Het wijde aanbod van de Wereld van Witte de With

De Wereld van Witte de With (c Rosa de Compas / Iwan Smit)

Het driedaagse kunstenfestival De Wereld van Witte de With brengt voor de dertiende keer het beste wat Rotterdam op cultureel vlak te bieden heeft: beeldende kunst, architectuur, theater, dans, film, muziek. De ruim dertig toonaangevende culturele instellingen en horecaetablissementen in en rondom de Witte de Withstraat hebben kunstenaars, collectieven, creatievelingen en anderen uitgenodigd en organiseren elk hun eigen evenement (ook) buiten op de stoep binnen het thema: The Street – Live! zodat een levendige straat ontstaat!

Zo is de huidige expositie bij Tent natuurlijk gewoon te bezoeken. Maar voor de gelegenheid is er op de stoep ook een speciaal buitenprogramma met als motto: Concrete Jungle. Hiervoor zijn drie Rotterdamse collectieven uitgenodigd: De Bende, Drunken Lion Soundsystem en de Mesh Print Club.

Elektruk van Worm in de Boomgaardstraat

Worm tovert in samenwerking met de overbuurman Architektenburo Kühne & Co de Boomgaardsstraat om tot Off White Backstreet Alley, een vrijplaats waar alles kan en mag. Bij Worm zelf is ook het officiele openingsfeest op vrijdagavond met een optreden van het Rotterdamse Coolhaven en daarna draaien drie dj’s die het vermaarde Rotterdamse platenlabel Clone vertegenwoordigen: Alden tyrell, Serge Verschuur en Paul du Lac.

Blaak10 Gallery & Showroom, de eigen galerie van de Willem de Kooning Academie wordt door de jonge beeldend kunstenaar en ontwerper Iwan Smit gebruikt voor The Monster Show. Hij en ontwierp bijvoorbeeld al meerdere shirts voor de Rotterdamse sneakerwinkel Woei. Nu heeft hij ook een collectie voor The Hundreds ontworpen, een van de meest aansprekende kledingmerken van dit moment. De collectie wordt tijdens The Monster Show gepresenteerd en Iwan Smit gaf alvast wat antwoorden over het project.

Blaak 10 gallery in de Witte de With straat

Hoe is jouw samenwerking met The Hundreds ontstaan?
’’Via-via werd ik benaderd met de vraag of ik mijn portfolio op wilde sturen naar The Hundreds omdat ze aan het kijken waren of er een nieuwe samenwerking op Nederlandse bodem mogelijk was. Dat heb ik gedaan en ik weet eigenlijk ook niet precies hoe het daarna gegaan is. Maar uiteindelijk zijn ze dus bij mij terecht gekomen!’’

Waar bestaat de collectie uit?
’’De collectie bestaat uit een serie T-shirts, truien en een pet.’’

Bij de expo in Blaak10 worden er ook zestien bewerkingen van het logo van The Hundreds door Rotterdamse ontwerpers getoond. Wie hebben meegedaan en was je betrokken bij de keuze?
’’Ik heb de ontwerpers zelf uitgekozen. Allemaal zijn het mensen waar ik van vind dat ze toffe dingen maken en doen, waar ik naar opkijk of waar ik graag mee samenwerk.

Onder de deelnemende ontwerpers zijn Darrin Umboh, Nicole Martens, Hans Pasztjerik, Chris Versteeg, Jelle Gijsberts en Koen Harmsma.’’

Wat kan men verder verwachten tijdens de expo bij Blaak10 tijdens de Wereld van Witte de With?
’’Ik zit nog midden in de bouw van een aantal werken. Uiteraard doe ik zoals altijd weer veel op het laatste moment! Als deze werken de komende tijd niet onder mijn handen in elkaar storten, staat de bezoeker mijn tofste werken tot nu toe te wachten!’’

Waar ben je voor de rest mee bezig? Wat kunnen we nog meer verwachten?
’’Op het moment heb ik mijn handen vol aan de Blaak10. Voor daarna heb ik weer een aantal plannen klaar liggen. Plannen zijn goed om te hebben, maar daar heb ik het liever pas over wanneer ze uit de kokers komen.’’

Reizend restaurant De Aalmoes strijkt neer in het pas verbouwde Arminius. Festivalgangers kunnen genieten van heerlijke oosterse gerechten uit Thailand, Vietnam en Cambodja. Zaterdagavond kan er gedanst worden met De Aalmoes. Rotterdam Shuffle draait dan swingende beats met Oosterse invloeden.

Choca Alcazaba Quartet in de William Boothlaan

De voorstelling Moeders van het Ro Theater begon vijf jaar geleden tijdens De Wereld van Witte de With en is nu weer terug op de planken. In de voorstelling bereiden moeders hun favoriete gerechten en vertellen ondertussen verhalen over geboorte, dood, liefde en leven aan elkaar en aan het publiek. Na afloop wordt er gezamenlijk gegeten.

Naast de invulling door de ondernemers zelf heeft de overkoepelende organisatie een curator en twee kunstenaarscollectieven uit Berlijn uitgenodigd om Berlijnse sferen te creeren.

Zo ontwikkelt het kunstenaarscollectief Raumlaborberlin speciaal voor de Witte de Withstraat een Soziale Skulptur: een mobiele, houten constructie die al naar gelang de situatie of de wensen een tafel, bar, tribune wordt.

Het architectenduo Uberbau voerde een studie uit naar de geschiedenis van de straat en maakt dit visueel in een tijdslijn. Uberbau werkte daarvoor samen met het Rotterdamse ontwerpbureau StudioSpass, verantwoordelijk voor de visuele identiteit van het festival).

Vrijdag 14 september 17.00 – 23.00 uur
Zaterdag 15 september 12.00 – 23.00 uur
Zondag 16 september 12.00 – 18.00 uur

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra