Rotterdamse kunst, design en meer in groots overzicht

Rotterdamse kunst, design en meer in groots overzicht, foto's van Boijmans van Beuningen

De laatste tijd lijkt er steeds meer aandacht te komen voor werk van Rotterdamse kunstenaars. Er is al twee keer de Grote Rotterdamse Kunstkalender uitgebracht. Gyz La Riviere staat flink in de belangstelling. Cor Kraat kreeg eind vorig jaar een overzichtstentoonstelling. Maar bij Boijmans van Beuningen verzamelen ze als lokaal instituut uiteraard al 25 jaar werken van Rotterdamse makelij. Vanaf zaterdag 8 juni worden ter gelegenheid van dat jubileum werken uit die uitgebreide collectie getoond.

De tentoonstelling ‘De stad, de kunstenaars en het museum’ laat uit elk jaar uit de geschiedenis van de Stadscollectie één kunstwerk zien. Samen geeft dat een indruk van de veelzijdigheid van de collectie en het aankoopbeleid. De presentatie ‘Design in Rotterdam’ illustreert het uitgesproken karakter van de stad met hoogtepunten uit de Rotterdamse meubelcollectie. De tafels, lampen en stoelen die getoond worden, zijn in de afgelopen 25 jaar voor of in Rotterdam ontworpen.

In beide presentaties zijn ook werken te zien van kunstenaars en ontwerpers zoals Lara Almarcegui, Han Hoogerbrugge, Chris Kabel en Vincent de Rijk die nog niet in de Stadscollectie vertegenwoordigd zijn. Op prikkelende wijze tonen zij hoe de Stadscollectie er in de toekomst mogelijk uit zou kunnen zien. Op 1 december 1987 werd de eerste Stadsconservator aangesteld en op 1 januari 1988 was de Stadscollectie Rotterdam een feit. Sinds 2005 verzamelt het museum ook vormgeving binnen de Stadscollectie.

Rotterdamse kunst, design en meer in groots overzicht, foto's van Boijmans van Beuningen

Rotterdam is altijd een springplank geweest voor nationaal en internationaal kunstenaarstalent. De huidige Stadconservator Saskia van Kampen-Prein zegt over het Rotterdamse kunstklimaat: “Ondanks de bezuinigingen, die de instellingen en kunstenaars hard hebben getroffen, bruist Rotterdam van energie en artistiek talent. Dit heeft voornamelijk te maken met de creatieve en ondernemende houding van veel Rotterdammers.” Over het belang van de Stadscollectie zegt directeur Sjarel Ex: “De Stadsconservator is een ambassadeur van het museum in de stad en een ambassadeur van de kunstenaars in het museum. Ook een nationaal en internationaal museum kan niet bestaan zonder verankering in zijn eigen artistieke kring.”

De tentoonstelling ‘De stad, de kunstenaars en het museum’ toont werken als sculpturen en monumentale kunstinstallaties. Daaronder zijn Wombhouse van Atelier Van Lieshout en de video-installatie EMMDM van Erik van Lieshout. Ook zijn er diverse foto’s, tekeningen, video’s en films te zien. Bijvoorbeeld de film Springtime van Jeroen Eisinga.

Rotterdamse kunst, design en meer in groots overzicht, foto's van Boijmans van Beuningen

De designtentoonstelling illustreert het uitgesproken karakter van de stad met hoogtepunten uit de Rotterdamse meubelcollectie van Museum Boijmans Van Beuningen. De tafels, lampen en stoelen die te zien zijn, zijn in de afgelopen 25 jaar voor of in Rotterdam ontworpen. Met onder meer lampen van Henk Elenga, de Random Chair van Bertjan Pot en meubels uit Collectie 1989 van Joep van Lieshout. Daarnaast is er werk van Hard Werken, Rem Koolhaas, BOA Contractors, Hella Jongerius en Wieki Somers te zien.

Bij de designobjecten toont het museum gedichten van Rotterdammers als Jules Deelder en Rien Vroegindeweij, om het karakter van Rotterdam te tonen. Werk van Joep van Lieshout is in zowel Design in Rotterdam en De stad, de kunstenaars en het museum vertegenwoordigd. Hij is wellicht dan ook wel Rotterdams internationaal meest vermaarde kunstenaar van dit moment.

Rotterdamse kunst, design en meer in groots overzicht, foto's van Boijmans van Beuningen

Tegelijk met de opening van Stadscollectie opent hij dan ook nog zijn eigen expositie op zijn eigen uitgestrekte terrein in de Rotterdamse haven: AVL-Mundo. Deze voormalige veevoederfabriek met silo’s en buitenterrein is het decor voor de tentoonstelling Territory. De tentoonstelling toont 5 internationaal gerenommeerde kunstenaars: Itziar Okariz (SP), Philippe Meste (FR), Erik van Lieshout, Kevin van Braak, en Atelier Van Lieshout. Daarnaast is er een programma van events, performances, rondleidingen, films, concerten en diners. Parallel aan de exposities in Boijmans en Territory loopt de expo XXXL Painting in de Onderzeebootloods.

Voor de vierde zomer op rij openen het Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen de deuren van het imposante complex. Klaas Kloosterboer (NL, 1959), Jim Shaw (USA, 1952) en Chris Martin (USA, 1954) denken groots en transformeren de loods in een enorm kunstatelier met immense kunstwerken. Komend weekend openen ook nog tegelijkertijd ‘Sensory Spaces 1 – Oscar Tuazon’ en ‘Lubok 11’ in het museum. In opmaat naar het openingsweekend is er vrijdag 7 juni de aftrap met de manifestatie Less is More, More or Less in TENT. En met ook nog Route du Nord is het helemaal een bruisend cultureel weekend in Rotterdam.

Rotterdamse kunst, design en meer in groots overzicht, foto's van Boijmans van Beuningen

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra