Discovery Festival doet Rotterdam weer aan

Discovery Festival Rotterdam

Na een geslaagd eerste experiment vorig jaar strijkt het Discovery Festival dit jaar opnieuw neer in Rotterdam. Het Onderwijscentrum Erasmus MC en het Museumpark zullen het decor zijn voor de tweede editie. Aangezien het Museumpark ook het middelpunt is van het World Food Festival is het Discovery Festival onderdeel van WFF. Het World Food Festival presenteert nog t/m 27 oktober eten op zijn Rotterdams. Van de Rotterdamse gehaktbal tot culinair huzarenstuk en van stadsboer tot streetfood. Horeca, voedselproducenten, topkoks en ook wetenschappers laten zien, horen en proeven wat de stad schaft.

Tijdens het Discovery Festival is er dan ook in samenwerking met Het Nieuwe Instituut (onlangs ontstaan uit een fusie van het Nederlands Architectuurinstituut, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode en Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur) een middagprogramma samengesteld met de mini-conferentie: Over smaak valt te twisten. Dat gaat over smaak en wetenschap met rondleidingen en een diner in het Future Food House.

Discovery Festival logo

Later die avond zijn er nog tal van andere activiteiten die binnen het overkoepelende (het Discovery Festival is tegelijk ook in Amsterdam en Eindhoven) thema No Order vallen. Er wordt op zoek wordt gegaan naar een nieuwe wereld waarin de oude waarden op de hak worden genomen, worden getransformeerd of zelfs verbannen.

De Rotterdamse muzikant Harm Goslink (al eens besproken in dit artikel heeft bijvoorbeeld zijn eigen huiskamer toebedeeld gekregen waar hij bevriende muzikanten laat langskomen. Daarnaast krijgt ook hij een drietal wetenschappers op bezoek met wie hij het gesprek aangaat over de overeenkomsten tussen het maken van muziek en het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.

Discovery Festival heeft ook een eigen reisbureau. Er kunnen reizen worden geboekt die zijn samengesteld door viroloog Ab Osterhaus. Ze staan in het teken van de nog veelal onbekende wereld van virussen.

De Rotterdamse kunstenares Nicky Assmann komt met haar installatie Solaris, een apparatus bestaande uit meerdere schermen die handmatig omhoog worden getrokken. Hierdoor worden er membranen gecreëerd van zeepvloeistof als een interventie in de ruimte. Door speciale belichting wordt de werking van de zeepfilm zichtbaar.

Verder wordt het publiek uitgedaagd om mee te doen aan experimenten waarbij een eigen stad kan worden gebouwd. Ook kan men leren hoe een goede balans tussen werk- en bioritme kan worden gevonden en men kan ontdekken hoe egoïstisch de mens nu eigenlijk is.

Sportievlingen kunnen plaatsnemen op de ‘Velo Energeticus’ van de Spullenmannen en men kan er achter komen hoeveel energie de productie van een frikadel kost.

Muziek is er behalve van Harm Goslink ook van Tessa Rose Jackson, de Brusselse band Tommigun en de Rotterdamse band The Cosmic Carnival Express.

Discovery Festival Rotterdam

Vrijdag 27 september 2013

Onderwijscentrum Erasmus MC & Museumpark

20.00-02.00 uur

Tickets kopen via deze link
Normaal: €8,50
CJP/Student: €6,-
Deur: €10,-

Mini conferentie
Mini-conferentie over de wetenschappelijke kijk op smaak (13.00-18.00 uur)
€10,-

Mini conferentie & diner
Mini-conferentie (13.00 uur), diner (18.00 uur)
€25,- | €20,- (student/CJP)

Mini conferentie, diner & DFR
Mini-conferentie over de wetenschappelijke kijk op smaak | 13.00-18.00 uur
Wetenschappelijk & smaakvol diner | 18.00-20.00 uur
Toegang Discovery Festival Rotterdam | 20.00-02.00 uur
€30,- | €25,- (student/CJP)

Diner ‘Over smaak valt te twisten’
Diner in het Future Food House, waar smaak en beleving voorop staan (18.00-20.00 uur)
€20,- | €15,- (student/CJP)

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra