Rotterdams literair offensief van uitgever Lebowski

Rotterdams offensief van uitgever Lebowski
Rotterdams offensief bestaande uit vier boeken.

De in Amsterdam gevestigde uitgever Lebowski heeft zich opgeworpen om authentieke Rotterdamse letteren weer onder de aandacht te brengen. Op 9 en 10 november worden er vier Rotterdamse boekwerken gepresenteerd tijdens het Rotterdam Offensief. Het gaat om een heruitgave van het debuut van Cornelis Bastiaan Vaandrager, een heruitgave van Enige Defecten van Robert Loesberg, de bundel Rotterdam en het overzichtswerk Gehavende Stad. Volgens uitgever Oscar van Gelderen was er ’’blijkbaar niet’’ een Rotterdamse uitgeverij die zo’n offensief in kon zetten. Hij licht de literaire stormaanval toe.

Hoe is het offensief ontstaan?
“Aanleiding was dat Erik Brus en Fred De Vries mij benaderden om hun boek over 50 jaar muziek en literatuur uit te geven. Ik ben al jaren liefhebber van de Rotterdamse letteren dus dat was een geschenk uit de hemel. Ik wilde naast hun boek Gehavende Stad met secundaire teksten over schrijvers ook een boek met primaire teksten uitgeven. Zo kwamen we na enige omzwervingen uit op de bundel Rotterdam. Dat zijn tien boeken in 1 band van circa 500 pagina’s. Met werk van Waskowsky, van Vaandrager, Hoek, Harmens, Vogel, een verhaal van Loesberg en twee tijdschriften: De Nieuwe Stijl van toen en Strak van nu.
Lizzy Loesberg gaf toestemming om Enige Defecten her uit te geven. Via Isis Vaandrager kregen we toestemming om Leve Joop Massaker, het debuut van haar vader Cornelis Bastiaan Vaandrager uit 1960 opnieuw uit te brengen. Dat gebeurt in samenwerking met platenlabel Top Notch.’’

Rotterdams Offensief - Cor Vaandrager

Hoe is die samenwerking met Top Notch ontstaan. Het platenlabel is vooral bekend als leverancier van hiphop (vooral ook Rotterdamse rappers als Winne, Postmen en U-Niq) al brengen ze ook de platen uit van de Rotterdamse bands Rats on Rafts en The Kik. Maar Isis Vaandrager is een bekende styliste binnen de hiphop is dat de connectie?
‘’Eigenaar van Top Notch is Kees de Koning. Hij en ik delen veel interesses en smaken. We zijn fans van Vaan. Hij kende Isis inderdaad al langer en alles kwam nu mooi bij elkaar. We wilden al langer Vaandrager samen (weer) uitgeven. Het boek Gehavende Stad is een prachtige aanleiding. Het levensverhaal van Vaandrager is namelijk de rode draad in dat overzicht van vijftig jaar muziek en literatuur in Rotterdam, van 1960 tot nu.’’

En hoe is de samenwerking met Strak, het Rotterdamse literatuurtijdschrift van Elfie Tromp en Jeroen Aalbers ontstaan?
’’Het debuut van Elfie Tromp zal in het voorjaar van 2013 ook weer in samenwerking met Top Notch verschijnen. Dat zij met Strak bezig was vond ik een pré. Ik heb Strak gevraagd een eigentijdse variant te maken van De Nieuwe Stijl. Om te zien hoe en of jonge auteurs beinvloed zijn door De Nieuwe Stijl. Het resultaat staat in Rotterdam.’’

Strak - literair tijdschrift

Is er een bepaalde Rotterdamse stijl te benoemen?
’’Veel schrijvers zijn vroeg bezweken, dat is een kenmerk: Vaandrager, Loesberg, Waskowsky. Veel herrie, veel ruzie, veel drank, veel speed, veel vernieuwing en veel straatrumoer.’’

Gaat dit Rotterdamse offensief nog langer aanhouden?
’’Ons doel, onze missie, is met dit offensief de Rotterdamse literatuur (en muziek) weer helemaal op de kaart te zetten. Door titels her uit te geven, beschikbaar te stellen en opnieuw onder de aandacht te brengen. We hebben alle highlights mooi bij elkaar gebracht. Het is nu aan de jonge generatie om de Rdamse literatuur verder uit te bouwen.’’

Rotterdam Offensief
Vrijdag 9 november 17.00:
Presentatie van Enige defecten – Robert Loesberg en Leve Joop Massaker – Cornelis Bastiaan Vaandrager bij Boekhandel Van Gennep, Oude Binnenweg 131B. De eerste exemplaren zijn voor de dochters Lizzy Loesberg en Isis Vaandrager. Optredens zijn er van Polar Twins, Peter Bulthuis en Erik Jan Harmens.

Zaterdag 10 november 14.30:
Presentatie van Rotterdam en Gehavende stad – Erik Brus en Fred de Vries bij Boekhandel Donner (), Lijnbaan 150
Tijdens het Lezerfeest op zaterdagavond 10 november zal de vierde editie van Strak ook nog eens apart worden gepresenteerd. Onder meer Henk van Straten, Willem Claassen, Geert Simonis en Elfie Tromp zullen voordragen.

Op 13 november wordt in het kader van Rotterdam Offensief bij WORM twee films van Bob Visser vertoond. Stadsgezicht met Jules Deelder (1977) en EXITing (1995), de documentaire van Bob Visser en Rob Keers over de nadagen van Cornelis Bastiaan Vaandrager.
Op 13 november wordt ook een kleine expositie over het onderwerp geopend bij de Centrale Bibliotheek. 18 november is daar dan ook een talkshow over 50 jaar muziek, literatuur en vormgeving in Rotterdam naar aanleiding van het Rotterdam Offensief.

Op 7 december wordt het offensief afgesloten bij Tsjechov & Co met live muziek, literatuur en film!

Rotterdams literair offensief van uitgever Lebowski

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra