale kunstenaars georganiseerde atelierroute. De woningcorporaties in het Oude Noorden boden hen tijdelijke atelier- en expositieruimtes aan, zodat de buurt tijdens renovaties niet in een spookdorp zou veranderen. Route du Nord groeide in zes jaar uit tot een grootschalige en prestigieuze kunstroute waarin beeldende kunst, fotografie, design, architectuur en mode van hoge kwaliteit aan bod komen en waar bijzondere muziek en literatuur klinkt.
Eddy Kaijser (organisatie & kunstenaar Route du Nord): ‘Route du Nord heeft een wervende functie. We laten werk zien aan elkaar en het publiek en zitten niet in een hoge toren maar zetten de deuren wijd open. Er bestaan genoeg galeries waar je niet eens wíl binnenstappen. We laten zien dat kunst beslist leuk en toegankelijk kan zijn.’

Programma highlights:
Route du Nord is een wirwar van activiteiten, er is overal wat te zien, te horen, te doen en te beleven. Om door de bomen het bos te kunnen zien, moet je zeker een kaart met alle locaties en programmering erop zien te bemachtigen tijdens het festival.

Enkele highlights uit het programma:

Maquette Mont Nord Mont Nord
Op het Noordplein zal tijdens Route du Nord een grote berg zand verreizen. Dit tijdelijke kunstwerk, gemaakt door beeldend kunstenaar Maurice Meeuwisse zal functioneren als klein podium, uitzichttoren en plek voor intieme performances.

Zeven manieren om in slaap te vallen
Tijdens Route du Nord wordt de centrale groepsexpositie verzorgd door gastcurator Hugo Bongers (secretaris van de Rotterdamse Raad van Kunst en Cultuur). Onder de naam ‘Zeven manieren om in slaap te vallen’ geeft hij hiermee een kijk op de veranderende verhoudingen tussen de seksen. Met onder andere werk van: Petra Laaper, Tim Leyendekker, Martijn te Winkel en Tukker & Everwijn Instituut. Locatie: Gallery C (Voorheen Rotabs).

Kamp Horst op Route du NordKAMP HORST
Dit kunstenaarscollectief ontstond uit de as van het in 2009 ter ziele gegane collectief Antistrot. Waar dit collectief zich bezig hield met een veelvoud aan disciplines zoals tekenen, schilderen, performance art en het maken van tijdschriften, ligt bij KAMP HORST de focus vooral op het schilderen op doek en het maken van muurschilderingen.

Poëzie programma
Het door Stichting Nadorst geprogrammeerde literaire programma vindt onder andere plaats in de whiskyspeciaalzaak Whiskybase op het Zwaanshals. Bekende namen als Daniël Dee en stadsdichter Ester Naomi Perquin zullen hier optreden.

The Fournicators bij Route du NordThe Fournicators
Rauwe Country Classics en Zelfverzonnen Hillbilly Punk Grass uit het Oude Noorden. Heerlijkheden van een vierkoppig gezelschap die grof misbruik maken van de viool, banjo, wastub-bass, slide-gitaar, zingende zaag drums en ukelele.

Vrijdag 22 juni 23.15 – 00.15 Locatie: Café De Wijnberg – Zwaanshals 239.

As The World Burns
Met Death From Above 1979 en Motörhead als voornaamste inspiratiebron, maken de mannen van ATWBDnB nietsontziende, compromisloze en vooral oorverdovende songs. Tip: neem oordopjes mee!
Vrijdag 22 juni 22.30 – 23.00 Locatie: Café Faas – Zwaanshals 248b

Voor de rest van het programma: www.routedunord.nl

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Brigitte Timmermans