Een expositie voor en door echte Rotterdammers

Echte Rotterdammers, foto's van facebook Museum Rotterdam

Rotterdammers zijn trots op hun stad. En terecht! Museum Rotterdam heeft gemerkt dat de liefde voor de stad in opmars is. Zo is er bijvoorbeeld al Groos, het warenhuis waar enkel producten van Rotterdamse makelij worden verkocht. Tijdens Echte Rotterdammers, Wie denken we wel dat we zijn worden onder auspiciën van Museum Rotterdam enkel objecten, voorwerpen, uitingen (onder meer van IkRotterdam), beelden en stukken van Rotterdamse makelij vanaf 12 oktober tentoongesteld in LP2 bij Las Palmas! De plek waar bijvoorbeeld eerder ook al vol trots de overzichtstentoonstelling Cor Kraat, Made in Rotterdam werd georganiseerd.

In de dynamische zoektocht door verleden en heden van de Rotterdamse ziel wordt de stad een spiegel voorgehouden. Wat maakt Rotterdam en de Rotterdammers nu zo ontzettend Rotterdams? Waar staat Rotterdams nou precies voor: rauw, echt, modern, eerlijk en/of hardwerkend. De clichés en typeringen die voor Rotterdammers gelden worden onderzocht!

Een expositie voor en door echte Rotterdammers

Want Wanneer ben je een echte Rotterdammer? Als je hier woont, als je hier geboren bent, als je voor Feyenoord bent, of juist voor Sparta? Of simpelweg als je je Rotterdammer voelt? De havenstad aan de Maas trekt al ruim 400 jaar mensen aan die Rotterdammer worden. Vlaamse vluchtelingen, Franse Hugenoten, Engelse filosofen, Duitse dienstmeiden, Brabantse arbeiders, Chinese zeelui, Molukkers, Turken, Surinamers, Kaapverdianen, Marokkanen, Polen, Bulgaren en meer.

De zoektocht naar de Rotterdamse identiteit voert langs een rauw maar hartverwarmend decor (vormgegeven door Thomas Rupert bekend van onder andere RO theater en Conny Janssen Danst) in de voormalige werkplaats van de Holland Amerika Lijn op de Kop van Zuid. Het is een optocht van Rotterdammers van vroeger tot nu en leidt uiteindelijk naar een groot scherm. Hierop spetteren door Rotterdamse schoolkinderen kleurrijk ingevulde computeranimaties van de stad.

Een expositie voor en door echte Rotterdammers

Bouwstellingen vol authentieke voorwerpen geven verder inzicht in stellige uitspraken als: Echte Rotterdammers komen van ver, werken hard, wonen in een bouwput, zijn jong, houden van hun cluppie, geloven alles en bouwen modern. Rotterdammers van alle tijden vertellen hun verhaal via stukken uit de collectie van het museum. Verderop klinkt in een kubus van Rotterdamse uitspraken een wetenschappelijke uitleg van de Rotterdamse tongval door Martin van Waardenberg. De acteur/schrijver die tegenwoordig natuurlijk vooral bekend is door de succesvolle in Rotterdam gesitueerde film De Marathon.

Een expositie voor en door echte Rotterdammers

Het is een uitgebreid programma vol interactieve onderdelen, speciale evenementen en opvoeringen. Het RO-theater voert de voorstelling Moeders op. Stadgenoten kunnen onder andere  plaatsnemen in de stoel van diverse Rotterdamse kappers om naast het weer over typische Rotterdamse zaken te praten. Uiteraard kunnen bezoeker bijkomen met een echt bakkie pleur met wisselende Rotterdamse taart geserveerd. Ook een museumwinkel met Rotterdamse waar ontbreekt niet. Wie overdag hard werkt kan van donderdag tot en met zaterdag ook ´s avonds terecht bij Echte Rotterdammers.

Echte Rotterdammers is de eerste grote expositie van Museum Rotterdam na de sluiting van het Schielandshuis in 2013. De tentoonstellingshal LP2 in Las Palmas, middenin het havengebied op Zuid waar Rotterdam groot is geworden, biedt Museum Rotterdam ruimte om het verhaal van Rotterdam te vertellen. De komende jaren organiseert het museum hier jaarlijks een grote expositie in afwachting van de realisatie van een nieuwe museumlocatie.

Een expositie voor en door echte Rotterdammers

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra