Presentatie ‘Issues Magazine’ bij De Unie

Prentatie 'Issues' (c Issues / Zarah Reijs)

De twee Rotterdamse fotografen Marc Nolte en Milan Boonstra zijn de initiatiefnemers van het nieuwe fotomagazine Issues. Zij vroegen acht opkomende Rotterdamse fotografen een serie te maken met als thema: Muze. De fotoseries zijn samengebracht in de eerste editie van het blad. Issues verschijnt vrijdag 7 september in een exclusieve handgenummerde oplage van 250 stuks tijdens een releaseparty in De Unie.
De oprichters gaven alvast antwoord op een aantal vragen van Grazen!

Hoe is Issues ontstaan?
’’Vorige zomer heeft Marc onder de naam Kapot een aantal feestjes in Rotterdam georganiseerd. Dit jaar vroeg de Unie om iets dergelijks te doen. De releaseparty van een fotomagazine (een idee waar we al lang mee speelden) leek ons de perfecte aanleiding voor zo’n feestje. We hebben het idee vervolgens verder uitgewerkt. Er lopen op het moment zoveel getalenteerde jonge fotografen rond die echt te gek werk maken. Het leek ons een goed idee om ze bij elkaar te brengen in een blad. Om elkaar te promoten en ook om elkaar uit te dagen.’’

De acht deelnemende fotografen zijn behalve jullie zelf Michèle van Vliet, Pim Top, Zahra Reijs, Barry Marré, Lisa Smit en Richie Lopez. Hoe hebben jullie hen geselecteerd en wilde iedereen meteen meewerken?
’’Iedereen wilde zeker graag meewerken. De fotografen reageerden superenthousiast en we hadden de fotoseries zelfs ver voor de deadline al binnen. Voor de eerste editie van Issues wilden we graag enkel Rotterdamse fotografen presenteren. Mensen die we kennen uit ons eigen netwerk. We hebben geprobeerd fotografen met verschillende stijlen te kiezen. Ze vallen op omdat ze getalenteerd zijn en edgy, rauw, smaakvol etcetera. Er loopt zoveel talent rond dat het makkelijk was een blad te vullen. We hebben er bovendien nog een hoop achter de hand voor volgende edities.’’

Presentatie 'Issues' in de Unie

Wilde iedereen wellicht meewerken om zich op een uitgesproken manier te tonen. Steeds meer mensen noemen zich namelijk fotograaf en de concurrentie op bijvoorbeeld internet lijkt steeds groter te worden?
’’We denken dat alle fotografen die meedoen midden in de huidige fotografie staan en ook heel goed hun weg op internet kennen. Het is 2012 en niemand is daar bang voor. Het kaf scheidt zich toch wel van het koren. Maar voor ons was het belangrijk om, naast de aanwezigheid op internet, het blad echt in fysieke vorm uit te brengen. We maken er 250, allemaal handgenummerd, en als die op zijn is het op.
Het is waar dat met de huidige media fotografie heel vluchtig is geworden. We denken dat iedereen daarom ook zo enthousiast mee wilde werken. We maken weer even echt een tastbaar iets!’’

Op www.issues-magazine.com introduceren jullie de deelnemende fotografen alvast. Geven jullie niet al te veel weg?
’’Nee daar zijn we niet bang voor. De interviews die nu op de site staan worden niet in het blad gepubliceerd. Ze zijn puur ter introductie van de fotografen. We willen het fysieke blad echt puur om de foto’s laten gaan maar we willen ook graag een site hebben met leuke content. Op deze manier vullen het blad en de website elkaar eerder aan dan dat ze elkaar in de weg zouden staan.’’

Presentatie 'Issues' (c Marc Nolte / Barry Marre / Milan Boonstra)

Wat wordt de frequentie?
’’Issues is voor ons vooral een passieproject. We zijn allebei hard met onze eigen fotografie bezig en dat gaat voor alles! Maar we hebben wel ontdekt dat we het superleuk vinden om dit te doen. Dus er zullen ongetwijfeld nog meer edities uitgebracht worden maar waarschijnlijk dan wel op onregelmatige basis. Daarnaast hebben we ook genoeg ideeën voor andere projecten. Maar eerst maar eens deze eerste uitgave ter wereld brengen.’’

Issues Photo Magazine release party
Vrijdag 7 september vanaf 21.00 in De Unie
De Entree is 5 euro. De eerste 250 bezoekers krijgen een exemplaar. Er is een expositie en er is muziek van Pop on Acid, Nino & Frankie, Hollywood & Vine en Jorn2bealive.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra