Rotterdam in beeld tijdens Filmfestival

Rotterdam in beeld tijdens Filmfestival

Misschien wel het leukste festival van het jaar, in ieder geval het begin van het jaar, is uiteraard het International Filmfestival Rotterdam! Honderden films vanuit alle windstreken worden vertoond. Maar uiteraard worden er ook Rotterdamse rolprenten geprojecteerd. Daarom een overzicht van Rotterdamse films en als extra informatie over omringende feesten.

25 januari 2013
Toegetakeld door de Liefde van Ari Deelder is de debuutspeelfilm van Ari Deelder. Naar het boek van Aat Ceelen. De film gaat 25 januari in première. Toegetakeld door de liefde gaat over Arie. Hij is hopeloos verliefd op trambestuurster Sonja. Wanneer haar lijn wordt opgeheven, probeert hij op allerlei manieren met haar in contact te komen. Hij volgt haar, post voor winkels waar ze ooit is geweest, dringt binnen op het feest van haar werk en rijdt met alle tramlijnen mee. Zo ontdekt Arie dat er een andere man is in het leven van zijn Sonja. Maar hij laat zijn droom over een leven samen met haar niet verpesten door deze ‘Dikke met z’n toverviool’. Terwijl zijn fantasieën en dromen over zijn toekomst met Sonja mooier en mooier worden, gaat het met Arie slechter en slechter. Eigenlijk zou hij moeten ontwaken.

Toegetakeld door de liefde

25 januari 2013
De in Rotterdam geboren en getogen Ramsey Nasr wilde voor hij aftreedt als Dichter des Vaderland nog een project achterlaten. Dichter Draagt Voor is een bijzondere poging om 21 klassieke Nederlandstalige gedichten van beeld te voorzien en te verfilmen, gaande van het middeleeuwse Egidius-lied tot Luceberts ‘er is een grote norse neger’. De regie is in handen van Shariff Nasr. Deze poëzieclips beleven hun première op 25 januari.

25 januari 2013
Janus van de Rotterdamse kunstenaar Erik van Lieshout is geselecteerd voor de Tiger Awards Competition for Short Films. De film verhaalt over een man uit de volksbuurt Rotterdam-Zuid. Het is een verzamelaar van curiositeiten die onlangs is overleden. De kunstenaar duikt in het leven Janus door het filmen van zijn familie, buren en stadsgenoten. Door middel van interviews maakt hij een verbinding met kunst-politieke onderwerpen zoals de rol van de kunstenaar en kunstsubsidies. De beelden van de omgeving Janus zijn doorsneden met fragmenten van Van Lieshouts atelier.

Janus

27 januari 2013
Lee Towers, The Voice of Rotterdam gaat ook in premiere. Regisseur Hans Heijnen volgt de zanger rondom het concert dat hij in 2011 in Ahoy gaf, na een afwezigheid van 11 jaar. De repetities van het spektakel en de emoties staan in contrast met de rust thuis, bij zijn vrouw Laura. Ook zien we Towers bij zijn talloze optredens in het land. Van haringparty tot piratenfestival. En dat hij, als hij naast de emmers Remia-saus in de keuken van een café staat te wachten tot hij op moet, oprecht zegt: ‘Ik hou van mijn vak, eigenlijk.’

Lee Towers

27 januari 2013
De uit Rotterdam afkomstige Ricky Rijneke heeft haar eerste speelfilm Silent Ones voor een groot deel opgenomen in Hongarije. Een jonge Hongaarse vrouw (gespeeld door de Hongaarse Orsi Tóth) ontwaakt in niemandsland in een verongelukte auto zonder haar jongere broer Isti. Verward en eenzaam verlaat ze Hongarije aan boord van een vrachtschip om de belofte in te lossen die ze hem deed. Eenmaal op zee trekt ze zich terug in een droomwereld en verliest de grip op haar leven. De film is geselecteerd voor de Hivos Tiger Awards-competitie en gaat 27 januari in première.

The Silent Ones

28 januari 2013
Hier is Harry Merry beleeft eveneens de première. Het is de eigenzinnige en openhartige documentaire over de buitengewone Rotterdamse muzikant door Joke Olthoor.  De vertoning wordt gevolgd door een feestelijk optreden van Harry Merry. De film wordt vertoond op de laatste avond van de Mind the Gap-avonden bij Worm. De Mind the Gap-avonden worden in samenwerking met Gonzo van 24 t/m 28 januari georganiseerd. De avonden worden gevuld met  splinternieuwe audiovisuele performances. Van improv en postpunk tot elektronica en dub gecombineerd met live animaties, expanded cinema, glitch-visuals en meer. Tijdens Mind The Gap-Nights zijn er vijf exclusieve producties te zien en te horen, speciaal samengesteld voor het programma: Floris Vanhoof met Felicia Atkinson & Makino Takashi,  Gert-Jan Prins & Mariska De Groot, Knalpot & Rosa Menkman, Kreng & celliste Okkyung Lee en Felix Kubin & Martha Colburn. En twee unieke creaties van twee uitzonderlijk getalenteerde duizendpoten: Marcus Fjellström en Romain Kronenberg. Verder verzorgen dj’s van Gonzo (circus) en gasten als SebCat, Duckfood en Ruwedata en SIMcommander van het Rotterdamse Lowriders Recordings.

Hier is Harry Merry

1 februari 2013
In Sample: Not For Sale onderzoekt de Rotterdamse muzikant en filmmaker Mike Redman de sample-cultuur. De film wordt vertoond binnen het Signals: Sound Stages-programma. Hergebruik binnen de literatuur, architectuur, internet en kunst in de breedste zin van het woord is dagelijkse kost. De documentaire-maker wist pioniers als Afrika Bambaata, Public Enemy, DJ Premier, DJ Shadow, Jazzy Jeff, Madlib en vele anderen op onorthodoxe manier voor de camera te krijgen. Ze gaan in gesprek met jazz- en funkgrootheden zoals Maceo Parker, Bootsy Collins, George Clinton, Larry Graham en Idris Muhammad. De film gaat vooral in op het creatieve aspect, slaat bruggen tussen verschillende muziekgeneraties, en is alvast ook een waardevol document voor de toekomst. De film is gratis te bezoeken op 1 februari vanaf 18.15 in de Kleine zaal van de Rotterdamse Schouwburg.

Sample Not for Sale Film

1 februari 2013
Samen met EYE Film Instituut Nederland presenteert Stadsarchief Rotterdam op 1 februari in Cinerama vijf herontdekte avant-gardefilms van Andor von Barsy uit de periode 1928-1938. Het programma wordt voorafgegaan door een interview met filmwetenschapper Floris Paalman.

Uiteraard zijn er ook de Rotterd@m Shorts. Dat zijn twee verzamelprogramma’s met middellange en korte films over Rotterdam of gemaakt door Rotterdamse filmmakers. Zoals Herinneringen aan Vuur, een documentaire van Heddy Honigmann. Rotterdam heeft een hoop moeten doorstaan in de Tweede Wereldoorlog. Na de Duitse invasie verwoestte het immense bombardement op 14 mei 1940 een groot deel van het stadscentrum en werden meer dan 800 burgers gedood. Het bombardement op Rotterdam vormt de achtergrond van deze documentaire. Enkele overlevenden van het bombardement vertellen hun verhaal.

Herinneringen aan vuur

Tamelijk Gelukkig van Peter Scholten is een Rotterdamse documentaire doorspekt met korte fictie over de opkomst en ondergang van reisverhalenschrijver Bob den Uyl. Over zijn worstelingen met het schrijverschap, oorlogsherinneringen en krankzinnige fobieën. Met bijdragen van collega-auteurs en gastrollen van onder anderen Loes Luca en Jack Wouterse.

Tamelijk gelukkig

Soigneur Rik van der Linden heeft de wereldpremière. Twintig jaar na zijn ongeluk keert fietstalent Simon van Beneden terug naar de plek des onheils in de Franse Vogezen om drie amateurrijders op de steilste plekken van de berg te coachen. Een laatste poging om terug te keren naar de wereld van het fietsen. Als soigneur.

Soigneur van Rik van der Linden

Gerco de Ruijter sneed 1000 cirkels uit Google Earth en maakte daarmee deze experimentele stop-motionfilm over irrigatie in de Verenigde Staten. Sproeiers draaien rond in een centrale as en irrigeren ronde velden van groene gewassen of woestijngebieden. Crops is het resultaat.

Crops

Loes Veenstra breide sinds 1955 meer dan 500 truien en bewaarde ze in haar huis op de 2e Carnissestraat in Rotterdam-Zuid. Tot de draaidag waren de truien nooit gedragen. Zowel de flashmob, de film als het bijbehorende boek zijn een ode aan het werk van Loes. Zoete film van  Christien Meindertsma met rollen voor ál haar truien.

Het verzameld breiwerk van Loes Veenstra

Uiteraard staat het filmfestival ook bekend om al het feestgedruis. Met verscheidene afterparty’s. Vanaf donderdag 24 januari t/m zaterdag 2 februari is het vanaf 23:00 uur elke dag raak in de Rotterdamse Schouwburg. De geïnviteerde artiesten zijn Jeff Solo, D-Ribeiro, David Vunk, Ted Langenbach, Seutek, L’Azizzi, Nino & Frankie, Pappie Lloyd, G.O.D,  Deep Diggin’, Footsteppa, Mind Eye, Helselingen Soundsystem, Freek en Noonday Soul Movement.

Corso is 24 januari het decor voor de VPRO Nacht.

De besproken programmeringen in de Rotterdamse Schouwburg, Corso en Worm zijn onderdeel van het filmfestival maar verschillende clubs in Rotterdam maken uiteraard van de mogelijkheid gebruik om speciale avonden te organiseren.  (Bij Factory010 heeft Herr Zimmermann op zaterdag 26 januari Dr Lektroluv uitgenodigd). Bird heeft voor het laatste weekend van het festival grote internationale namen als LTJ Bukem (31 jan), Gilles Peterson (1 feb) en J Rocc en Rich Medina (2 feb) binnen gehaald. Perron haalt 1 februari 2ManyDj’s naar Rotterdam.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra