GrazenTV Live Stream: Test


GrazenTV Live Stream van de prijsuitreiking op 29 januari 2014 van 20:00 t/m 21:30 vanuit het Stadhuis in Rotterdam

GrazenTV Live Stream: VSB Poezieprijs

NOMINATIES 2014

De jury van de VSB Poëzieprijs nomineert de dichtbundels van Maria Barnas, F. van Dixhoorn, Micha Hamel, Miriam Van hee en Antoine de Kom voor de VSB Poëzieprijs 2014. Juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb heeft dat zojuist in het VPRO-radioprogramma De Avonden bekendgemaakt. De VSB Poëzieprijs is dé prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont jaarlijks de beste dichtbundel van het voorgaande jaar met een geldbedrag van € 25.000,- en een bijzonder glaskunstwerk van Maria Roosen. De uitreiking van de VSB Poëzieprijs vindt plaats op 29 januari a.s. en is daarmee het eerste hoogtepunt van de Poëzieweek 2014.

De dichters ontvangen hun nominaties voor de volgende bundels:

Jaja de oerknal– Maria Barnas (De Arbeiderspers, 2013)

De zon in de pan– F. van Dixhoorn (De Bezige Bij, 2012)

Bewegend doel – Micha Hamel (Atlas-Contact, 2013)

ook daar valt het licht– Miriam Van hee (De Bezige Bij, 2013)

ritmisch zonder string– Antoine de Kom (Querido, 2013)

De jury constateert dat er dit jaar niet bezuinigd is in de poëzie: met 115 bundels was het aantal inzendingen verrassend hoog. En er is evenmin bespaard op vormgeving. De jury kreeg een groot aantal mooie bundels onder ogen. Kritisch is ze over de vele bundels die een voorkeur voor nostalgie laten zien. Dichters lijken massaal weemoed op te willen wekken. Des te meer bewondering heeft de jury voor bundels die betrokkenheid tonen en de wereld onderzoeken, voor dichters die radicaal voor de taal kiezen en de moed hebben hun werk zo te laten rijpen dat het aan hun individualiteit ontstijgt.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Hans van Dam