Winkels als plek voor kunst

Winkels als plek voor kunst

Veel winkels bieden (jonge) kunstenaars tegenwoordig de mogelijk hun werk te exposeren. Vrijdag 11 januari zijn er weer twee opvallende openingen van exposities bij Margreeth Olsthoorn en Damage.

Winkels als plek voor kunst

Damage Playground is sinds eind 2012 gevestigd op de Hillelaan, een verbindingspunt in Rotterdam Zuid. De modewinkel bevindt zich tussen de vernieuwde wijk Katendrecht, het ambitieuze Kop van Zuid-project en de transformerende Afrikaanderwijk. De omgeving wordt daarnaast gesterkt door de aanwezigheid van collectieven als Freehouse, RAAF, Stedelinks010, Wandschappen en Belvédère en veel andere creatieven op het gebied van mode, design, kunst, fotografie en literatuur.

Damage Playground is behalve een modewinkel dan ook een creatieve ruimte, galerie, boekhandel, platenzaak en webwinkel. Om de maand organiseert Damage bijeenkomsten op vrijdagmiddag. Vrijdag 11 januari zal in samenwerking met Opperclaes vanaf 17.00 uur de eerste editie van Opp.Hille plaats hebben.

Voor de eerste editie van Opp.Hille is fotograaf Milan Boonstra, ook bekend als mede-initiatiefnemer van Issues. De jonge fotograaf stort zich op de randen van de samenleving. Van de kroeg tot op straat legt hij vast waar de normale toeschouwer geen weet van heeft of liever de ogen voor sluit. Hij toont een selectie uit zijn serie Dear Diary.Ongeveer tegelijk met de opening van Damage op de Hillelaan was er ook de verhuizing van Margreeth Olsthoorn van de Witte de Withstraat naar de Schilderstraat. De modepionier ruilde de drie winkels op de Witte de With in voor een grote ruimte iets verderop in een hoekpand. Dit pand is door de omvang dan ook zeer geschikt voor het tonen van kunst dus dat gebeurt dan ook regelmatig. Vrijdag 11 januari is er vanaf 19.00 uur bijvoorbeeld de opening van Intruders. Derdejaars studenten mode van de Willem de Kooning Academie werden uitgedaagd om kleding te ontwerpen met als uitgangspunt Wearable/Unwearable. De studenten kregen advies van Margreeth Olsthoorn en werden begeleid door Julie Muller. De kleding is daarna tot 25 januari te zien en ook te koop.

Winkels als plek voor kunst

Andere studenten mode aan de WdKA zullen iets verderop ook hun werk tonen tijdens Blue Jeans 350 jaar spijkergoed, een outfit in Denim. De studenten hebben het begrip fetisj onderzocht om vanuit dat thema een zelfgekozen onderwerp om te zetten tot een denim ontwerp. De uitkomst is een serie experimentele denim ontwerpen voor mannen die t/m 20 januari te zien zijn in Blaak10 Gallery & Store.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra