‘Cats vs. Dogs’ bij galerie Opperclaes

Cats vs. Dogs in Opperclaes (c Cees Voorhees en Carolin Kastner)

Op de facebook-pagina die de nieuwe expostie bij Opperclaes aankondigt is de strijd al losgebarsten. Het onderwerp van de tentoonstelling appelleert dan ook aan een van de meest primaire sentimenten die er zijn: Ben je een liefhebber van katten of van honden! In de reacties onder de aankondiging voor de expositie Cats Vs Dogs worden constant afbeeldingen van katten en honden geplaatst.

Opperclaes opende op 25 september in 2010 de deuren aan de Claes de Vrieselaan. Vanaf dat moment heeft deze galerie veel exposities, activiteiten en ontmoetingen georganiseerd. De galerie wil een verbindende factor zijn tussen jonge veelbelovende creatieven en de gevestigde praktijk. De eigenaren Bruce Tsai-Meu-Chong en Linda van der Vleuten bieden veelbelovende kunstenaars en ontwerpers een ontmoetingsplek en expositieruimte. Zo gingen het ook met Cats Vs. Dogs. De bevriende kunstenaars Léon Kranenburg en Chris Versteeg kwamen met het concept voor de expositie en komende zaterdag is de opening.

Cats vs. Dogs in Opperclaes (c London Police / Kiki Peeters)

De galeriehouders en kattenliefhebbers beantwoorden alvast enkele vragen over Cats Vs. Dogs en Opperclaes!

Jullie hebben zelf een kat, mogen er wel honden jullie galerie in?
’’Honden zijn uiteraard van harte welkom om deel te nemen aan deze battle. Of er ook katten zullen komen, is nog onbekend. We denken dat een mix wellicht wat complex is.’’

Hoe is deze expositie ontstaan?
’’Cats vs. Dogs is een concept van gast-curatoren Léon Kranenburg (Team Dogs) en Chris Versteeg (Team Cats). Zij delen een studio en daar is het idee ontstaan. Het is een reactie op de overload aan afbeeldingen en filmpjes van katten en honden die online te vinden zijn. Naast het feit dat de meeste mensen een uitgesproken voorkeur voor een hond of een kat hebben, is de populariteit van deze twee trouwe viervoeters niet alleen van deze tijd. Al eeuwen komen katten en honden voor in schilderijen, mythes, architectuur, decoratie etcetera.’’

Wat kan men verwachten tijdens de expositie?
’’Veel! Een variatie aan disciplines en uitingen. Chris Versteeg heeft Kiki Peeters, Bruce Tsai-Meu-Chong, Das Boot en Sabine ten Lohuis uitgenodigd de katten te vertegenwoordigen. Team Dogs bestaat uit Léon Kranenburg, London Police, Gees Voorhees, Carolin Karstner en Daan Mens. Er zal tijdens deze battle nobel gestreden worden door deze tien kunstenaars met hun eigen manier van werken. Verwacht tekeningen, schilderijen, sculpturen en optredens.’’

Cats vs. Dogs in Opperclaes (midden c Bruce Tsai)

Op de facebook-pagina van het evenement lijkt de strijd al losgebarsten met foto’s van katten en honden? Hoe verklaren jullie dat?
’’De meeste mensen hebben door ervaringen en herinneringen een band met honden en/of katten. Iedereen kan zich er dus mee identificeren en heeft altijd een duidelijke voorkeur. Door het internet is er uiteraard toegang tot miljoenen afbeeldingen en filmpjes die steeds opnieuw aangevuld en gedeeld kunnen worden. Daarbij speelt humor een grote rol. De zogenaamde memes (afbeeldingen van dieren waar teksten bij worden gezet) zijn daar een voorbeeld van. Mensen willen zichzelf herkennen in honden en katten: hoe menselijker, hoe grappiger.’’

Hoe gaat het verder met Opperclaes?
’’Na een zomerstop van twee maanden gaan we er weer tegenaan. Het gaat goed met Opperclaes als galerie. We ontdekken nog steeds veel jonge talenten en andersom. Hierdoor ligt het programma voor het komende halfjaar alweer vast en er staan mooie expo’s in de planning. Na Cats Vs. Dogs is het de beurt aan Zahra Reijs, een jonge talentvolle fotografe uit Rotterdam. Haar expositie zal zaterdag 6 oktober worden geopend.
Daarnaast worden we steeds vaker gevraagd voor externe projecten en vervullen we steeds vaker een nieuwe rol als creatief bureau en platform. Dat gaan we zeker verder ontwikkelen.’’

Cats Vs. Dogs
Opening 1 september van 16.00 tot 20.00. Vervolgens is er een afterparty bij Bar Kruiskade. De expositie is daarna nog tot 22 september te zien op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 17.00!
www.opperclaes.nl

Cats vs. Dogs in Opperclaes (facebook pagina foto's)

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra