Gyz La Rivière presenteert Rotterdam 2040

Gyz La Rivière presenteert Rotterdam2040

Gyz La Rivière werd begin dit jaar uitgeroepen tot winnaar van de Dolf Henkes Prijs. De jury roemde hem vanwege zijn vernieuwende kunst waarin hij geschiedenis, humor en zijn kritische blik verbindt met de stad Rotterdam en de wereld daarbuiten. “Wij zien in La Rivière een moderne versie van de eigenzinnige naamgever van de prijs, kunstenaar Dolf Henkes, die zich net als La Rivière verbonden voelt met Rotterdam en niet bang is nieuwe wegen te bewandelen. Gyz laat de stad weer swingen en maakt kunst die nog niemand voor hem gemaakt heeft,’’ stond er in het jury-rapport. Zijn nieuwste project, de film Rotterdam 2040, voldoet ook weer aan die waarderende omschrijving van de jury.

Rotterdam 2040  is geen feitelijke documentaire, maar een film van 95 minuten waarin La Rivière zijn persoonlijke visie presenteert op de ontwikkeling van Rotterdam van voor het bombardement tot het jaar 2040, 100 jaar na het bombardement en het 700-jarige bestaan van Rotterdam. Zo pleit hij voor een explosieve groei van bewoners in Rotterdam, toont hij aan dat grote delen van Rotterdam niet zijn verwoest door het bombardement maar door onze eigen handen en neemt hij oude utopische ideeën over de stad Rotterdam onder de loep.

Gyz La Rivière presenteert Rotterdam2040

Met archiefmateriaal, nieuw beeld en La Rivière zelf als voice-over weet hij in 95 minuten iedere kijker verliefd te laten worden op zijn lievelingsstad. De film is het tweede hoofdstuk van een langdurige onderzoek naar de geschiedenis van Rotterdam. De voorstudie resulteerde eerder in het boek Rotterdam 2040, verschenen in 2010.

De film kent donderdag 16 mei een besloten première. Maar vanaf zaterdag 18 mei wordt de film vertoond bij Tent. De film is tot en met zondag 16 juni te zien in TENT.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra