Verdiepingen 24 uur vol vermaak

Verdiepingen 24 uur vol vermaak

Op vrijdag 21 juni en zaterdag 22 juni is de iconische Hofpoort aan het Hofplein is hét epicentrum van de Dag van de Architectuur in Rotterdam. De Hofpoort, beter bekend als het ‘Shell-gebouw’, werd in 1976 gebouwd en telt 24 verdiepingen. Deze meeste verdiepingen staan sinds een aantal jaren leeg. Tijdens 24Hofpoort valt er echter elk uur iets nieuws te beleven en ontdekken. De deuren van het gebouw worden op vrijdag 21 juni om 17.00 uur feestelijk geopend, om precies 24 uur later weer te sluiten. De entree op vrijdagavond is 10 euro, zaterdag is het gebouw gratis te bezoeken.

De mogelijkheden van het gebouw werden eerder al herkend door bijvoorbeeld Gyz la Riviere, hij presenteerde er iets meer dan een jaar geleden al eens het project Pschorry. En eerder dit jaar was er de boekpresentatie van 75B. Grazen maakte er zelfs een beeldverslag van.

Het programma tijdens de de Dag van de Architectuur is het begin van een nieuwe start voor het iconische gebouw. Zus is gevraagd de toren te reactiveren. Het architectenbureau was al grotendeels verantwoordelijk voor afgelopen I.A.B.R..  ZUS (Zones Urbaines Sensibles) was de spil van één van de vier Test Sites. Dat zijn langlopende proefprojecten van de IABR. ZUS concentreerde zich op het gebied tussen het Centraal Station en het Pompenburg in het centrum. Ze zorgden al eerder voor de succesvolle invulling van het Schieblock, de realisatie van de Luchtsingel en het Dakakker op het Schieblock. 24Hofpoort is een logische aanvulling. Tijdens de Dag van de Architectuur worden alvast de mogelijke functies onderzocht. De Hofpoort wordt omgetoverd tot 24-uursstad. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld rolschaatsen, eten, dansen, film kijken, sporten, lachen, huilen en nog veel meer.

Er is een talkshow op de eerste verdieping met  met Kees Christiaanse, Wytze Patijn, Gyz la Rivière, Dik Houben en Geert Maarse. ‘s Avonds en ‘s nachts vertoont het Architectuur Film Festival Rotterdam twee films op diezelfde verdieping.

Op de tweede verdieping vindt de uitreiking van De Archiprix plaats. NAi Boekverkopers gespecialiseerd in architectuur, kunst, design, landschapsarchitectuur, stedenbouw, mode, fotografie en lifestyle organiseert de jaarlijkse uitverkoop ook op de tweede.

Op de vijfde verdieping kan gevoetbald worden op echt gras.

Op zeven-hoog speelt Acteursgroep WUNDERBAUM ‘The New Forest Entertainment Departement’.

Super Lucky Mall – Fortune Forest is bedacht en uitgevoerd door Jianjiang Yin, Klinphaka Keawcharoen en Yuting Guan. De studenten van INSIDE interieur architectuur van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag vestigen zich op de 8e verdieping.

De tiende etage is de plek voor de Reality Shop ENTER_. Het biedt letterlijk het kijkje achter de (computer)schermen: de bezoeker treedt met ENTER_binnen in de werkplaats van de ontwerpers. Vaak niest meer dan de huiskamer, eetkamer of zelfs de slaapkamer is. De preview van deze omkering brengt de bezoeker en ontwerper tot elkaar en laat alsmede de ruimtelijke kwaliteiten zien waarmee deze nieuwe concepten zich kunnen manifesteren: evenementsgewijs, verrassend en op steeds nieuwe locaties. Onder meer Damage (http://www.grazen.nl/?p=5998) zal onderdeel uitmaken van de realityshop met een eigen sectie.

De twaalfde kantoorvloer wordt omgetoverd tot camping, waar niet geslapen wordt maar wel gejeudebouled en gezongen bij het TV-kampvuur, tot men ‘s ochtends door haangekraai wordt gewekt om te genieten van het uitzicht over ontwakend Rotterdam.

Op de dertiende brengen Bar en Quadsk8 een ouderwetse Roller disco. De dj’s die gaan draaien zijn Neville Moovmnt Martins, The Groove Rider Express en The B-Funkphenomenon.

Op de achttiende is de tentoonstelling van de beste afstudeerprojecten van de Nederlandse ontwerpopleidingen te zien.

De Sun Dial Yogi Tea Bar op de 20e staat 24 uur lang in het teken van ‘de langste dag’. Afhankelijk van de stand van de zon transformeert de ruimte van een bar in een bioscoop in een yoga studio en weer terug in een bar.

Helemaal bovenin, op de 24e verdieping kan 24 uur lang gegeten en gedronken worden in rotterdamRESTaurant, dat op creatieve wijze gebruik maakt van ongebruikte keukens in leegstaande panden, onbenut leergierig arbeidskapitaal en ongenut stadsvoedsel.

Wie de lift omhoog of naar beneden neemt, treft WLDRF. In de verticale 24-uursstad zijn de leden van deze Rotterdamse band straatmuzikanten, stadsgidsen en bell-boys ineen.

Tijdens 24Hofpoort starten vanuit de Hofpoort verschillende tours. Van ‘Poems on a rooftop’, rondleidingen over daken van Rotterdamse gebouwen, tot excursies over Rotterdam Centraal en een nachtelijke editie van Parfum de BoemBoem. Op zaterdag 22 juni zijn diverse gebouwen in Rotterdam toegankelijk voor publiek, waaronder de Delftse Poort, de Pauluskerk en de Karel Doorman, waarbij de architect Marc Ibelings zelf rondleidingen geeft. Belangstellenden kunnen voor de gehele programmering terecht op deze site of langskomen in de lobby van de Hofpoort, die bemand wordt door vrijwilligers die álles weten van het festival.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra