‘See Me Hear Me’ in Worm

SeeMe Hear Me in WORM

Beeldige en luisterrijke avonturen tijdens See Me Hear Me in Worm.

De historie van hiphop in Rotterdam is al eens gedocumenteerd door Mike Redman en Victor Vroegindeweij met Walkmen uit 2002. Maar Gabber, de muziekstijl die echt in Rotterdam is ontstaan was nog niet in beeld gebracht! Tot nu. René van Zundert heeft de korte documentaire Hard voor de Hal gemaakt over de legendarische Rotterdamse Energiehal, de geboortegrond van de stevige muzieksoort. Beide films worden komende zaterdag 10 november in Worm vertoond tijdens See Me Hear Me. Een nieuw Rotterdamse evenement waar alles draait om beeld en muziek.

SMHM brengt met muziekdocumentaires, live cinema, video-art, silent cinema, live optredens, audiovisueel spektakel en showcases de synergie van beeld en muziek op een avontuurlijke manier samen. De eerste editie richt zich vooral op Rotterdam als inspiratiebron. Het programma staat vol met Rotterdamse initiatieven en creaties. Op deze manier geeft SMHM de Rotterdamse AV-sector een podium om zich te tonen.

Bovendien wordt er in samenwerking met Rotterdam Media Commission een seminar georganiseerd gericht op kennisdeling en inspiratie voor de Rotterdamse AV-sector. Thomas Benksi en Dan Bowen van Pulse Films komen over uit Londenom te vertellen over hun producties van muziekfilms en documentaires voor onder meer Robbie Williams, Kate Perry, Blur en Mumford and Sons.

See Me Hear Me in WORM (c Pulse Films)

De heren zullen tevens een korte toelichting geven op de openingsfilm, het door hen geproduceerde Shut Up and Play the Hits. Het is een documentaire over het allerlaatste optreden van LCD Soundsystem. Daarna volgen dus vooral producties, interviews, films en optredens van en met Rotterdamse filmmakers, audiovisuele kunstenaars, dj’s, vj’s en andere artiesten.

Zo zal Mike Redman een toelichting geven op Walkmen. Menna Laura Meijer maakte onder meer een documentaire over Kyteman. Zij komt uitleg geven over haar projecten en beweegredenen.

See Me Hear Me in WORM

Rene van Zundert presenteert zoals eerder genoemd Hard voor de Hal. Een documentaire over de Rotterdamse Energiehal. De feesten in de Energiehal waren rauw, puur en omstreden. Ze lagen aan de basis van gabber, een scene die tot op de dag van vandaag wereldwijd actief is.

Vier persoonlijkheden vertellen vanuit hun eigen achtergrond en expertise wat de invloed is geweest van de gabberfeesten in deze legendarische Hal. Een hal die niet alleen een grote invloed heeft gehad op de gabberscene, maar ook voor alle vier deze karakters een bepalende rol heeft gespeeld in hun leven.

In ‘Hard voor de Hal’ word de lifestyle, de organisatie, de schaduwkant en de beleving van de gabbercultuur door deze vier karakters belicht.

See Me Hear Me in WORM (c Karel Doing)

Sober Industries biedt een 3D-mapping show en er zijn ook live cinema performances. Live Cinema Performances zijn combinaties van meestal oude films en live muziek uitgevoerd door hedendaagse bands en musici. Een voorbeeld is Picture this Sound dat de première beleeft tijdens SMHM. Dit project van Rotterdamse afkomst is een samenwerking van jazz-kwartet 4D en de experimentele filmmaker Karel Doing. Het Rotterdamse Mike Koldin, bestaande uit Keimpe Koldijk, Michiel Klein en Wouter Venema, biedt een audiovisuele trip met synthesizers, soundscapes en een dark ambient sfeer.

Kriterion Rotterdam programmeert ook een unieke beeld- en muziekervaring. Twee korte films van de Nederlandse filmmaker Joris Ivens worden live voorzien van nieuwe muziek. Het gaat om De Brug uit 1928 en Regen ui 1929. Ivens was een invloedrijke documentaire maker, die in de jaren 30 begon met het maken van experimentele films waarin hij speelde met beweging en ritme. Twee bands zullen zich laten inspireren door de films van Ivens en op het festival, tijdens de vertoning van de films, live hun muzikale interpretaties ten gehore brengen. De Brug, die De Hef in Rotterdam documenteert, wordt muzikaal bijgestaan door de band Zinkzand. Tijdens Regen zullen de twee jonge muzikanten, Giel Soetermeer en Matthijs van Wageningen, met gebruik van gitaar, contrabas, verschillende effectpedalen en hardware een sfeervolle soundtrack die tussen een soundscape en een muzikale compositie ligt maken. De bezoeker kan met een koptelefoon schakelen tussen twee muzikale versies: die van de artiesten en die van de originele soundtrack.

Rond een uur in de nacht begint het eindfeest DiscoVision en de Youtube Silent Disco, waar tot in de vroege uurtjes de beleving van beeld en muziek samenkomen door het Rotterdamse audiovisuele duo Urbi et Orbi en dj Billy Ray de la Hay.

See Me Hear Me – Zaterdag 10 november, Worm

Een ticket voor het festival, de seminar en de openingsfilm (vanaf 18.00 uur) is 17,50 euro in de voorverkoop en 20 euro aan de deur.
Een ticket voor het festival (vanaf 20.00 uur) is 12,50 euro in de voorverkoop en euro aan de deur.
Voorverkoop verloopt via www.worm.org

See Me Hear Me in WORM (c Karel Doing)

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra