Sex & The Sea in het Maritiem Museum

Sex & The Sea in het Maritiem Museum Rotterdam

Het gezegde gaat: ‘In elk stadje een ander schatje!’ Vele nachten op de wijde oceaan maken dat zeelieden gevoelens van heimwee en lust hebben. Het Maritiem Museum wijdt een expliciete expositie aan deze begrijpelijke verlangens. Enkel bezoekers van 16 jaar en ouder mogen vanaf zaterdag 5 oktober Sex & The Sea bezoeken.

In de expo nemen de Britse filmregisseur Peter Greenaway en Nederlandse multimedia regisseur Saskia Boddeke museumbezoekers mee in gevoelens van seksueel verlangen en verleiding die zeelieden hebben. De tentoonstelling laat bezoekers beleven hoe zeelieden omgaan met hun gevoelens van heimwee en seksueel verlangen. Gelden normen en waarden nog zo ver van huis en haard? Laat de passagierende matroos zich in verre oorden inderdaad verleiden door exotische vrouwen in bordelen of cafés? Zoekt hij houvast met thuis door elke dag zijn liefje te schrijven?

Sex & The Sea in het Maritiem Museum

Om een beeld te schetsen van de omstandigheden waar zeelui mee te maken hebben werden ook tientallen verschillende zeelieden geïnterviewd. Openhartig vertelden ze hun verhaal:

Monique Wouters-Scholten, 2de stuurman (1982–1986): “What happened in Colombia stays in Colombia, zullen we maar zeggen”

Wesley Smits, officier in opleiding (2012-2013): “In Hamburg duwden collega’s mij in een kamertje met de boodschap: Ga nou maar eens echt zeeman worden”.

Sex & The Sea in het Maritiem Museum

Om de romantiek maar ook harde werkelijkheid van maritieme lust vorm te geven, is het Maritiem Museum een samenwerking aangegaan met regisseurs Peter Greenaway en Saskia Boddeke. Greenaway is onder meer bekend van de film ‘The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover’. In een filmprojectie laten de kunstenaars op poëtische wijze het verhaal van de geïnterviewde zeelieden samensmelten tot een geheel. De achtergrondbeelden verrijken de indringende verhalen van de zeelui. Dit betreft documentaire materiaal, beeldende kunst van bijvoorbeeld Hokusai en Botticelli en animaties gemaakt in Second Life. Rondom de filmprojectie wordt de beleving van verlangen en lust in een rijke beeldentaal vormgegeven. Er wordt gebruik gemaakt van van poëzie, sound-scapes en museale objecten als potvistanden met erotische voorstellingen, een zeemanstatoeage op sterk water, rondborstige roerkopjes en zeemeerminnenlijkjes.

Sex & The Sea in het Maritiem Museum

Aansluitend op hun bezoek aan de expo kunnen bezoekers ook een ondeugende wandeling met behulp van de smartphone door de vroegere Rotterdamse maritieme buurten van plezier lopen. Historische foto’s en filmpjes en interviews met openhartige zeemannen geven de wandeling kleur. De tour eindigt bij Belvédère Verhalenhuis Rotterdam op Katendrecht waar de wandelaars zeemansverhalen kunnen beluisteren of opnemen.

De tentoonstelling ‘Sex & The Sea’ is van 5 oktober 2013 t/m 19 december 2014 te zien.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra