Name: Eline

Posts by Eline Bosman:

  Oedipus – Ro Theater

  april 16th, 2013

  Oedipus van het Ro Theater

  Klassieke Griekse drama’s herschreven: noodlot als leidraad.

  Voor deze nieuwe Ro Theater voorstelling herschreef Oscar van Woensel (o.a. ook ‘Slaaf!’) de klassieke Thebische stukken van Sophocles (Oedipus en Antigone) tot wat genoemd wordt “een heftige en spirituele levensreis”. Zo zijn we niet alleen getuige van het noodlot van de man van Freuds Oedipuscomplex die zijn vader doodt en zijn moeder huwt, maar krijgen we ook inzicht in de voorgeschiedenis en na-geschiedenis hiervan: zijn vader koning Laios die de voorspelling probeert te ontlopen dat hij door zijn eigen zoon gedood wordt en zijn dochter Antigone, die ter dood wordt veroordeeld omdat ze rouwt om haar gedode broer die als verrader van de staat wordt beschouwd.

  Wat zal er ontstaan uit deze hedendaagse condensering van de reeks van klassieke drama’s? Heeft de klassieke noodlotsopvatting nog iets te zeggen over onze huidige tijd? Van regisseur Alize Zandwijk (o.a. ‘Branden’, ‘Dood van een Handelsreiziger’ en ‘Kust’) mogen we een interessante actuele visie op dit noodlotthema verwachten.

  Met: Jacqueline Blom, Nasrdin Dchar, Yahya Gaier, Herman Gilis, Fania Sorel en Jack Wouterse Tekst: Oscar van Woensel Regie: Alize Zandwijk Muziek: Maartje Teussink.
  Van 13 maart t/m 19 april in de Grote Zaal van de Rotterdamse Schouwburg
  Speellijst en Kaarten: www.rotterdamseschouwburg.nl

  1 Comment "

  Le Chat Noir van Scapino Ballet Rotterdam

  maart 23rd, 2013

  Le chat Noir van Scapino ballet Rotterdam (c Hans Gerritsen)

  Le Chat Noir op zoek naar nieuwe bohémiens.

  Emile Goudeau en Rodolphe Salis waren de oprichters van het eerste cabaret café Le Chat Noir in Montmartre Parijs. Met hun nieuwe formule wilde ze aan de verveling van het burgerdom ontsnappen en braken ze het gesloten domein van hongerkunstenaars open en maakte van decadentie een modeverschijnsel die we eigenlijk nooit meer zijn kwijtgeraakt.

  Voor artistiek leider Ed Wubbe van Scapino Ballet Rotterdam een aanleiding om de actualiteit van dit fenomeen in tijden van economische terreur te onderzoeken in dans. Zijn bewegingsidioom laat hij hierbij leiden door “muzikale poëzie in chansons van o.a. Édith Piaf en Jacques Brel met de operateske muziek van Jacques Offenbach.” Benieuwd of hier een krachtig statement uit ontstaat.
  Bij dit programmatische uitgangspunt van Wubbe zijn twee andere stukken gevoegd. ‘Resident choreographer’ Felix Landerer gaat in op het thema door de muziek van de bohemien componist Erk Satie (vaste bezoeker van de Chat Noir) te laten bewerken door de Duitse componist Christof Littmann waaraan hij eenverfrissend hedendaagse dansidioom aan toe voegt (zie o.a de clip hieronder).

  Tenslotte wordt ‘Supernova’ uit 2009 van de huischoreograaf Marco Goecke aan het programma geplakt. Wat dit met het thema te maken heeft is niet helemaal duidelijk, maar dat mag de pret niet drukken. De originaliteit van Goecke blijft intrigeren en voor wie het nog niet gezien heeft een absolute aanrader. Op muziek van de Franse jazzcomponist Pierre Louis Garcia-Leccia en met zijn typerende dansstijl met de razendsnelle bewegingen, de duistere sfeer en de vele subtiele vondsten, bereikte Goeckes creativiteit in ‘Supernova’ een hoogtepunt.

  Marco Goecke - Supernova

  Choreografie: Ed Wubbe, Felix Landerer, Marco Goecke
  Muziek: Erik Satie, Jacques Brel, Edith Piaf, Jacques Offenbach, Pierre Louis Garcia-Leccia e.a.

  15 t/m 22 februari 2013 in Schiedam en Rotterdam en 29 t/m 31 maart in Rotterdam
  Voor de volledige speellijst: www.scapinoballet.nl

  Reageren uitgeschakeld

  L’histoire du Soldat van Club Guy & Roni

  maart 13th, 2013

  L’histoire du Soldat van Club Guy & Roni (c Andreas J. Etter)

  Explosief literair danstheater met swingende afterparty.

  De voorstellingen van het Groningse dansgezelschap Club Guy & Roni zijn altijd opzienbarend eigentijds en multimediaal van opzet. Zo ook hun laatste stuk L’histoire du Soldat. Het stuk is gebaseerd op Stravinsky’s gelijknamige “melodrama om te lezen, te spelen en te zingen’ uit 1918 waarvoor Judith Herzberg een geheel nieuwe actuele tekst schreef. Hierbij is het thema van de soldaat die zijn ziel verkoopt aan de duivel in ruil voor de mogelijkheid de economie te kunnen voorspellen verschoven naar een meer algemene thematiek van een soldaat die uit de oorlog terugkeert en ondekt dat al zijn waarden door de oorlog volledig zijn omgekeerd . “Wij/ passen niet meer in hun huizen hun kleren/ hun lakens vinden wij overdreven”, formuleert Herzberg zeer to the point.

  Samen met de live muziek van Lunapark! en het explosieve dansidioom van Club Guy & Roni zorgt deze herdichting van Herzberg voor grensverleggende inzichten in “een ziel die probeert zijn weg in de samenleving terug te vinden.”

  Judith Herzberg verzorgt zelf de inleiding van de voorstelling (19:15 in de erker) en na afloop is er een afterparty met projecties van videokunstenares Satu Leskinen, dj werk van de muzikale motor achter AFKA’s EP en muziek van Black Turtleneck, een project waarbij Adriano diTamorra en Andy Smart in de huid van Dylan en Baez kruipen voor een kort, intiem optreden als singer/songwriters.

  Kortom, een Rotterdamse happening die je niet mag missen!

  Rotterdamse Schouwburg, woensdag 20 maart 20:15 in de Grote Zaal
  Inleiding om 19:15 in de Erker en afterparty in de Hal.

  Reageren uitgeschakeld

  ‘Stigma’ en ‘Vessel’ van Milone Reigman en Connor Schumacher

  maart 1st, 2013

  ‘Stigma’ en ‘Vessel’ van Milone Reigman en Connor Schumacher

  Presentatie talentvolle makers in double bill theater en dans.

  In het theaterstuk ‘Stigma’ behandelt regisseur Milone Reigman het stereotype beeld van de zwarte vrouw zoals dit ondere andere naar voren komt in het boek ‘Alleen maar nette mensen’ van Robert Vuijsje. In haar vorige stuk ‘DEF! “Mevrouw moet gewassen worden” ‘ toonde zij een fel realistisch beeld van verziekte verhouding in de gezondheidszorg met racisme als bijkomend probleem. Deze bijzondere voorstelling schept een hoge verwachting voor haar tweede project binnen Productiehuis Rotterdam. De première voor ‘Stigma’ staat gepland voor het najaar 2013 en de opvoering van14 en 15 maart betreft een eerste reading.

  In het dansstuk ‘Vessel’ van Connor Schumacher gaat het om niets minder dan de psychologische staat van de Godservaring. Met dit thema onderzoekt Schumacher zijn eigen wortels in het conservatieve en religieuze Amerikaanse milieu waaruit hij afkomstig is. Voor dit stuk dat is ontwikkeld in de werkplaats van Dansateliers werkt hij samen met de beeldend kunstenaar en theatermaker Joris van Oosterwijk. Door het samenkomen van al deze disciplines ontstaat er een interessant spel van beweging en bewogen worden, kijken en bekeken worden met als uiteindelijke vraag: is de aanwezigheid van God uiteindelijk een psychologische staat?

  14 en 15 maart 2013 in de Krijn Boon Studio van de Rotterdamse Schouwburg.
  20:00 aanvang ‘Stigma’, 21:00 aanvang ‘Vessel’.

  Reageren uitgeschakeld

  abetterplace.io in WORM

  februari 14th, 2013

  abetterplace.io in WORM

  Networked creating: begin van een nieuwe beweging?

  Maarten Hunnink noemt zichzelf een verloren idealist. Hij wil de wereld verbeteren maar weet niet waar te beginnen. Daarom vroeg hij in 2012 op zijn website www.iwanttomaketheworldabetterplace.com naar ideeën van de bezoeker (networked creator).

  Zaterdag 16 maart geven Maarten en WORM een vervolg op dit project door een dag te organiseren samen met andere networked creators als Nils Roemen van Durftevragen, Matthijs Lievaart van Doe Mee Verlos De Zee, Katja Linders van de Waarmaakdagen, Muziek van Stijn van Kreij, Lidion Zierikzee van Clowns on Tour, Annette Dolle van Keep It Clean Day, Martijn van Osch over Goedemorgen e.a.
  Voorverkooptickets zijn €0,- Bij de deur kost en kaartje een dansje of een tekening. Tijdens het event is het ook mogelijk een vrijwillige donatie te doen.

  Abetterplace.io in WORM, Boomgaardsstraat 71, 16 maart 2013 van 11:00 – 21:00 uur

  Reageren uitgeschakeld

  Mr. Clash 2013 in De Doelen

  februari 13th, 2013

  Mr. Clash 2013 in De Doelen

  Een nieuwe lente een nieuw geluid? Mr. Clash vindt zichzelf voortdurend uit. Host MC Zanillya en DJ Swoolish nemen je weer mee in een swingende mix van stijlen met o.a. Rilan & The Bombardiers, Bram Stadhouders Trio en het Nederlands Kamerkoor en Re:Freshed Orchestra met Postman en Rass Motivated.

  Dat Mr. Clash zichzelf serieus neemt mag blijken uit het thema dat aan het programma is gegeven: ‘Henosis’ ofwel éénheid of Het Ene werd door de oude Grieken gebruikt om te verwijzen naar die ene hoogste bron waaruit alles voort komt. Deze totaal aanpak is inderdaad in het programma terug te vinden. Naast de muziek zijn er visuals van Foss Collective en projecties van lichtkunstenaar Co2RO.

  Re:freshed Orchestra

  En naast oor en oog wordt er ook nog aan de smaakpapillen gedacht: Theater Kunst Catering zorgt voor eten en lekkere cocktails, kortom, welke samensmelting wil je nog meer? Mr. Clash helpt je op weg.

  De Doelen, Jurriaanse Zaal en Foyer , zaterdag 9 mrt 2013, 20:30 – 01:00 uur

  1 Comment "

  TWOOLS 14 door Scapino Ballet Rotterdam

  juni 3rd, 2012

  TWOOLS 14 door Scapino Ballet Rotterdam (Linker foto: c Pim Ras rechter foto: cHans Gerritsen)

  Jaarlijks terugkerend dansfestival van Scapino Ballet: TWOOLS. Zeker de moeite waar voor: dans-, theater-, muziek- en entertainment-liefhebbers. Acht choreografen zorgen voor een afwisselend programma in verschillende dansstijlen. Door snelle decorwisselingen en door een rode draad gemaakt door Ed Wubbe worden de verschillende choreografen in rap tempo opgevolgd.

  TWOOLS is geen gewone dansvoorstelling maar een high-speed choreografische achtbaan met daarin verschillende stijlen. In TWOOLS 14 zijn de stijlen moderne dans, urban en rock ’n roll te zien.

  De acht chroreografen die dit jaar de kans krijgen om hun talent te laten zien zijn: Loic Perela, Mischa van Leeuwen en Min Li. Zij dansen zelf bij Scapino en maakten al eerder choreografieën voor het dansgezelschap. Pedro Gomes danste bij het NDT I en maakte dansstukken voor Korzo, Codarts en de film ‘Fados’. Felix Landerer had veel succes in de vorige TWOOLS en op de Nederlandse Dansdagen. Maria Voortman & Roberto De Jonge zijn bekend van hun spraakmakende dansvoorstellingen op spitzen. Ed Wubbe is dit jaar twintig jaar artistiek leider van Scapino Ballet Rotterdam.

  Jan Kooijman
  Bekend van televisie als acteur en presentator en ex-Scapino danser maakt Jan Kooijman in TWOOLS 14 zijn choreografie debuut voor het grote toneel met de dansers van Scapino en Juvat Westendorp als gast danser, bekend van het dansprogramma ‘So You Think You Can Dance’.

  De Nederlandse rockband King Jack zorgt voor de live muziek. Met hun ras echte rock dagen zij de dansers uit tot een eigenzinnig duel van muziek en beweging.

  TWOOLS 14 gaat maandag 4 juni 2012 in première in de Rotterdamse Schouwburg. Daarna nog te zien t/m 7 juni 2012 in de Rotterdamse Schouwburg.
  Bestel kaarten of kijk voor meer informatie op de volgende websites:
  www.rotterdamseschouwburg.nl
  www.scapinoballet.nl

  Reageren uitgeschakeld

  Lord of the Rings Live in de Doelen

  juni 1st, 2012

  Lord of the Rings Live in de Doelen

  In 2011 was het een groot succes. De Doelen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest presenteerden de Nederlandse première van Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring LIVE. Op 9 t/m 11 juni 2012 wordt het vervolg van The Lord of the Rings: The Two Towers Live opgevoerd.

  Dacht je de film al te kennen? Dan kom je nu voor een verrassing te staan. De muziek live gespeeld terwijl je naar de film kijkt zorgt voor een echte sensatie. Na de uitvoering in 2011 stonden de bezoekers meteen in de rij voor het vervolg. Terecht kreeg Howard Shore, de componist van deze imponerende filmmuziek, zijn eerste Oscar voor dit muzikale werk.

  De film wordt in de Grote Zaal op een enorm scherm vertoond. En op het podium brengt het Rotterdams Philharmonisch Orkest samen met het Groot Omroepkoor, Laurens Collegium Rotterdam, het Nationaal Jongenskoor en stichting Vocaal Talent Nederland onder leiding van dirigent Ludwig Wicku live de muziek. Dit vergt een perfecte timing van dirigent en orkest. Hoe dat precies gaat kan je zien in de clip hieronder die de cameramensen van grazen.nl vorig jaar in opdracht van de Doelen maakten.

  Wil jij erbij zijn? Op 9, 10 en 11 juni 2012 in de Doelen. Bestel kaarten via: www.dedoelen.nl

  Reageren uitgeschakeld

  Mr. Clash in de Doelen

  mei 31st, 2012

  Mr. Clash in de Doelen (rechter fotoc Mart Tebbens)

  Mr. Clash zorgt altijd voor een spannende mix van podiumkunsten en muziek in allerlei genres. De vorige edities in 2001 en maart 2012 veroorzaakte een echte clash voor de muziekgeest. Bij alweer de 4e editie zal dat niet anders zijn.

  Het is een avond waar je van alles kan verwachten, kleurrijke cocktails, eten en swingende muziek. Tijdens Mr. Clash zijn er niet alleen upcoming bands, maar word je verrast door de meest uiteenlopende muzikale en theatrale optredens. Dit keer zullen in ieder geval de genres soul, tango, dance en indie-Folk vertegenwoordigd zijn.

  Lefties Soul Connection in de Doelen tijdens Mr. Clash

  De Host en MC Zanillya nemen je mee van act naar act. De optredens van o.a. Lefties Soul Connection & Michelle David, AlascA, Kypski & Matangi, Kobra Ensemble, LocosLindos en DJ Swoolish zorgen voor de unieke sfeer waar Mr. Clash bekend om staat.

  ‘Mr. Clash’ speelt op 15 juni 2012 om 20:30 uur in De Doelen. Voor meer informatie of om meteen kaarten te reserveren kijk op: www.dedoelen.nl

  Bekijk hieronder de sfeer video gemaakt door grazen.nl van het optreden in maart 2012

  Reageren uitgeschakeld

  My First Suicide van Sarah Moeremans

  mei 18th, 2012

  My First Suicide van Sarah Moermans

  Wat zal Sarah Moeremans samen met Eefje Visser op de planken gaan brengen met My First Suicide? De sociale betrokkenheid van Moermans en de muzikale kwaliteiten van Visser scheppen in ieder geval hoge verwachtingen. Tel daarbij op dat de ‘plug and play’ voorstelling gemaakt is samen met elf studenten van de toneelopleiding Artez in het kader van de Operadagen 2012 en we hopen op niets minder dan een spectaculair hedendaags ‘Gesammtkunstwerk’.

  My first Suicide is gebaseerd op ‘De zelfmoordenaar’ (1928) van Nicolaï Erdman, een absurdistisch theaterstuk over de toenmalige politieke tijdgeest. Die politieke tijdgeest, de opmaat naar de grootste financiële crisis ooit, en het beeld van de mens in het absurdistisch theater, een machteloze trekpop die heen en weer wordt geslingerd door krachten die ver boven hem uit stijgen, komt wel akelig dicht bij de dingen die wij nu in onze tijd meemaken.
  Met de titel ‘My first suicide’ parodieert Moeremans dan ook nog eens meesterlijk op onze virtuele werkelijkheid waarin iedereen kan wegvluchten en waar je een eindeloze hoeveelheid levens kan opbranden. Totdat het allemaal echt wordt.

  Te zien in de Foyer van de Rotterdamse Schouwburg op di 29 mei t/m za 2 juni om 20:45
  www.productiehuisrotterdam.nl

  Kijk om vast in de stemming te komen naar een grootsteedse clip van Eefje Visser

  1 Comment "