De Perzen door Dood Paard

De Perzen door Dood Paard in de Rotterdamse Schouwburg (c Sanne Peper)

Deze voorstelling ‘De Perzen’ van Dood Paard verwijst naar huidige oorlogen of politieke situaties en naar iedereen die onzichtbare grenzen overschrijdt en daarmee rampen aanricht. Dit één van de oudste toneelstuk die we in onze westerse geschiedenis kennen: De Perzen, geschreven door Aeschylus (525-456 voor Christus).
Voor Dood Paard heeft Rob de Graaf een nieuwe bewerking gemaakt, waarin de tragedie tot de kern wordt teruggebracht.

De Perzen van Aeschylos blijkt verontrustend actueel. Ook 2500 jaar geleden leidden hoogmoed en ambities van machthebbers tot rampspoed. De klassieke tekst handelt over de veldtocht van de jonge koning Xerxes tegen het kleine Athene. In deze nieuwe voorstelling haalt Dood Paard de tijdloze kern in deze tragedie naar boven.
Al zeventien jaar maakt het collectief Dood Paard voorstellingen op basis van onderlinge gelijkwaardigheid, zonder een sturende autoriteit. Er wordt gekeken naar de harde hedendaagse werkelijkheid. Hun blik is kritisch maar nooit cynisch en hun werk blijft geboeid door de overtuiging dat het individu met zijn denkvermogen en creativiteit iedere tragedie kan overstijgen.

De Perzen door Dood Paard in de Rotterdamse Schouwburg (c Sanne Peper)

“De dood van de dichter Aeschylus is vermeldenswaardig, omdat zij zo ongewoon was. Op een dag wandelde Aeschylus op Sicilië buiten de stad waar hij woonde en zat neer op een zonnige plek. De glans van zijn hoofd (hij was kaal) misleidde een arend die boven hem vloog met een schildpad in zijn klauwen. De vogel dacht dat het hoofd een rots was en liet de schildpad erop vallen om zo het schild te breken zodat hij het vlees zou kunnen eten. De creator en meester van de edele tragedie werd door de impact gedood.”
(Gela in Sicilië 456 v.Chr., Val. Maximus IX, 12).

Deze voorstelling is van di 10 t/m wo 11 april 2012 te zien in de Rotterdamse Schouwburg, voor kaartverkoop kunt u hier terecht.
www.rotterdamseschouwburg.nl

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Aniek van Wijk