Tentoonstelling Zoet & Zout in De Kunsthal

Tentoonstelling Zoet & Zout in De Kunsthal Rotterdam

Water en de Nederlanders

Water is het meest bepalende element van de Nederlandse identiteit. De vanzelfsprekendheid waarmee Nederlanders omgaan met water en het laag gelegen lang is voor de rest van de wereld een bron van verbazing.
Kunsthal Rotterdam laat met honderdtwintig kunstwerken onze verbondenheid met het water zien. Van oude meesters als Willem Maris en Salomon van Ruysdael zie je historische topstukken die worden afgewisseld met bijzondere werken van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg en Edgar Fernhout en hedendaagse kunstenaars als Marijke van Warmerdam en Danielle Kwaaitaal.
De selectie is gevarieerd en geeft inzicht in de essentiële rol die kunst speelt bij onze beeldvorming over water.
Jong en oud, liefhebber en specialist ervaren in Zoet&Zout het Nederlands waterlandschap in de volle breedte.

Beeldvorming
Bij ons beeld van het onbedorven Hollandse polderlandschap denk wij aan: grazende koeien en weidse vergezichten. In Zoet&Zout ligt het boerenland er ogenschijnlijk net zo bij in de foto’s van hedendaagse fotograaf Han Singels als in de schilderijen uit de 19e eeuw van Willem Roelofs. Naast dat je beeldende kunst ziet laat de tentoonstelling iconische mediabeelden zien van gebeurtenissen uit ons geheugen zoals de watersnoodramp van 1953 en de aanleg van de Afsluitdijk. Aan de hand van deze vijf thema’s: strijd, verbond, gewin, vermaak en mythe gaat Zoet&Zout dieper in op verschillende aspecten van onze relatie met het water. Van water dat bedwongen wordt, waarmee we samenleven, gebruik van maken en plezier van hebben, tot water als element van schoonheid en spirituele betekenis.

Tentoonstelling in de Kunsthal Zoet & Zout

Het maakbare landschap
Tegen het onstuimige water vormen dijken, Deltawerken en de Afsluitdijk de nodige bescherming. Het landschap lijkt door alsmaar verbeterende technieken volledig maakbaar te zijn. De tentoonstelling en het gelijknamig boek geven duidelijk weer hoe veiligheid en overstromingsbeheer steeds meer plaats maken voor behoud en in harmonie samenleven met het water. Zoet&Zout nodigt het publiek, planners en beleidmakers uit opnieuw te kijken naar de wijze waarop het water en het landschap verbeeld zijn in de kunst. En inspiratie op te doen voor het beheer, behoud en de telkens nieuwe invulling van het Nederlandse waterlandschap.

Bijzondere samenwerking
Zoet&Zout is een project bestaande uit een tentoonstelling in de Kunsthal en de gelijknamige publicatie van Tracy Metz en Maartje van den Heuvel uitgegeven door NAI Uitgevers. De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Van den Heuvel, kunsthistoricus en conservator Bijzondere Collecties, Universiteit Leiden. Het Rijksmuseum Amsterdam, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Kröller-Müller Museum in Otterlo treden op als hoofdbruikleengevers. Over de hedendaagse ontwikkelingen in Nederland op het gebied van water en de internationale positie en relevantie daarvan gaat Metz in de publicatie uitgebreid op in. Het boek heeft vijf beeldkaternen die als catalogus gelden bij de tentoonstelling, ingeleid door Van den Heuvel over de rol van de kunst en media bij de betekenisvorming over water.

Deze tentoonstelling is te zien in de Kunsthal in Rotterdam van 14 februari t/m 10 juni.
www.kunsthal.nl

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Aniek van Wijk