Art Rotterdam Week 2013

Art Rotterdam Week 2013

Kunstbeurzen uitgestald in de stad.

Terwijl de organisatie van het International Film Festival Rotterdam tevreden terugkijkt op een geslaagde 2013 editie kan de kunstminnaar dezer dagen net als in 2012 terecht bij verschillende kunstbeurzen in de stad. De beurzen worden aangevuld met vele evenementen en openingen van tentoonstellingen bij bijvoorbeeld Garage, Tent en Mama. Samen maakt dat Art Rotterdam Week. Alvast een vooruitblik!

Art at the Warehouse 5 t/m 10 februari

Dinsdag 5 februari worden de kunstzinnige dagen afgetrapt met Art at the Warehouse. Hans Sonnenberg, beter bekend als Meneer Delta, opent die avond het nieuwe kunstenfestival van Rotterdam. In de ruwe omlijsting van de oude fabriekshal Fenixloods 1 op Katendrecht wordt van 5 t/m 10 februari 2013 een kunstbeurs, expositie en multidisciplinair muziek-, performance- en kunstenfestival in één georganiseerd! Majke Hüsstege, Frank Taal, Zic Zerp en Roger Katwijk vormden de commissie die de kunstinvulling samen heeft gesteld.

Op de kunstbeurs presenteren gerenommeerde (inter)nationale galeries, zoals Foam Editions, Livingstone Gallery, Witzenhausen Gallery en Willem Kersenboom Galerie een divers aanbod van hedendaagse kunst. Van schilderkunst, street art, sculpturen tot fotografie.

RAW Rotterdam

Op de bovenverdieping worden grote installaties en muurschilderingen getoond van onder meer Kim De Ruysscher, Royalsteez en Simon Schrikker. Daarnaast vindt er boven een Urban Supermarket plaats waar street art wordt verkocht evenals het Playful Arts Festival. Bezoekers kunnen daar het kunstelement van gamen ervaren.

In de lounge vindt een divers programma plaats. ’s Avonds worden diverse avondgasten, zoals Dave von Raven (The Kik) en Jules Deelder ondervraagd over hun ervaringen met kunst onder de noemer Live at the Warehouse.

Zaterdag 9 februari is de Fenixloods het decor voor Speyksessie10! De sessies zijn een beproefde mix van bekend en jong talent. De rauwthentieke taalpurist Derek Otte opent met een kort verhaal. De Rotterdamse singer-songwriter Lulu Doxin zet een intieme akoestische neer. Theatermaakster en spoken word-artiest Shida Khizou deelt haar immer ontwapenende poëzie. We vervolgen met het Nederlands/Finse indiefolk-extravaganza Town of Saints die dankzij hun warme opzwepende harmonieën in een rap tempo internationale faam aan het maken zijn. Muzikale headliner van de avond is Finn Silver, die fascinerende jazz maken geserveerd op een bedje van elektronische muziek. Als literaire hoofdschotel wordt Laura van der Haar, de kersverse Nederlands Kampioene Poetry Slam, gepresenteerd.

Hotel Rotterdam, Wake up in Art koppelt zich aan Art at the Warehouse. Er worden overnachtingen in het huis of atelier van een kunstenaar aangeboden.

Foto van de site van wake up in art

Re:Rotterdam 6 t/m 10 februari

Re:Rotterdam zal voor de derde keer plaats hebben. Het is een reactie op Art Rotterdam en vindt plaats van 6 t/m 10 februari in een pand aan de Blaak 16. Het initiatief is vooral bedoeld voor jong talent. Zo presenteert het Rotterdamse We Know Art presenteert vijf vooral lokale talentvolle kunstenaars. Remty Elenga, Claire van Lubeek, Csilla Klenyanszki, Ingmar Swalue en Manolya Isik. Tijdens Re:Rotterdam zal er ook worden gefeest. Woensdagavond 6 februari is er de derde editie van Burst the Bubble met Roeland Otten, Afrobot, Mad’R, The Dogs of Shame, Joe Kisser en vj Alerta. Zaterdagavond 9 februari is er het afsluitende feest. Voor Das Künstlerball (The Replica Party) wordt iedereen verzocht zich te verkleden als een kunstenaar. De muziek komt van N.I.D., Einfach, Dagmar en Bastus Bourgeois.

Raw Art Rotterdam 6 t/m 10 februari

Raw Art Rotterdam zal van 6 t/m 10 februari voor de tweede keer plaatsvinden. het initiatief van Bob Smit vindt plaats op een nieuwe plek, namelijk Pakhuis Santos. Tijdens de onafhankelijke kunstbeurs wordt er getracht een festivalsfeer te creeeren. RAW toont een bijzondere mix van hedendaagse kunst, design, performances, sounds en installaties, gepresenteerd door diverse galeries en kunstinitiatieven in het monumentale pakhuis op Katendrecht. Er zijn tientallen artiesten en tientallen galeries uitgenodigd. Daaronder zijn bijvoorbeeld Rotterdammers als fotograaf Rubén Dario Kleimeer en kunstenaar Jan de Bruin.

RAW Rotterdam

Tijdens Raw Art wordt tevens de eerste Marlies Dekkers Award uitgereikt. Om haar twintig jarig bestaan te vieren roept de Rotterdamse lingerieontwerpster Marlies Dekkers een award in het leven om vrouwelijke kunstenaars te stimuleren en te motiveren. In samenwerking met de Raw Art Fair zal Marlies Dekkers de eerste award uitreiken aan een kunstenares die op de meest creatieve en innovatieve manier haar eigen vertaling maakt van de inspiratie achter de marlies|dekkers collecties. Vrouwelijke kunstenaars konden zich inschrijven. Drie kunstenaars zijn uitgenodigd om hun werk tijdens de RAW Art Fair te tonen waar bezoekers op hun favoriet mogen stemmen. Het kunstwerk van de publiekswinnaar zal worden aangekocht door Dekkers als aanvulling op haar privé kunstcollectie.

Collectie Marlies Dekkers

Op de vierde en vijfde verdieping van Pakhuis Santos is de RAW China Expo te vinden. Deze is samengesteld door Piet de Jonge, hij kreeg assistentie van Benjamin Li en Beatrijs Dikker.

Het thema van de expo is China en er wordt werk van een selectie van Chinese kunstenaars en Europese kunstenaars getoond die zijn geïnspireerd door China. De China Expo is dagelijks geopend van 12.00-19.00 uur. Raw Art hanteert wat langere openingstijden, de beurs is dagelijks geopend van 12:00 – 21:00 uur.

Art Rotterdam 7 t/m 10 februari

De Wilhelminapier in Rotterdam is van donderdag 7 t/m 10 februari het toneel van de internationale art scene. Art Rotterdam, begonnen in 2000, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een internationaal podium voor actuele kunst. De beurs, die ruimte biedt aan ruim negentig gerenommeerde en opkomende galeries uit binnen- en buitenland, geeft een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen binnen de wereld van de beeldende kunst.

De editie van 2013 bevat, net als vorig jaar, de New Art Section. Vijftien uitgesproken solo-tentoonstellingen van jonge kunstenaars worden door de nieuwste generatie galeries voor het voetlicht gebracht.

Art Rotterdam

Gelijktijdig met Art Rotterdam organiseert het Mondriaan Fonds een tentoonstelling in LantarenVenster. Met werk van de beeldend kunstenaars die in 2011 een financiële bijdrage ontvingen om een start te kunnen maken met hun carrière. De tentoonstelling omvat het werk van 35 veelbelovende Nederlandse of in Nederland residerende kunstenaars; sommigen zijn nog onbekend, anderen realiseerden al veelbesproken projecten in binnen- of buitenland.

Dit jaar breidt Art Rotterdam ook uit met een beurs voor videokunst en film: Art Rotterdam Projections. Mothership presenteert daarom in de avonduren de nieuwe videoprojectie van Geert Mul tegenover de ingang van Art Rotterdam op de gevel van Pakhuis Meesteren. De video projectie Saw See is speciaal gemaakt voor Art Rotterdam Projections. In de projectie worden aaneenschakelingen van digitale beelden in een razend tempo gecombineerd met de meditatieve frequenties van Tibetaanse klankschalen.

Mediakunstenaar Geert Mul onderzoekt al bijna 15 jaar de mogelijkheden om zo veel mogelijk beelden uit zijn rijk gevulde databank met elkaar te combineren in installaties. Daarvoor bouwt hij niet alleen de hardware maar ook de software.

In Las Palmas, direct gelegen tegenover de Cruise Terminal, tonen twintig internationale galeries een video of film van een talentvolle of meer gevestigde kunstenaar.

Las Palmas was vorig jaar nog de locatie voor het aan de aan Art Rotterdam gekoppelde designbeurs Object Rotterdam. De beurs voor eigentijds design gaat vanaf dit jaar zelfstandig verder maar vindt uiteraard wel weer gelijktijdig met Art Rotterdam plaats. De locatie is het Nederlands Architectuur Instituut/Het Nieuwe Instituut, in het Rotterdamse Museumpark. Object Rotterdam toont unieke of in oplage geproduceerde objecten uit de wereld van actueel nationaal en internationaal ontwerp. De beurs presenteert limited editions en one-offs van nationale en internationale, gevestigde en upcoming designers, uit verschillende ontwerpdisciplines en in uiteenlopende materialen.

Foto Object 2012

Tijdens Rotterdam Art Week is bij de winkel Damage Playground aan de Hillelaan 29 de tentoonstelling Line My Mind van de Deense kunstenaars Karla Marie Bentzen en Sara Lou Kramer te zien. De installaties van Sara Lou Kramer worden omschreven als absurde en disproportionele “woonkamers” met een podiumachtige tweedimensionale uitstraling.Voor deze tentoonstelling zal de kunstenaar een decoratieve wandinstallatie creëren. Karla Marie Bentzen haar werk is gebaseerd op gecompliceerde geometrische vorAfbeelding toevoegenmen en patronen. Talloze fictieve personages maken deel uit van de afgebeelde taferelen. Naast het tentoonstellen van twaalf nieuwe tekeningen, zullen haar geometrische vormen ook hun weg vinden naar de ramen van Damage Playground als onderdeel van een ruimtegebonden stuk.

Playground

Bij het Piet Zwart Institute aan de Mauritsstraat 26 tonen 22 internationale master-studenten Fine Art hun studio`s aan het publiek gedurende Rotterdam Art Week. Voltooide werken en works in progress zullen te zien zijn in de werkplaatsen. Daarnaast krijgen de bezoekers een beeld van het instituut en het aangeboden curriculum.

Vorig jaar vond tegelijk met de andere beurzen ook nog Paviljoen Rotterdam plaats. Dit keer zal de beurs niet plaatsvinden maar de organisatie zal wel Art Tours organiseren om bezoekers rond te leiden op de verscheidene beurzen en evenementen. In 2014 zal er weer wel een editie van Paviljoen Rotterdam zijn.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra