Spoorzoeken tijdens Museumnacht

Spoorzoeken tijdens Museumnacht

Komende zaterdag kan men weer sporen volgen naar 51 musea, galeries en andere culturele instellingen tijdens de Museumnacht! De Rotterdamse Museumnacht wordt sinds 2002 georganiseerd en tijdens de avond presenteren de Rotterdamse kunst-, cultuur- en erfgoedinstellingen zich op laagdrempelige, feestelijke en inhoudelijke wijze aan een breed publiek. De Museumnacht wordt om 19.45 uur op het plein van Villa Zebra geopend. Cabaretier Tim Hartog geeft daar het startsein voor de surround soundscape van geluidskunstenaar Dyane Donck.

Het publiek kan daarna onder meer terecht bij Raaf. Het kunstcollectief Lastplak zal de locatie voor een avond over nemen. Bij Roodkapje gaat het om Pony Pack. Er is volop aandacht voor paarden en pony’s aldaar. Bij de Laurenskerk is er een speurtocht en kan men de toren beklimmen voor een uitzicht over donker Rotterdam. Bij Galerie Vivid wordt een presentatie van 3D-printontwerpen getoond. Bij Showroom Mama zijn de internetkunst-pioniers Joan Heemskerk en Dirk Paesmans te gast. Zij omhelsden in de jaren negentig als eersten het internet als nieuw medium. Bij Tent kan men zich onder begeleiding van kunstenaar Anne Wenzel zelf vereeuwigen in klei.

Spoorzoeken tijdens Museumnacht

De vuurtoren bij het Havenmuseum is het decor voor optredens van Minnekus de Groot. Op de kade laat Miss Minetti vurige liefdessporen achter met een opzienwekkende vuurshow. De expositie Umbran wordt geopend bij het Nederlands Fotomuseum, mode- en autonoom fotograaf Viviane Sassen. Ze presenteert nieuw ruimtelijk werk. Museum Rotterdam biedt een kijkje in nachtstad Rotterdam van vroeger. Uiteraard is het aanbod bij het Maritiem Museum gebaseerd op de expositie Sex & The Sea.

Ook De Kuip, De SS Rotterdam zijn te bezichtigen maar helaas doen de Kunsthal en Museum Boijmans van Beuningen niet mee. Daar staan wel een paar primeurs tegenover. Zo doet The House of Ababa mee, de galerie op de bruisende Witte de Withstraat is sinds afgelopen september geopend. De galeriehoudster Sophie Bargmann, die zelf liever galerista wordt genoemd, doet het goed met veel evenementen, deelname aan Object Rotterdam en veel media-aandacht! Voor 8 maart zijn Bier & brood en Studio Ruwedata (Thijs Kelder) verantwoordelijk voor zeefdrukken en typografische 3D-werken die helden en antihelden, gemanipuleerde figuren en stedelijke landschappen verbeelden. Bezoekers maken kans op de kunstwerken. Er zal daarnaast muziek klinken van Jahua, Brutuzz, Mucky Muxx en Dagger D.X.

Spoorzoeken tijdens Museumnacht

Studio Ruwedata is ook betrokken bij Night Vision, het programma van Worm. Studio Ruwedata en WORM willen in hartje Rotterdam een kunstwerk realiseren van 30 m2. In de vijftal raampartijen van het NDU pand op de Witte de With straat komt een collage van slogans, kreten en beelden.

Het werk gaat verwijzen naar de sfeer en geschiedenis van de Witte de Withstraat, een opgekuiste kunst- en uitgaansstraat met een roemruchte geschiedenis vol hoeren, dope en nachtbrakers. Iedereen wordt opgeroepen geld en input voor het kunstwerk te doneren via http://www.voordekunst.nl/vdk/project/view/1966-night-vision. Op dit moment is er 43% van de 3777 euro binnen gehaald. De ambitie is om het kunstwerk tijdens de Museumnacht te presenteren.

Bovendien is er voor het eerst een officiële afterparty in de Rotterdamse Schouwburg. Er zijn pop-up acts Hause of ShoQlat, Paradox, dj Lu-Chi’sz, Davy Pieters, Naomi Velissariou en meer en een special uit de voorstelling Father, Father van Lloyd Marengo en Don’t Hit Mama. Daarnaast beeldende kunst van Amanda Harput op de grote Mediawand. Muziek komt van dj’s LES dj*, Edgar en Jeff Solo.

Spoorzoeken tijdens Museumnacht

Maar andere uitgaansgelegenheden bieden ook nog een flink programma voor na het spoorzoeken. Zo zijn er onofficiële afterpartys bij Bar, Hamburg, Bird en Roodkapje. Daarnaast zal Bahn de gelegenheid te baat nemen om open te gaan. De club is van dezelfde uitbater als de onlangs gesloten House Kamer!

Het passe-partout van de Rotterdamse Museumnacht is een button met knipperend lichtje: geldig voor alle locaties én voor gratis Museumnachtvervoer.
Prijs t/m 8 maart: 15 euro. Prijs op zaterdag 8 maart: 17,50 euro.

Voorverkoop via http://www.rotterdamsemuseumnacht.nl/online_verkoop

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra