Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam

Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam

Anno 2012 woont circa de helft van de mensen in steden. Rond 2050 zal circa 80%, zeven van de negen miljard mensen, in steden leven.  Van vrijdag 20 april tot en met zondag 12 augustus vindt de vijfde Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) plaats. Bijna vier maanden tentoonstellingen, lezingen, debatten, en rtv uitzendingen rond `Making City’, het maken van de stad van de toekomst.

De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam stelt zichzelf en zijn publiek de vraag hoe de stad van de toekomst tot stand moet komen. Hoe kan je de megasteden van 2050 samen met alle betrokkenen levend en productief houden? IABR, `Making City’ gaat daar op in via een eigen onderzoekstraject dat middels samenwerkingsprojecten en proefprojecten, via tentoonstellingen, discussies en media (o.a. VPRO) gestalte krijgt. Daarbij wordt ingezoomd op 35 projecten uit 25 (wereld-)steden.

Een voorbeeld van een dergelijk project is de snelgroeiende miljoenenstad Istanbul. De stad kampt met een snel groeiende bevolking en met en tekort aan zoet water. Als antwoord daarop wordt in één van de nieuwe plannen een uitbreidingsmodel voorgesteld waarbij hoog op de heuvel op plateaus rond de stad woningen gebouwd zullen worden. Op de hellingen van die heuvels wordt landbouw bedreven die dan bevloeid wordt met het afvalwater van de hoger gelegen woningen. Op die manier wordt het water twee maal nuttig gebruikt en kan je op water besparen en door de menging van woningen en landbouw een aangename leefomgeving creëren.

Projecten als deze en uit steden als Singapore, Douala, New York, Parijs, Delhi, São Paulo en Rotterdam moeten laten zien hoe op inventieve manieren oplossingen bedacht kunnen worden voor de stad van morgen.

De belangrijkste Rotterdamse locaties van de 5e IABR: Making City intussen zijn: het NAi (met: Making City), het Schieblock aan de Schiekade (I / We / You Make Rotterdam + Luchtsingel), de RiverClub Gallery (Making Douala havenstad in Afrika) en de Mini Mall in de Hofboogjes (Design as Politics). Het traject Zig Zag city is gelieerd aan het programma. Daarnaast worden in het kader van de IABR evenementen georganiseerd in Almere en internationaal in São Paulo en in het hierboven genoemde Istanbul. De Biënnale biedt als het goed is, de smaak van een toekomst waarin de sociaaleconomische problemen van de wereld voor het grootste deel overlappen met die van de stad.

Op 19 april wordt de vijfde Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam officieel door minister van infrastructuur Schultz van Haegen en burgemeester Aboutaleb, in het NAi geopend. Op 20 april wordt de aftrap voor de overige burgers, het publiek, gegeven. In de stad van morgen zijn zij de spelers.

`Making City’ de hoofdtentoonstelling in het NAI is evenals ‘I/We/You Make Rotterdam’ van ZUS en ‘Smart Cities – Parallel Cases 2’ zijn t/m 12 augustus 2012 te zien.
`Design as Politics’ onder de Hofbogen is t/ m 7 juli 2012 te zien
`Making Douala’ in de RiverClub Gallery bij het Hofplein is t/ m 1 juni 2012 te zien

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Ronald Glasbergen