Genomineerden voor Dolf Henkes Prijs en Job Dura Prijs bekend

Dolf Henkes Prijs en Job Dura Prijs nominaties - foto Het Schieblock (c SfA) en Gyz la Riviere

Dolf Henkes en Job Dura hebben beiden veel betekend voor Rotterdam. Dolf Henkes was een in 1903 geboren kunstenaar die in 1989 overleed. Job Dura was ooit de oprichter van het Rotterdamse bouwbedrijf dat nu Dura Vermeer is. In naam van hen beiden is er een prijs in het leven geroepen. Voor de beide prijzen zijn de genomineerden bekend gemaakt.

De Rotterdamse kunstenaars Carla Klein, Renie Spoelstra en Gyz la Rivière zijn genomineerd voor de Dolf Henkes Prijs 2012. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een beeldbepalende Rotterdamse kunstenaar. In TENT vindt vanaf 15 november de tentoonstelling met werk van de genomineerden plaats. Donderdag 10 januari wordt de winnaar van de prijs (12.000 euro) bekend gemaakt.
Op verzoek van de Rotterdamse kunstenaar Dolf Henkes is een deel van zijn nalatenschap bedoeld voor deze stimuleringsprijs voor kunstenaars die net zo beeldbepalend voor de stad Rotterdam zijn als de naamgever zelf. Eerdere winnaars van de prijs waren Jeroen Eisinga, Erik van Lieshout, Melvin Moti en Lara Almarcegui.

Nominatie Dolf Henkes prijs - Carla Klein

Lara Almarcegui (winnaar Dolf Henkes Prijs 2010) nomineerde samen met juryleider Joop van Caldenborgh en de andere juryleden Wilma Sütö (curator moderne kunst Stedelijk Museum Schiedam) en Sandra Smets (kunstcriticus) nomineerden unaniem Carla Klein, Renie Spoelstra en Gyz La Rivière.
Carla Klein (Zwolle, 1970) valt op door de manier waarop ze kale, industriële stadslandschappen vertaalt naar grootse, monotoon geschilderde doeken. Aan haar werk ligt vaak fotodocumentatie ten grondslag en toch regeert de verbeelding.

Renie Spoelstra (Drachten, 1974) werkt al jaren aan een consistent oeuvre van monumentale houtskooltekeningen. Met grote gebaren schetst ze haar boslandschappen, waarbij zij zo inzoomt op haar onderwerp dat ze deze terugbrengt tot hun essentie.

Nominatie Dolf Henkes prijs - Renie Spoelstra

Multi-kunstenaar Gyz La Rivière (zie ook ons artikel over Wish you were here in Roodkapje) overtuigde de jury direct door zijn sprekende werk dat flirt met de populaire beeldcultuur. Zijn oeuvre overstijgt disciplines; zowel boeken, films, vormgeving, installaties en performances behoren tot zijn repertoire. Rotterdam is de rode draad in zijn werk: het verleden van de stad is het materiaal voor zijn toekomstbeelden. Donderdag 10 januari wordt tijdens een ceremonie bij Tent bekend gemaakt wie de winnaar is.

Eerder deze week werd bekend dat World Music and Dance Centre, Theater Walhalla, Het Schieblock, De Hofbogen en de Kroepoekfabriek in Vlaardingen zijn genomineerd voor de Job Dura Prijs 2012. Iedere twee jaar staat de Job Dura Prijs in het teken van een actueel thema binnen de gebouwde omgeving in de regio Rijnmond. Dit jaar is gekozen voor cultuur om zo aandacht te vestigen op het belang van cultuurprojecten- en gebouwen in de regio Rijnmond.

Nominatie Job Dura prijs - WMDC gebouw (c Marin de Jong)

Volgens de jury, onder leiding van voorzitter Frans Evers, oud-hoofddirecteur van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten en voormalig directeur-generaal van de Rijksgebouwendienst, met als leden Doro Siepel (directeur van Theater Zuidplein), Wim van Krimpen (directeur van het Mondriaanhuis in Winterswijk en galeriehouder te Amsterdam), Cees van ‘t Veen (directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Jasper Tuytel (voormalig voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool Rotterdam en winnaar van de Job Dura Prijs 2010) voldoen de genomineerde als beste aan de vooraf gestelde criterai:
- Door middel van cultureel ondernemerschap is een nieuwe invulling gegeven aan het begrip cultuurproject of   –gebouw.
- Het cultuurproject of –gebouw voorziet aantoonbaar in de behoefte van de veelzijdige stadsbewoners.
- Er is sprake is van originaliteit, veranderingsbereidheid en flexibiliteit die een overtuigende visie ondersteunen.

Op 22 november wordt de winnaar bekend. De winnaar ontvangt een kunstobject van Bruno Ninaber van Eyben en een geldbedrag van € 25.000,-. Dit jaar wordt wederom een
aanmoedigingsprijs uitgereikt van € 7.500,-.

Nominatie Job Dura prijs - De Hofbogen (c Maarten Laupman)

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra