‘Border Lines’ bij Garage Rotterdam

Border Lines in garage Rotterdam (c Uiltje Sytsema / Joost van den Toorn)

Rotterdam kent meerdere mooie industriële ruimtes die tegenwoordig gebruikt worden als cultureel onderkomen. Vaak verwijst de naam naar de oude functie.
Binnenkort opent bijvoorbeeld Studio De Bakkerij de deuren in een oude chocoladefabriek aan de Bergweg. Eén van de meest markante fabriekspanden van de stad wordt op dit moment verbouwd tot verzamelgebouw voor kleine bedrijven en zelfstandige creatieve ondernemers met de naam De Fabriek in Delfshaven. Iets verderop in die wijk is al een tijdje met succes De Machinist gevestigd in het voormalige Scheepvaart & Transport College. De komende dagen worden daar bijvoorbeeld de korte films die in het kader van The 48 Hour Film Project gemaakt zijn vertoond. En in een voormalige slagerij in Crooswijk is kunstpodium De Witte Slagerij gevestigd.

Garage Rotterdam is ook al wat langer in gebruik, deze non-profit stichting is gevestigd in een voormalige Volkswagen-garage van 500m2. Vorig jaar is de garage, naar ontwerp van architect Remy Meijers, verbouwd tot tentoonstellingsruimte met koffiebar. Vrijdagavond is er de opening van Border Lines.

Border Lines in Garage Rotterdam (Markus Meurer)

Border Lines is de derde tentoonstelling van Garage Rotterdam en is een onalledaagse tentoonstelling waarin etnografische stukken uit de collectie van het Wereldmuseum Rotterdam en werken uit de verzameling outsiderkunst van Stichting Collectie De Stadshof samen met hedendaagse kunst worden getoond. Tevens is werk te zien van kunstenaars Gijs Frieling, Henk Visch, Joost van den Toorn en Habima Fuchs.

De etnografische werken uit de collectie van het Wereldmuseum gaan een dialoog aan met outsiderkunst en hedendaagse beeldende kunst en vormgeving. Waar de outsider- en etnische kunst vooral ontstaan vanuit een intrinsieke noodzaak, zijn in de hedendaagse westerse kunst voornamelijk artistieke overwegingen doorslaggevend. Tijdens de tentoonstelling wordt naar de verschillen én verwantschappen tussen deze ogenschijnlijk tegenovergestelde benaderingen van kunst gezocht.

Border Lines in garage Rotterdam (Joost van den Toorn)

Vrijdagavond 31 augustus is er vanaf 20.00 de opening. Met lekkers van Toko Papaya, bijzondere bieren van Bier & Zo, een heerlijk punch van Barrelproof Boutique en muziek van Ben La Desh (Sleazy Beats Recordings) en Seutek. De expositie is te zien van 1 september t/m 14 oktober.

Op zondag 30 september vindt er nog een programma plaats met lezingen, wereldmuziek en wereldkeuken special toegespitst op Border Lines.

Garage Rotterdam is gevestigd aan Goudsewagenstraat 27 en geopend van woensdag t/m zondag van 12.30 tot 17.30 uur. De entreeprijs is 2 euro.

Borderlines in Garage Rotterdam (Habima Fuchs)

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra