The Fashion World of Jean Paul Gaultier in de Kunsthal Rotterdam

The Fashion World of Jean Paul Gaultier in de Kunsthal Rotterdam

Rotterdam zal weten dat Jean Paul Gaultier in de stad is! Het lukte de Kunsthal om de expositie The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk naar Rotterdam te halen. De tentoonstelling is vanaf 10 februari te bezoeken voor het publiek. Hetc openingsweekend, ook onderdeel van Art Week Rotterdam, is flink aangekleed met activiteiten. Jean Paul Gaultier zal na aankomst in Rotterdam op vrijdag 8 februari behalve de Kunsthal in ieder geval ook de Rotterdamse Bijenkorf en Perron met een bezoek vereren! De eerste internationale tentoonstelling van de gevierde en befaamde Franse couturier geeft een spectaculair overzicht van zijn uitgebreide oeuvre. De tentoonstelling markeert het 35-jarig bestaan van zijn modelijn en is tot stand gekomen dankzij een internationale samenwerking tussen het Montreal Museum of Fine Arts, Maison Jean PaulGaultier in Parijs en de Kunsthal Rotterdam. Sinds de lancering in 1976 van zijn eerste pret-à-porter-collectie is Jean Paul Gaultier niet meer weg te denken uit het modebeeld en is hij uitgegroeid tot een icoon van wereldformaat. Provocatief en gedurfd treedt hij al meer dan drie decennia buiten de gebaande paden en gaat hij in zijn werk de discussie aan met de gevestigde orde. Voor zijn collecties laat Gaultier zich inspireren door wereldculturen, van Afrika en India tot aan Rusland en Griekenland. Door het omkeren, vervormen, verwerpen en herinterpreteren van bestaande codes vereffent Gaultier niet alleen de grenzen tussen verschillende culturen, maar ook tussen de sexen. Hij creëert in zijn werk androgyne vormen en speelt met overgeseksualiseerde conventies in de mode-industrie.

27 Jean Paul Gaultier, photo Rainer Torrado, 12 Jean Paul Gaultier, Les Vierges [Virgins] collectie, Laudes ensemble, haute couture voorjaarzomer 2007, foto Patrice Stable - Jean Paul Gaultier

Met een feilloos gevoel voor de tijdgeest haakt hij bovendien aan bij bestaande (sub)culturen zoals de wereld van matrozen, punk, glam-rock en grafitti. De tentoonstelling is meer dan een retrospectief. Ruim honderdveertig originele creaties vanaf de vroege jaren zeventig tot nu, van zowel zijn couture collecties als zijn prêt-à-porterlijn, zijn in de Kunsthal te zien. Het merendeel van deze werken is nooit eerder tentoongesteld, zoals uitzonderlijke bruiklenen van onder andere Madonna en Pedro Almodovar. In het multimediale tentoonstellingsontwerp nemen interactieve mannequins samen met fragmenten uit films, muziekclips, concerten, televisieprogramma’s en modeshows de bezoeker mee in Gaultiers wereld. Jean Paul Gaultier verkent voortdurend mogelijkheden om met andere artistieke disciplines samen te werken. Met filmregisseurs zoals Pedro Almodovar, Peter Greenaway en Luc Besson. Met muzikale acts als Kylie Minogue, Tina Turner, Lady Gaga en Madonna. Ontwerpen voor kostuums voor films zoals The Fifth Element en Kika worden naast zijn creaties voor beroemdheden zoals Catherine Deneuve, Grace Jones en Carla Bruni getoond. Modefotografie komt ook ruimschoots aan bod met werken van hedendaagse fotografen en beroemde kunstenaars onder wie Cindy Sherman, David LaChapelle, Richard Avedon en Pierre et Gilles. Speciaal voor de tentoonstelling in Rotterdam worden extra bruiklenen van bekende Nederlandse fotografen zoals van Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, Anton Corbijn en Marc de Groot aangevraagd. Ook is er inbreng van lokale initiatieven zoals All Girls Street Art Collective, het collectief werd gevraagd graffitti op wanden van de tentoonstellingsruimte te verzorgen. Ter gelegenheid van de expositie is er vanaf zaterdag 9 februari is er een pop-up store van Jean Paul Gaultier op de parterre van de Bijenkorf in Rotterdam.

Jean Paul Gaultier in de Kunsthal Rotterdam (c Patrice Stable / Jean Paul Gaultier)

Jean Paul Gaultier zal de tijdelijke winkel zelf komen openen op zaterdagmiddag. De winkel zal gedurende vier weken in bedrijf zijn. Er is een aanbod van kleding zoals T-shirts met de kenmerkende Bretonse streep maar er zullen ook luxe lederwaren en accessoires als paraplu’s en sleutelhangers in het assortiment worden opgenomen. Na de feestelijkheden in de Bijenkorf zal de officiële opening plaatsvinden van de expositie in de Kunsthal. Die gebeurtenis is alleen toegankelijk voor genodigden maar later die avond hebben modeliefhebbers weer de kans om de nabijheid van de befaamde couturier te vertoeven als Jean Paul Gaultier de speciale eregast is tijdens het weer tot leven gewekte feest Superbimbo in Perron (www.perron.nl). Ted Langenbach en Pietra Ligura transformeren Perron in samenwerking met onder meer het Rotterdamse Contain’r tot de grootste darkroom van Europa naar aanleiding van de tentoonstelling gewijd aan de Franse modeontwerper. De muzikale invulling wordt tot het laatste moment geheim gehouden, evenals de randprogrammering en de performances. Kaarten zijn nu verkrijgbaar op www.perron.nl.

De tentoonstelling in de Kunsthal is te zien van 10 februari tot 12 mei 2013

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra