Rotterdamse Museumnacht

Museumnacht Rotterdam

Een museumnacht om van te huilen.

In een avond een flinke teug cultuur tot je nemen kan zaterdag 9 maart tijdens de twaalfde Rotterdamse Museumnacht. Het overkoepelende thema dit jaar is Waterlanders, maar het aanbod zeker niet om te huilen. Op meer dan vijftig locaties wordt er een programma geboden. Grazen biedt alvast een vooruitblik.
De opening zal plaatsvinden bij het geplaagde Havenmuseum. De bezoekers worden uitgedaagd vanaf 20.00 keihard te lachen tot de tranen over de wangen rollen en zo het wereldrecord Lachen te verbeteren!

Bij Blaak10 is er de derde editie van Cats vs Dogs. Namens de katten strijden Gwen Stok, Ready2Rumble, Baschz, Svetlana Petrova, Chris Versteeg, Roosmarijn Mascini en Lastplak. De honden worden vertegenwoordigd Kiki Peeters, Marianne Lock, Rosanne Van Zanten, JanJoost Jullens, P. Winkel, Mevrouw Zoetekauw en Vintage Freddie by Maison Viola. Verder zijn er bijdrages van Amy Wu, de heren van Radio Lastplak en Ruwe Data. Zoals altijd worden de ramen weer onder handen genomen door Bruce TMC.

Museumnacht Rotterdam

Bij de Doelen is er een nieuwe editie van Mr Clash. De Rotterdamse oudgediende Postman zal samen met de nieuwe Rotterdamse talenten Re:Freshed Orchestra en Rass Motivated het podium betreden. Ook Rilan & The Bombardiers, Job Smit & Marc Nolte, Bram Stadhouders Trio en het Nederlands Kamerkoor treden op. Zanillya is de gastvrouw en dj Swoolish zorgt voor de muziek. Lichtkunstenaar en vj Co2Ro toont spectaculaire lichtcreaties.

Bij de Kunsthal is uiteraard de expositie van Jean Paul Gaultier te bezoeken. Verder is er onder meer een optreden van Tim Knol. Perry de Man en Ted Langenbach zullen als dj fungeren in het Kunsthalcafé, ook voor bezoekers zonder passe partout voor de Museumnacht.
Garage Rotterdam viert tijdens de Museumnacht het eerste jaar van bestaan. Uiteraard is de expositie Transformation te bezoeken. Tien kunstenaars zetten als moderne alchemisten de evolutie naar eigen hand. Met werk van Nathaniel Mellors, Koen Vanmechelen, Jeroen Kuster, Tinkebell, Stan Wannet, Martin uit den Bogaard, Uli Westphal, Ronald van der Meijs, Michiel van Overbeek, Floris Kaayk en TU Delft robot Flame.

Museumnacht Rotterdam

Zoals altijd is de Laurenkerk ook te bezoeken. De toren is te beklimmen met als beloning een schitterend uitzicht op nachtelijk Rotterdam. Ook De Kuip en het Feyenoord Museum openen de deuren.
Bij Las Palmas werken het Nederlands Fotomuseum en de SKVR BeeldFabriek. De nacht staat helemaal in het teken van de liefde. Er is de opening van de tentoonstelling From Holland With Love, opgebouwd rond de foto’s van Ed van der Elsken. Er is selectie van foto’s , video-installaties en films die aspecten als liefde, vriendschap, intimiteit, romantiek, erotiek en lust tonen. Er wordt ook werk van Koos Breukel, Paul Kooiker, A.P Komen & Karen Murphy, Bertien van Manen, Julika Rudelius, Martine Stig, Andrea Stultiens en Useful Photography getoond.

behalve bij de locaties als musea en de galeries zijn er ook extra activiteiten bij bijvoorbeeld Worm. In de kelder is er een kleurrijke expositie van gelimiteerde art toys en accessoires van het exclusieve Kidrobot uit New York. Damoon, Guevara, Steelo en Timeaux verzorgen tot 23.00 de muziek. Daarna gaat de avond over in het feest Nachtmagie met Kraver, D-Ribeiro, Cat Carpenters en Kadir Pelit die een puristische mix van nu-disco, future house en deep tech house bieden. Het team van Sober Industries ontfermt zich over spectaculaire visuals.

Museumnacht Rotterdam

Swan Market kent een speciale editie tijdens de Museumnacht. Het aanbod van mode, sieraden, vintage, accessoires en betaalbare kunst is te vinden op de speciale Museumnachtboot.

Via deze link kunnen al passe partouts worden aangeschaft. De buttons met het knipperende lichtje kosten 14 euro en zijn het toegangsbewijs van de Museumnacht. Hiermee is er toegang tot alle deelnemende locaties en kan er gebruik worden gemaakt van de Museumnachtbussen en de Museumnachtboot voor vervoer naar alle locaties.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra