Sluitertijd deel 2 door ZUUR

Sluitertijd door Zuur (c Zuur)

Alles is nog mogelijk. Daarna ligt het vast. Een krachtige zin, een zin die je misschien wel even doet nadenken? Maar wat is daarvan de betekenis in deze voorstelling… lees mee!

Sluitertijd is een tweeluik waarin een portret wordt geschetst van twee kinderen en de volwassenen die ze zijn geworden aan de hand van hun herinnering aan een gebeurtenis die hun leven voorgoed heeft veranderd. Het verleden herleven zonder het heden uit het oog te verliezen, dat is het spel wat ZUUR gaat spelen.

In de eerste week van april is het Oude Noorden voor de tweede keer het decor voor de voorstelling waarin twee volwassenen de kans krijgen een stap terug te zetten in de tijd en in hun herinneringen. Afgelopen winter vertelde Els haar kant van het verhaal en nu in de lente van 2012 is het de beurt aan Maarten. Hij probeert grip te krijgen op gebeurtenissen die hij nooit heeft begrepen en zoekt de confrontatie met het verleden op. Het verhaal van Maarten is los van deel 1 te bezoeken.

Sluitertijd door ZUUR deel 2 C Danny de Graaf<

Even wat achtergrond over Sluitertijd en de Rotterdamse theatergroep ZUUR…. Inmiddels is Sluitertijd het twaalfde project van deze theatergroep. Voor dit project is ZUUR de samenwerking aangegaan met regisseur Denise Bontje en acteurs Bart van Ree en Simone van Hulst. Dit drietal werkten eerder mee aan ‘In de machine’ en zetten nu hun samenwerking voort.

Aan de hand van briefwisseling tussen de acteurs schreven Denise Bontje (regie) en Judith Blankenberg (dramaturgie) de tekst voor deze bijzondere voorstelling. Ze prikkelen met de voorstelling de zintuigen van de toeschouwers en nemen hen met spel, geur, geluid en gevoel terug naar hun eigen kindertijd. Els en Maarten kunnen de gebeurtenissen van vroeger niet veranderen, maar zijn hun herinneringen wel betrouwbaar?

Het Oude Noorden van Rotterdam is de speelplek van Sluitertijd, een plek die voortdurend aan verandering onderhevig is, maar waar sommige mensen al jaren wonen. ZUUR ging op zoek naar verhalen en herinneringen uit de buurt en zocht contact met woningbouwvereniging Havensteder die graag meewerkte aan dit project en een speellocatie ter beschikking stelde.

Sluitertijd Deel 2 door ZUUR C Danny de Graaf<

De acteurs schreven brieven naar elkaar met herinneringen uit hun eigen jeugd over vriendschap, eenzaamheid en schuldgevoelens. ZUUR verwerkte de verhalen en de brieven van de acteurs in een tweedelige toneeltekst. Het eerste deel is al geweest toen kwam het meisje aan bod, maar nu in april kunnen jullie in het tweede deel het perspectief van de jongen zien. Door deel 1 en deel 2 is er een intrigerend tweeluik ontstaan waarbij de toeschouwer wordt meegenomen naar zijn eigen kindertijd.

Sluitertijd speelt op locatie in het Oude Noorden, Rotterdam
Deze voorstelling is te zien van 3 t/m 8 april op verschillende tijdstippen om de kaarten te reserveren kunt u terecht op deze site.
sluitertijd.zuur.net

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Aniek van Wijk