‘The 48 Hour Film Project’ bij de Machinist op Coolhaveneiland

The 48 Hour Film Project bij de Machinist op Coolhaveneiland

The 48 Hour Film Project is een internationale filmcompetitie dat ieder jaar in bijna 120 steden op de wereld plaatsvindt. Deze augustus vindt eindelijk ook een eerste editie plaats in Rotterdam met De Machinist (op het Coolhaveneiland) als uitvalbasis. Deelnemende teams moeten in 48 uur tijd een korte film maken. Bij aanvang bepaalt het lot binnen welk filmgenre een team moet opereren. Elke film moet daarnaast een van te voren opgegeven personage, rekwisiet en zin bevatten.

De deelnemers hebben van 24 augustus tot 26 augustus de tijd om de film te schrijven, (waarschijnlijk in Rotterdam) te filmen, monteren en van muziek te voorzien.

'The 48 Hour Film Project' bij de Machinist op Coolhaveneiland

Een jury met in ieder geval Ab Zagt en Miryanna van Deelen als leden bekijkt en beoordeelt daarna de producties. Er zijn prijzen te winnen voor onder meer beste film, beste camerawerk en beste gebruik van de verplichte zin. De producties van zeven minuten lang worden vervolgens in ieder geval op woensdag 29 augustus publiekelijk op groot scherm in De Machinist vertoond. Donderdag 30 augustus volgt de prijsuitreiking.

Inmiddels hebben zich er al 25 teams aangemeld waarvan veel uit de omgeving van Rotterdam komen. Nieuwe teams kunnen zich echter nog tot vlak voor aanvang inschrijven (de kosten zijn 125 euro voor 12 augustsus, 150 euro daarna) volgens de organisatie.
Cineast Hans Groenendijk heeft met zijn productiebedrijf Groener Gras het festival naar Rotterdam gehaald. Hij won zelf de editie van The 48 Hours Film Project in 2009 in Utrecht met de film ‘Geen Zin’.

Groener Gras Producties is gevestigd aan de Korte Hoogstraat maar steeds meer audiovisuele bedrijven en filmmakers verlaten Rotterdam. Jarenlang werd de Rotterdamse filmwereld financieel door de gemeente met subsidies maar daar wordt nu op bezuinigd.

Deze ontwikkeling is volgens de organisatie een belangrijke reden geweest om het festival in Rotterdam te organiseren: ’’Veel filmmakers hebben de stad verlaten of overwegen dit te doen doordat er geen geld meer beschikbaar is. Wij vinden dit vervelend en het zorgt voor een negatieve sfeer in de Rotterdamse filmwereld. Met dit festival willen we laten zien dat je ook zelf leuke films kan maken en dat er genoeg mensen in Rotterdam zijn die dit met passie doen. Daarnaast zorgen teams er in een weekend voor dat ze een mooie nieuwe film voor in hun portfolio hebben. Wij merkten dan ook dat er enthousiast werd gereageerd toen we onze plannen bekend maakten wat ons heeft doen besluiten om het dan maar gewoon te doen.’’

Meer informatie
Twitter: @48HourRotterdam
Facebookgroep: www.facebook.com/groups/201455029945788/

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra