MAMA viert Sweet Sixteen

Sweet Sixteen - Showroom MAMA

Een overzichtsexpositie in de Kunsthal kreeg Showroom MAMA al voor de vijftiende verjaardag. Tijdens The Kids are allright was er vooral aandacht voor comics, street art, kunstenaarscollectieven, publieksparticipatie en grafische vormgeving. Verschillende jonge (inter)nationale kunstenaars en ontwerpers die ooit onder MAMA’s hoede waren genomen toonden hun werk. Toen al werd de wens uitgesproken om een boek uit te brengen. Met behulp van donaties via Voordekunst kan dat boek nu ook worden gepresenteerd. Vrijdagmiddag 10 mei zal Sweet Sixteen worden onthuld!

In samenwerking met uitgever Trichis, ook bekend van de Grote Rotterdamse Kunstkalender, en drukkerij Veenman+ is een boek samengesteld dat inzicht biedt in de dynamiek en werkwijze van MAMA door de jaren heen. Oftewel hoe een klein hoekje op de Witte de Withstraat in Rotterdam snel uitgroeide tot een invloedrijk podium voor de hedendaagse beeldcultuur. Het toont met een chronologisch overzicht van spraakmakende exposities, kunstenaars, medewerkers, ideeën, herinneringen en projecten de geschiedenis van MAMA. Achterin het boek staat een totaaloverzicht van 15 jaar MAMA-projecten dus ook het recente Omin van Onskruid en Highbrow, Lowbrow, Nobrow – MOUSEE en alle medewerkers van 1997 tot 2012.

Sweet Sixteen bij Showroom MAMA (Boekpagina)

Er zijn tekstbijdragen van Rishi Badal, Yasser Ballemans, Boris van Berkum, Karina van Bezooijen, Tim Braakman, Joost ten Bruggencate, Petra Heck, Sander F. van Hest, Fons Hof, Rufus Ketting, Benjamin Li, Lody Meijer, Eva Nobbe, Ashley Nijland, Jesse van Oosten, Martine Poot, Ken Pratt, Ewoud van Rijn, Lena Rufli, Geert ter Steeg, Brad Troemel, Ariadne Urlus , Sanne Verplanke, Pieter Vos van 75B, Florian Waldvogel, Kees Weeda, Gerben Willers, Emma van Wolferen en Sue An van der Zijpp. Daarnaast zijn er beeldbijdragen van Baschz & Selfcontrolfreak, Elger Blitz, Marc Bijl, Luuk Bode, Boudewijn Bollmann, Jemima Brown, Arno Coenen, Charlie Dronkers, Wayne Horse, Jeroen Jongeleen, Johan Kleinjan, Lastplak, Benjamin Li, Jaleel Roy Lindsey, Louisa Menke, Parra, Rafaël Rozendaal, Koen Taselaar, Renée van Trier en Ari Versluis!

Om de presentatie aan te kondigen is er al een filmpje (zie hierboven) gemaakt met onder meer aandacht voor de ontwerpers van het boek. De ontwerpers van Studio Mals begonnen ooit bij MAMA en zijn verantwoordelijk voor de aparte opzet (namelijk opgebouwd uit vijftien tijdschriften) van het naslagwerk.
Tegelijk met de presentatie wordt ook de expositie MEME @ MAMA geopend. Studenten van de Willem de Kooning Academie hebben zich in het fenomeen meme verdiept. Een internetmeme is een concept dat van persoon tot persoon wordt verspreid via het internet. In de tentoonstelling wordt het analoog delen en verspreiden van informatie, parallel aan de digitale manier van informatieverspreiding, onderzocht.

Boekpresentatie 10 mei 2013, 17:00 – 22.00
Locatie: Witte de Withstraat 29-31
Tentoonstelling van zaterdag 11 mei 2013 t/m zondag 26 mei 2013

Sweet Sixteen bij Showroom MAMA (foto uit boek)

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra