Leeszaal als vervanging van bibliotheek in West

Leeszaal als vervanging van bibliotheek in West (c Charlotte Kan / leeszaal)

Vanwege bezuinigingen verdwijnen de wijkbibliotheken. Bewoners en ondernemers in West beginnen daarom met iets nieuws omdat ze terecht vinden dat lezen en de publieke functie van de bieb zeer belangrijk is. Er moet daarom een leeszaal komen waar men terecht kan om een krant te lezen, te studeren, informatie op te zoeken, boeken te halen en te brengen of een lezing bij te wonen. Het moet volgens de initiatiefnemers een plek worden voor culturele en sociale uitwisseling en verrijking.

Vanaf 19 november zal er met het Leeszaal Festival een voorproefje worden gegeven. In een leegstaande winkel aan het Rijnhoutplein wordt een tijdelijke leeszaal ingericht. Er zijn kranten, een bijzondere collectie boeken, internetverbinding en goede koffie. Belangstellenden zoals kinderen en ouders, studenten en scholieren, freelancers en andere ondernemers in de culturele sector en literatuurliefhebbers kunnen elke dag tussen 10.00 en 22.00 binnenlopen.

Elke festivaldag heeft een eigen thematisch programma.

Maandag 19 november is de dag van het leren. Tradeschool 010 biedt dan verschillende klassen aan. Trade School 010 is een alternatieve leeromgeving die gebaseerd is op de uitwisseling van kennis, goederen en diensten. Betaal voor het onderwijs door middel van ruilhandel, eten, handige benodigdheden of een andere dienst.

Leeszaal als vervanging van bibliotheek in West (Jana Beranova en Lennart Pieters)

Dinsdag 20 november is de dag van het lezen. De stilte die met lezen gepaard gaat wordt paar twee doorbroken voor presentaties en lezingen van Maarten van der Lugt (verzamelaar van publicaties in en over Rotterdam) en Gerard Peet (Over de geschiedenis van de Nieuwe Binnenweg). Aan het einde van de middag zullen de schrijvers  Jana Beranová, Marco Nijmeijer, Lennart Pieters, Umeu Bartelds, Mohamed Haddouch, João Pedro Monteiro Rodrigues en Nelly Soetens voordragen uit eigen werk. Nando Silva speelt tussendoor samen met Antonia Violao, Zezim Silva en zangeres Arlinda Fortes Kaapverdische muziek.

Woensdag 21 november is de dag van het voorlezen. De hele dag zijn er activiteiten voor kinderen en ouders. Zo zal dansgroep Meekers bijvoorbeeld Helaas Pindakaas uitvoeren.

Donderdag 22 november is de dag van het ontmoeten. De leeszaal is dan vooral een plek voor ZZP-ers. Leeuwenkuil, een platform in het Oude Westen voor creatieve ideeën, zal zich presenteren. In het platform zijn verschillende creatievelingen en anderen uit West en het centrum zoals Aruna Vermeulen, modeontwerpster Charlotte Kan, Floor Cornelisse en Anique Weve van Fam. Ruim en Fenmei Hu van Studio Zi verenigd.

Vrijdag 23 november is de dag van het delen. Met presentaties over  tijdschriftabonnementen, Linux en andere digitale deelprogramma’s. Vrijdagavond wordt het festival afgelsoten door Jaap Blonk (stemkunstenaar/dichter) en Klaas Hekman (bassaxofonist/fluitist).

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra