Grote namen en nieuw talent op het 16e Lezersfeest

Grote namen en nieuw talent op het 16e Lezersfeest (c Fred Ernst)

Op zaterdag 10 november vindt in de Centrale Bibliotheek Rotterdam voor de zestiende keer het Lezersfeest plaats. Vermaarde schrijvers en cartoonisten uit Nederland en Vlaanderen zullen tijdens het festival voordrachten en presentaties geven. Ook zal een aantal van hen in intensieve interviewsessies door onder andere. presentator Abdelkader Benali aan de tand gevoeld worden. Het festival is met meer dan dertig acts bomvol. Daarom wandelde Grazen.nl samen met festivalleider Susanne Vergouwen door het programma. Op zoek naar de pareltjes die u niet mag missen.

Grote namen en nieuw talent op het 16e Lezersfeest (c Fred Ernst)

Op het Lezersfeest geven grote namen als Herman Brusselmans, Dick Swaab, Paulien Cornelisse en Gummbah acte de présence. Vergouwen is in de eerste plaats echter vooral blij dat ook jong talent op het festival een plek heeft: “Wij werken bijvoorbeeld weer samen met de Rotterdamse Lettertypes van de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR). Zij organiseren een open podium waar ruimte is voor mengvormen tussen literatuur en muziek, dans en performance. Hier is bijvoorbeeld ruimte voor urban-invloeden. Ook door onze samenwerking met Metro krijgt jong talent een kans. Wij organiseren bijvoorbeeld de finale van de grote Metrocolumn-wedstrijd. Meer dan honderd mensen zonden de afgelopen weken een column in naar het dagblad. Daarvan zullen er drie hun eigen verhaal op het podium voordragen.”

“Maar natuurlijk zijn we ook trots dat we een aantal grote namen hebben kunnen strikken”, vertelt Vergouwen. Ik ben zelf bijzonder nieuwsgierig naar het interview met Bernlef. Hij wordt dit jaar 75 en hij zit al 50 jaar in het vak. Ik ben benieuwd hoe hij op zijn carrière terugkijkt en wat hij vindt van de ontwikkelingen in de Nederlandse literatuur. Daarnaast staat Oek de Jong op het programma. Hij brengt deze maand de roman ‘Pier en oceaan’  uit. De Jong is een schrijver die zeer weinig publiceert, zijn laatste roman kwam tien jaar geleden uit. ‘Pier en oceaan’ wordt echter nu al zijn magnus opus genoemd – de roman waarin al zijn vroegere werk samenkomt. Ik ben heel benieuwd naar wat hij daarover te vertellen heeft.”

Grote namen en nieuw talent op het 16e Lezersfeest (c Fred Ernst)

Traditiegetrouw wordt het Lezersfeest dansend afgesloten. Onlangs werd aan de line-up nog The Kik toegevoegd. “Zij moesten als  Rotterdamse en Nederlandstalige band natuurlijk wel op het Lezersfeest staan”, zegt Vergouwen. “Maar ook het dj-collectief van Lazer Shuffle wordt een hoogtepunt. Vijf dj’s met ieder een eigen stijl dagen elkaar in één lange back-to-back set uit. Feesten gegarandeerd dus!”

Het Lezersfeest vindt op zaterdag 10 november in de Centrale Bibliotheek Rotterdam plaats. Kaarten kosten tussen de 12,50 en 19,50 euro en kunnen hier besteld worden.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Ties Joosten