Name: Aniek

Web Site: http://www.grazen.nl

Posts by Aniek van Wijk:

  SLAAF door Jack Wouterse / Ro Theater

  augustus 4th, 2012

  Slaaf door Jack Wouterse / Ro Theater (c Bas Czerwinski)

  Indrukwekkende monoloog over verslaving.
  De eerste stap is zeggen dat je verslaafd bent, maar hoe doe je dit? Wanneer besef je dat je verslaafd bent? En wanneer neem je zelf de stap om iets tegen je verslaving te gaan doen?

  Als Oscar van Woensel (schrijver) en Jack Wouterse (acteur) het over verslaving hebben, dan weten zij waar ze over spreken. Hun ontmoetingen leidden tot een indringend toneelstuk dat ons meeneemt naar het hart van de verslaving.

  Als je verslaafd bent, zie je vaak dit zelf nog niet als een probleem. Je leeft in een wereld van ontkenning, leugens, verlangens en morgen zal alles anders zijn, morgen is het voorbij, morgen is er een nieuwe wereld. Je wordt gewaarschuwd door mensen die in je omgeving leven en die betrokken met je zijn, de mensen die zien dat het slecht met je gaat.

  In dit indrukwekkende monoloog neemt deze verslaafde afscheid, afscheid van al zijn verslavingen, van zijn ouders, van zijn lievelingseten, van drogredeneringen, van zijn leven zoals hij dat tot nu toe heeft geleefd.
  Je wordt meegenomen in lawine van gedachten, emoties en verlangens die de verslaving tot in de diepste vezels voelbaar maakt. SLAAF is rauw en ontregeld in theater.

  Jack Wouterse is vaste acteur van het Ro Theater en heeft een ingrijpend jaar achter de rug. Vorig jaar vertrok hij voor zes weken naar Schotland om af te rekenen met reeks verslavingen. In het programma 24 uur met… vertelde Jack Wouterse eind 2011 aan Wilfried de Jong hoe zijn verslaving tot stand zijn gekomen, wat er is Schotland gebeurde en vooral hoe dat zijn leven op zijn kop zette. Een aangrijpende uitzending die je op het internet terug kunt kijken.

  SLAAF is nog te zien t/m 19 oktober 2012 op tournee door het land. SLAAF is op 5 t/m 8 september 2012 te zien in het Ro Theater in Rotterdam.

  Recensies:

  NRC Handelsblad
  “Wouterse in briljant verslag van verslaving”
  “Wouterse brengt tekst zo goed, dat je bang van hem zou worden”

  De Volkskrant
  “Jack Wouterse speelt fenomenaal”

  De Telegraaf
  “In al zijn facetten bevlogen gespeeld”

  www.rotheater.nl

  1 Comment "

  Het Rotterdams Philharmonisch Orkest

  juni 4th, 2012

  Rotterdam Philharmonic Strings in De Doelen

  In november 2011 startte het Rotterdams Philharmonisch Orkest een Ensemble in Residencene programma. Het creëert nieuwe mogelijkheden om ook kleinschaliger artistieke projecten te verwezenlijken en moedigt het de ensemblecultuur binnen het orkest aan.
  Het Rotterdam Philharmonic Strings is het eerste ensemble dat in dit programma naar buiten trad en is een strijkorkest dat gevormd en geleid wordt door strijkers uit het RphO.

  ‘’Het Rotterdams Philharmonisch is een virtuoos orkest met musici die grote solistische kwaliteit in huis hebben’’, zegt orkestdirecteur Hans Waege. ‘’Uit ons orkest zijn al meerdere ensembles voorgekomen, en dat heeft sterk bijgedragen aan de ontwikkeling van het Rotterdams Philharmonisch als een orkest van internationale klasse. We zijn verheugd een volgende stap te kunnen zetten door een programma in het leven te roepen dat zulke ensembles ook officieel aan het orkest verbindt, actief ondersteunt en stimuleert.’’

  Rotterdam Philharmonic Strings
  Het eerste ensemble dat bij het orkest in residentie komt, is Rotterdam Philharmonic Strings. Dit ensemble is een voortzetting van 440Hz – Strings/Concerto Rotterdam, een strijkorkest uit het Rotterdams Philharmonisch dat al langer een eigen concertserie had in de Pelgrimsvaderkerk te Delfshaven, Rotterdam. Dit seizoen zijn er concerten onder leiding van Igor Gruppman en Charlotte Potgieter, respectievelijk concertmeester en aanvoerder tweede viool bij het Rotterdams Philharmonisch, en met chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin.

  Rotterdam Philharmonic Strings is 28 en 29 april te zien in Rotterdam, voor meer informatie kunt u op deze site kijken. www.rotterdamphilharmonicstrings.nl

  Reageren uitgeschakeld

  Rotterdam Philharmonic Strings o.l.v Yannick Nézet-Séguin

  april 17th, 2012

  Rotterdam Philharmonic Strings in De Doelen

  Het Rotterdam Philharmonic Strings brengt Sjostakovitsj (Kammersymphonie op.110a), Bach (Brandenburgs Concert nr.5) en Tsjaikovsky (Souvenir de Florence) o.l.v. Yannick Nézet-Séguin. Yannick is tevens solist in het Vijfde Brandenburgs Concert dat bekend staat om zijn virtuoze klavierpartij.

  Het Rotterdam Philharmonic Strings is het strijkorkest dat is ontstaan uit ‘het hart’ van het Philharmonisch Orkest. Door de kleine bezetting van dit ‘ensemble in residence’ is het op verschillende manieren inzetbaar en dus telkens verrassend. Zo treden zij zaterdag 28 april om 20:15 op in hun thuisbasis De Pelgrimvaders kerk in Delfshaven waarbij de historisch kerk zorgt voor een prachtige couleur locale. Op de 29ste april treden zij om 20:15 op in de Jurriaanse Zaal in de Doelen.

  Chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin studeerde aan het conservatorium Montréal en schoolde zich verder bij beroemde dirigenten zoals maestro Carlo Maria Giulini. Bij het London Philharmonic Orchestra is hij sinds ingang van 2008-2009 vaste gastdirigent geworden. Zijn uitvoering als chef-dirigent bij het Rotterdams Philharmonisch worden door pers en publiek zeer enthousiast ontvangen.

  Rotterdam Philharmonic Strings is 28 en 29 april te zien in Rotterdam, voor meer informatie kunt u op volgende site kijken: www.rotterdamphilharmonicstrings.nl

  Reageren uitgeschakeld

  De Perzen door Dood Paard

  maart 29th, 2012

  De Perzen door Dood Paard in de Rotterdamse Schouwburg (c Sanne Peper)

  Deze voorstelling ‘De Perzen’ van Dood Paard verwijst naar huidige oorlogen of politieke situaties en naar iedereen die onzichtbare grenzen overschrijdt en daarmee rampen aanricht. Dit één van de oudste toneelstuk die we in onze westerse geschiedenis kennen: De Perzen, geschreven door Aeschylus (525-456 voor Christus).
  Voor Dood Paard heeft Rob de Graaf een nieuwe bewerking gemaakt, waarin de tragedie tot de kern wordt teruggebracht.

  De Perzen van Aeschylos blijkt verontrustend actueel. Ook 2500 jaar geleden leidden hoogmoed en ambities van machthebbers tot rampspoed. De klassieke tekst handelt over de veldtocht van de jonge koning Xerxes tegen het kleine Athene. In deze nieuwe voorstelling haalt Dood Paard de tijdloze kern in deze tragedie naar boven.
  Al zeventien jaar maakt het collectief Dood Paard voorstellingen op basis van onderlinge gelijkwaardigheid, zonder een sturende autoriteit. Er wordt gekeken naar de harde hedendaagse werkelijkheid. Hun blik is kritisch maar nooit cynisch en hun werk blijft geboeid door de overtuiging dat het individu met zijn denkvermogen en creativiteit iedere tragedie kan overstijgen.

  De Perzen door Dood Paard in de Rotterdamse Schouwburg (c Sanne Peper)

  “De dood van de dichter Aeschylus is vermeldenswaardig, omdat zij zo ongewoon was. Op een dag wandelde Aeschylus op Sicilië buiten de stad waar hij woonde en zat neer op een zonnige plek. De glans van zijn hoofd (hij was kaal) misleidde een arend die boven hem vloog met een schildpad in zijn klauwen. De vogel dacht dat het hoofd een rots was en liet de schildpad erop vallen om zo het schild te breken zodat hij het vlees zou kunnen eten. De creator en meester van de edele tragedie werd door de impact gedood.”
  (Gela in Sicilië 456 v.Chr., Val. Maximus IX, 12).

  Deze voorstelling is van di 10 t/m wo 11 april 2012 te zien in de Rotterdamse Schouwburg, voor kaartverkoop kunt u hier terecht.
  www.rotterdamseschouwburg.nl

  Reageren uitgeschakeld

  Sluitertijd deel 2 door ZUUR

  maart 28th, 2012

  Sluitertijd door Zuur (c Zuur)

  Alles is nog mogelijk. Daarna ligt het vast. Een krachtige zin, een zin die je misschien wel even doet nadenken? Maar wat is daarvan de betekenis in deze voorstelling… lees mee!

  Sluitertijd is een tweeluik waarin een portret wordt geschetst van twee kinderen en de volwassenen die ze zijn geworden aan de hand van hun herinnering aan een gebeurtenis die hun leven voorgoed heeft veranderd. Het verleden herleven zonder het heden uit het oog te verliezen, dat is het spel wat ZUUR gaat spelen.

  In de eerste week van april is het Oude Noorden voor de tweede keer het decor voor de voorstelling waarin twee volwassenen de kans krijgen een stap terug te zetten in de tijd en in hun herinneringen. Afgelopen winter vertelde Els haar kant van het verhaal en nu in de lente van 2012 is het de beurt aan Maarten. Hij probeert grip te krijgen op gebeurtenissen die hij nooit heeft begrepen en zoekt de confrontatie met het verleden op. Het verhaal van Maarten is los van deel 1 te bezoeken.

  Sluitertijd door ZUUR deel 2 C Danny de Graaf<

  Even wat achtergrond over Sluitertijd en de Rotterdamse theatergroep ZUUR…. Inmiddels is Sluitertijd het twaalfde project van deze theatergroep. Voor dit project is ZUUR de samenwerking aangegaan met regisseur Denise Bontje en acteurs Bart van Ree en Simone van Hulst. Dit drietal werkten eerder mee aan ‘In de machine’ en zetten nu hun samenwerking voort.

  Aan de hand van briefwisseling tussen de acteurs schreven Denise Bontje (regie) en Judith Blankenberg (dramaturgie) de tekst voor deze bijzondere voorstelling. Ze prikkelen met de voorstelling de zintuigen van de toeschouwers en nemen hen met spel, geur, geluid en gevoel terug naar hun eigen kindertijd. Els en Maarten kunnen de gebeurtenissen van vroeger niet veranderen, maar zijn hun herinneringen wel betrouwbaar?

  Het Oude Noorden van Rotterdam is de speelplek van Sluitertijd, een plek die voortdurend aan verandering onderhevig is, maar waar sommige mensen al jaren wonen. ZUUR ging op zoek naar verhalen en herinneringen uit de buurt en zocht contact met woningbouwvereniging Havensteder die graag meewerkte aan dit project en een speellocatie ter beschikking stelde.

  Sluitertijd Deel 2 door ZUUR C Danny de Graaf<

  De acteurs schreven brieven naar elkaar met herinneringen uit hun eigen jeugd over vriendschap, eenzaamheid en schuldgevoelens. ZUUR verwerkte de verhalen en de brieven van de acteurs in een tweedelige toneeltekst. Het eerste deel is al geweest toen kwam het meisje aan bod, maar nu in april kunnen jullie in het tweede deel het perspectief van de jongen zien. Door deel 1 en deel 2 is er een intrigerend tweeluik ontstaan waarbij de toeschouwer wordt meegenomen naar zijn eigen kindertijd.

  Sluitertijd speelt op locatie in het Oude Noorden, Rotterdam
  Deze voorstelling is te zien van 3 t/m 8 april op verschillende tijdstippen om de kaarten te reserveren kunt u terecht op deze site.
  sluitertijd.zuur.net

  Reageren uitgeschakeld

  Finale Erasmus Jazz Prijs 2012 in De Doelen

  maart 22nd, 2012

  Finale Erasmus Jazz Prijs 2012 in De Doelen

  Een geweldige opstap voor jonge jazzmuzikanten is de prestigieuze Erasmus Jazz Prijs (EJP).
  Denk aan mensen als Jan van Duikeren, Xandra Verkroost, Bart Wirtz, Louk Boudesteijn, Dimitar Bodurov, Jasper van Hulten en Jasper van Damme. Dit zijn allemaal oud-winnaars van de prijs en nu gevestigde namen in het Nederlandse jazzlandschap.

  Aanstaande zondag 25 maart is de finale en treden er drie geselecteerde jazzstudenten van Codarts op met hun ensemble. Door een deskundige jury wordt de winnaar van de Erasmus Jazz Prijs 2012 gekozen. Deze Erasmus Jazz Prijs wordt mede mogelijke gemaakt door de Stichting Vrienden van Codarts en Univé Zuid-Holland UA.

  Twee oud-winnaars over de Erasmus Jazz Prijs:
  Bart Wirtz (winnaar 1999): ‘De Erasmus Jazz Prijs heeft me destijds een ontzettende boost zelfvertrouwen gegeven en een mogelijkheid om iets meer van mezelf te laten zien. Bovendien dwingt de prijs je om, zowel van tevoren als naderhand, na te denken over je eigen muzikale richting. Voor de ontwikkeling naar volwaardig muzikantschap zijn dat essentiële steunpilaren.’

  Jan van Duikeren (winnaar 1996): ‘Als allereerste Erasmus Jazz Prijs-winnaar vind ik het geweldig dat de prijs nog steeds bestaat en dat er al zo veel grote namen aan hebben meegedaan.’

  De Finale Erasmus Jazz Prijs is zondag 25 maart 2012 te zien in De Doelen in de Eduard Flipse Zaal. Voor kaarten kunt u terecht op deze site.
  www.dedoelen.nl

  Reageren uitgeschakeld

  Tentoonstelling Zoet & Zout in De Kunsthal

  maart 20th, 2012

  Tentoonstelling Zoet & Zout in De Kunsthal Rotterdam

  Water en de Nederlanders

  Water is het meest bepalende element van de Nederlandse identiteit. De vanzelfsprekendheid waarmee Nederlanders omgaan met water en het laag gelegen lang is voor de rest van de wereld een bron van verbazing.
  Kunsthal Rotterdam laat met honderdtwintig kunstwerken onze verbondenheid met het water zien. Van oude meesters als Willem Maris en Salomon van Ruysdael zie je historische topstukken die worden afgewisseld met bijzondere werken van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg en Edgar Fernhout en hedendaagse kunstenaars als Marijke van Warmerdam en Danielle Kwaaitaal.
  De selectie is gevarieerd en geeft inzicht in de essentiële rol die kunst speelt bij onze beeldvorming over water.
  Jong en oud, liefhebber en specialist ervaren in Zoet&Zout het Nederlands waterlandschap in de volle breedte.

  Beeldvorming
  Bij ons beeld van het onbedorven Hollandse polderlandschap denk wij aan: grazende koeien en weidse vergezichten. In Zoet&Zout ligt het boerenland er ogenschijnlijk net zo bij in de foto’s van hedendaagse fotograaf Han Singels als in de schilderijen uit de 19e eeuw van Willem Roelofs. Naast dat je beeldende kunst ziet laat de tentoonstelling iconische mediabeelden zien van gebeurtenissen uit ons geheugen zoals de watersnoodramp van 1953 en de aanleg van de Afsluitdijk. Aan de hand van deze vijf thema’s: strijd, verbond, gewin, vermaak en mythe gaat Zoet&Zout dieper in op verschillende aspecten van onze relatie met het water. Van water dat bedwongen wordt, waarmee we samenleven, gebruik van maken en plezier van hebben, tot water als element van schoonheid en spirituele betekenis.

  Tentoonstelling in de Kunsthal Zoet & Zout

  Het maakbare landschap
  Tegen het onstuimige water vormen dijken, Deltawerken en de Afsluitdijk de nodige bescherming. Het landschap lijkt door alsmaar verbeterende technieken volledig maakbaar te zijn. De tentoonstelling en het gelijknamig boek geven duidelijk weer hoe veiligheid en overstromingsbeheer steeds meer plaats maken voor behoud en in harmonie samenleven met het water. Zoet&Zout nodigt het publiek, planners en beleidmakers uit opnieuw te kijken naar de wijze waarop het water en het landschap verbeeld zijn in de kunst. En inspiratie op te doen voor het beheer, behoud en de telkens nieuwe invulling van het Nederlandse waterlandschap.

  Bijzondere samenwerking
  Zoet&Zout is een project bestaande uit een tentoonstelling in de Kunsthal en de gelijknamige publicatie van Tracy Metz en Maartje van den Heuvel uitgegeven door NAI Uitgevers. De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Van den Heuvel, kunsthistoricus en conservator Bijzondere Collecties, Universiteit Leiden. Het Rijksmuseum Amsterdam, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Kröller-Müller Museum in Otterlo treden op als hoofdbruikleengevers. Over de hedendaagse ontwikkelingen in Nederland op het gebied van water en de internationale positie en relevantie daarvan gaat Metz in de publicatie uitgebreid op in. Het boek heeft vijf beeldkaternen die als catalogus gelden bij de tentoonstelling, ingeleid door Van den Heuvel over de rol van de kunst en media bij de betekenisvorming over water.

  Deze tentoonstelling is te zien in de Kunsthal in Rotterdam van 14 februari t/m 10 juni.
  www.kunsthal.nl

  Reageren uitgeschakeld

  Allemaal Afrikanen door het Ro Theater

  maart 20th, 2012

  Banner Allemaal Afrikanen door het Ro Theater

  ‘’De wereld brandt
    De wereld heeft mijn slaap ontvoerd
    Heeft me van mijn hart beroofd
    En door eindeloze tunnels baggeren we door de duisternis’’

  Acteur en theatermaker Yahya Gaier maakte in maart 2011 voor het Ro Festival in de Rotterdamse Schouwburg een flashmob. Samen met veertig jongeren regisseerde hij een indrukwekkende, korte en beeldende reflectie op de revolutie in de Arabische wereld.

  Als vervolg daarop maakt Gaier tijdens het Ro Festival 2012 een avondvullende voorstelling met drieënvijftig Rotterdamse jongeren. Zij reageren op de huidige stand van zaken in Rotterdam, Nederland, Europa en op YouTube. ‘’We zijn Allemaal Afrikanen’’ is het uitgangspunt voor een bevlogen voorstelling over onze gemeenschappelijke wortels tegenover de groeiende angst voor alles wat anders is.
  Verlangen naar geborgenheid, terug naar de kindertijd waarin jij als kind de wereld bent, dit gevoel is het gevoel van onmacht. In een wereld die steeds onoverzichtelijker wordt begint een zoektocht naar troost.

  In de voorstelling Allemaal Afrikanen is de Facebookgeneratie aan zet. Boerka’s versus verlichting. Beweging en tegenbeweging. Europa versus immigratie. Natuurrampen versus gemeenschapszin. Verdrukking tegenover vrijheid. Angst tegenover hoop. Deze voorstelling gaat grenzen over zoals leeftijd en geografische kenmerken met nieuwe beelden, verrassende ideeën en ongelofelijk veel lef en power.

  Allemaal Afrikanen speelt van 12 t/m 18 april 2012 in de Rotterdamse Schouwburg.
  www.rotheater.nl
  www.rotterdamseschouwburg.nl

  Reageren uitgeschakeld

  Prinses Christina Concours in De Doelen

  maart 16th, 2012

  Banner Prinses Christina Concours in De Doelen

  Vanaf morgen start in Codarts, Rotterdams Conservatorium het concoursweekend. Een weekend waarin jonge muzikanten hun muzikaliteit tonen en waar een masterclass wordt verzorgd voor blazers en ensembles.

  Uit de ruim zeventig jonge muzikanten die eerder meededen aan de selecties van het Prinses Christina Concours West 1 zijn acht jonge muzikanten geselecteerd om terug te komen voor de regiofinale die a.s. zondagavond 18 maart om 19.00 uur in De Doelen wordt gehouden.
  Na afloop van de finale wordt bekend gemaakt wie er in de prijzen vallen en wie er mogen spelen op de dag van de genomineerden, de landelijke halve finale van het Prinses Christina Concours op zaterdag 31 maart 2012 in Den Haag.

  Ook zal tijdens die concoursweekend een masterclass plaatsvinden voor blazers en ensembles die wordt gegeven door hoboïst Bart Schneemann. Bart Schneemann zal na de selecties op zaterdag bepalen welke deelnemers hiervoor in aanmerking komen. De masterclass op zaterdagavond 17 maart om 19.30 uur is open voor publiek en vindt plaats in Codarts, Rotterdams Conservatorium.

  Over Prinses Christina Concours
  Een ding is duidelijk voor Prinses Christina Concours, muziek is voor iedereen! Al ruim veertig jaar brengt het Prinses Christina Concours muziek in het leven van jonge mensen. Dit gebeurt op verschillende manieren: vanaf de basis bij jonge kinderen tot het moment waarop veelbelovende jonge muzikanten hun weg naar het podium vinden.

  Er worden concoursen (klassieke muziek, jazz, compositie) georganiseerd voor scholieren in het voorgezet onderwijs en jonge studenten van het conservatorium. Ook wordt er gedacht aan de kinderen van een basisschool, voor die kinderen wordt het Prinses Christina Junior Concours, dat zich afspeelt op het internet georganiseerd. Kinderen kunnen een filmpje van een eigen optreden op YouTube zetten of een opname laten maken in de Classic Express.

  De prijswinnaars worden begeleid. Jaarlijks organiseert het Prinses Christina Concours vele honderden concerten om prijswinnaars podiumervaring te laten opdoen. Die kinderen zetten zich ook in om een nieuwe generatie kinderen te laten kennismaken met klassieke muziek. Dit gebeurt tijdens kinderconcerten in de Classic Express, de eerste rijdende concertzaal ter wereld, die voorrijdt bij basisscholen, instellingen voor kinderen met een handicap en festivals.

  Zin en tijd om de regen die aankomend weekend voorspeld wordt te vermijden, ga dan zeker een kijkje nemen bij Codarts, Rotterdams Conservatorium.
  Voor meer informatie kunt u hier terecht.
  www.dedoelen.nl

  Reageren uitgeschakeld

  Zondagochtendconcert Laura Fygi en BigBand in De Doelen

  maart 16th, 2012

  Banner Zondagochtendconcert Laura Fygi en Big band in De Doelen

  De titel klinkt toch al aantrekkelijk? Wat is nou heerlijker dan op een zondagochtend te genieten met mooie en krachtige muziek van Laura Fygi, eerst lekker thuis een zondagsontbijtje en dan door naar een concert die je zondag helemaal goed maakt.

  Een grote wens van Laura Fygi gaat in vervulling, een theatershow waarbij ze begeleiding krijgt van een grote big band.

  Het repertoire dat zij zingt leent zich bijzonder goed voor een dergelijk orkest en nadat ze in Hannover met de Big Band van Lothar Krist had opgetreden was haar enthousiasme gewekt. In Nederland zelf heeft ze ook al veel ervaring opgedaan met verschillende big bands, waaronder het orkest Swing Design waarmee ze voor een vol Vrijthof in Maastricht optrad en onlangs met de Windmill Big Band waarmee ze op het Zoetermeerse Jazz festival speelde.

  Het is ook dan niet zo gek dat er in januari 2011 een cd is uitgebracht met een big band met de titel The Best Is Yet To Come. Vervolgens stelde Laura een geweldig live programma rond deze cd samen waarmee ze niet alleen in Nederland maar ook door heel Azië tourde.

  Voor het koffieconcert in De Doelen heeft Laura de Windmill Big Band gevraagd haar te begeleiden, een semiprofessionele zeventien-mans formatie met bandleden uit de hele provincie Zuid-Holland en (ver) daarbuiten.
  Waar kunnen de fans naar uitkijken? Naar een typische Fygi-act vol glamour, tijdloze muziek en intimiteit.

  Zondagochtend concerten
  Al meer dan vijfentwintig jaar is het een begrip in Rotterdam en verre omstreken: de Zondagochtendconcerten in de Grote Zaal van De Doelen te Rotterdam.

  Zondagochtend 18 maart 2012 kunt u genieten van dit mooie concert. Voor meer informatie zie www.dedoelen.nl

  Reageren uitgeschakeld