Tafeltennissen te midden van cultuur

Tafeltennissen te midden van cultuur

Vorig weekend was noord ook al aan de beurt met de opening van Roodkapje. Maar komend weekend is het al weer tijd voor Route du Nord. Voorheen werden leegstaande renovatiepanden, winkels en horeca in het Oude Noorden tijdelijk omgetoverd tot expositieruimtes. Omdat dat gebied de laatste jaren een culturele bloei doormaakte (veel van de panden zijn nu gevuld met winkels, galeries en andere ondernemingen), verhuist Route du Nord dit jaar naar het Zomerhofkwartier, bij het voormalig station Hofplein, nu beter bekend als de Mini Mall. Op zaterdagavond wordt daar dan ook nog het tafeltennistoernooi Rond de Tafel gehouden. Meer dan dertig teams met leden uit vooral de lokale creatieve sector zullen het tegen elkaar opnemen. Het hele weekend kan er dus stuiterend als een tafeltennisballetje alweer van cultuur worden genoten in noord.

Tafeltennissen te midden van cultuur

Behalve het Zomerhofkwartier zal Route de Nord ook programma-onderdelen bieden bij onder andere het HipHopHuis, Het Schieblock (bekend van onder meer Bar en Biergarten), 30Kuub en Groos en Roodkapje.

Route du Nord toont al tien jaar nieuwe beeldende kunst, fotografie, design, architectuur en mode maar ook bijzondere muziek en literatuur. Voor iedereen is wel een geschikt programmaonderdeel te vinden. Bij Route du Nord wordt kunst niet alleen bekeken, maar ontstaan ook ontmoetingen tussen kunstenaar en publiek en kan kunst aangeschaft worden. Klinkende namen als Rem Koolhaas, Otto Snoek en Arno Coenen, maar ook nieuw aanstormend talent tonen werk naar aanleiding van een thema. Dit jaar is dat thema: Multiples.

Tafeltennissen te midden van cultuur

De Rotterdamse fotograaf, regisseur en art director Lenny Oosterwijk en de uit Griekenland afkomstige fotografe Kiki Petratou zijn dit jaar de gastcuratoren. Voor de kunstroute stellen zij een centrale tentoonstelling samen waarin kunstenaars vanuit verschillende disciplines hun invulling geven op het festivalthema. Met dit thema streven de curatoren ernaar aanstoot te geven tot een constructieve dialoog tussen de kunstenaars, hun kunst en hun werken.

Drie dagen lang is er zodoende een flink aanbod. In samenwerking met architectenbureau Superuse Studios wordt in de Raampoortstraat een tijdelijk labyrinth gecreëerd dat meerdere functies bezit: expositieruimte, muzikale optredens, en intieme plekken om te dineren. Op zondag is er de eigentijdse kunstmarkt Marche du Nord in de Tellingerstraat. Groos is zaterdag en zondag het decor voor een  samenwerking met de Mesh Print Club. Verschillende muzikanten als Sir Ian en schrijvers als Elfie Tromp treden op of dragen voor. Saskia Haex en Marianne Lock maken namens de Mesh Print Club zeefdrukken op basis van de performances.

Tafeltennissen te midden van cultuur

Andere artiesten die op zullen treden gedurende Route du Nord zijn Dion and the Magic Chords, The Yes Please, Liar’s Dice en Ming’s Pretty Heroes.

Zaterdagavond is Rond de Tafel nog een extra reden om de route richting noord te volgen. In de Mini Mall worden meerdere tafeltennistafels opgezet voor de tweede Rotterdamse editie, een initiatief van ondernemers Sebastiaan van Bokkel en Job Smit. Sport, kunst en uitgaan worden samen gebracht. Al meer dan dertig teams, zoals bijvoorbeeld namens Mesh Print Club, Stripes Clothing en Alfredo Gonzales hebben zich ingeschreven. Na afloop van het toernooi is er een afterparty met de Rotterdamse dj’s Jeff Solo, Pop on Acid, Job Smit, Meneer Laan en Hollywood & Vine.

Rond De Tafel zal deze editie ook samenwerken met de Rotterdamse kunstenaars Iwan Smit en het collectief Venour. Zij zullen speciale tafeltennisbatjes ontwerpen die tijdens het toernooi worden gepresenteerd. Tevens werkt Rond De Tafel deze editie samen met Trash & Treasures. Binnen en buiten zullen zaterdag en zondag kraampjes staan waar ondernemers maar ook particulieren en zelfstandigen hun kleding, kunst, objecten, design en andere hebbedingen verkopen.

Route du Nord

7 t/m 9 juni 2013

Zomerhofkwartier, Hofpleinstation, Luchtsingel en Schieblock

Gratis entree, enkele programmaonderdelen met muziekoptredens kosten vijf euro

Rond de Tafel

zaterdag 8 juni 2013

Mini Mall

Toernooi: 20:00-0:00, after-party: 0:00-04:00

Entree 5 euro

Tafeltennissen te midden van cultuur

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra