75B presenteert Arab Spring & Aaron Winter in Hofpoort Toren

75B presenteert Arab Spring & Aaron Winter in Hofpoort Toren

Het werk van het Rotterdamse ontwerpbureau 75B is alomtegenwoordig in de stad. Nadat Rens Muis en Pieter Vos elkaar op de Willem de Kooning Academie ontmoetten werd al snel 75B opgericht. Al snel daarna kregen zij veel opdrachtgevers uit de culturele sector zoals bijvoorbeeld Showroom MAMA. Tegenwoordig verzorgen zij de uitingen voor onder meer het International Film Festival Rotterdam, Het RO Theater en Now & Wow. In samenwerking met uitgeverij NAI010 wordt woensdag 15 mei het overzichtsboek Arab Spring & Aaron Winter- The work of 75B uitgebracht. (Inmiddels is de registratie van de presentatie door grazen.nl online)

Voor de grafisch ontwerpers van 75B is het domein van de kunsten een onmisbaar werkveld. In de publicatie Arab Spring and Aaron Winter relativeert 75B het belang van de opdrachtenpraktijk. Niet de winnende huisstijlontwerpen en pakkende logo’s worden getoond, maar het werk waarin wordt gezocht, gevonden en gefaald. De schaduwkant, de mislukking en de imperfectie beschouwen zij als de essentie van hun werk.

75B presenteert Arab Spring & Aaron Winter in Hofpoort Toren

De ontwerpers van 75B zien autonoom beeldend onderzoek als structureel onderdeel van hun werk. ‘We vermijden de vrijblijvendheid in onze vrije werken en toetsen ons werk aan het autonoom circuit. Om erachter te komen of onze beelden daadwerkelijk op zichzelf kunnen staan en kunnen “overleven” in een vrije omgeving,’ aldus 75B.

In het boek worden de volkomen onlogische keuzes die de ontwerpen van 75B kenmerken getoond. De grondbeginselen van het grafisch ontwerpen en die van de vrije kunsten liggen zo ver uit elkaar dat 75B een tweeslachtig oeuvre heeft opgebouwd: communicatief werk in opdracht naast experimentele vrije werken. De gespleten praktijk heeft een tegenstrijdig en absurd karakter en hoewel hun werk simpel en direct oogt, is het vaak dubbelzinnig en tweeledig. Hun werk wordt door anderen getypeerd als; no-nonsense, direct, simpel en eigenzinnig.

75B presenteert Arab Spring & Aaron Winter in Hofpoort Toren

75B is kritisch in het aannemen van opdrachten en kiezen alleen die, waar ruimte wordt geboden voor het experiment en het auteurshandschrift van de ontwerper. ‘De Nederlandse hoogwaardige ontwerptraditie wordt steeds meer “weggedrukt” door marginale opdrachtgevers. Het resultaat is dat er nog weinig boeiende, eigenzinnige beelden zichtbaar zijn; een armoede voor het oog en het brein,’ aldus 75B.

De presentatie van het boek vindt plaats woensdagavond 15 mei plaats in de Hofpoort Toren, beter bekend als de Shell-toren naast het Hofplein. Onder meer Sandra Smets, Liesbeth Levy, Hans Walgenbach, Jetse Batelaan en Jeroen Jongeleen verlenen hun medewerking.

De bijna volledig leegstaande toren zal de komende twee jaar vaker het decor zijn voor culturele evenementen. Zus, bekend van de Luchtsingel, heeft de opdracht gekregen de lege verdiepingen geschikt te maken voor bijzondere gelegenheden en festivals. Er zal samen worden gewerkt met De Dependance De officiele start van het Hofpoort-project is de Dag van de Architectuur 2013 op 22 juni met als titel 24 Uur Architectuur.

75B presenteert Arab Spring & Aaron Winter in Hofpoort Toren

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra