Operadagen Rotterdam 2012: Droom & Daad

Operadagen 2012 (c Deprez en Tutino)

Tout cultureel Rotterdam was aanwezig bij de officiële presentatie van het programma van de zevende editie van de Opera Dagen Rotterdam. En, dat is niet zo raar. Bij zo’n indrukwekkend en zich inmiddels zowel nationaal als internationaal onderscheidend muziektheater festival wil iedereen wel horen. Op gepaste doch enthousiaste toon ontvouwde artistiek leider Guy Coolen het imposante programma. Centraal thema: Droom & Daad.

Het is een muziektheater programma waar Rotterdam trots op mag zijn! Van 25 mei t/m 3 juni 2012 worden internationale premières afgewisseld met eigen festivalproducties, opera op locatie, gratis brunch- en huisconcerten, community-projecten en kindervoorstellingen. Met name de huisconcerten ‘geven’ de opera weer ‘terug’ aan het gewone volk, intiem bij de mensen thuis. Operadagen Rotterdam heeft als kenmerk voor een ieder wat wils in huis te hebben. Van een indrukwekkende en grootse opera met een ster als mezzosopraan Magdalena Kožená in Ravels sprookjesachtige L’ Enfant et les sortilèges met het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van chefdirigent Yannick Nézet-Séguin tot aan de zojuist genoemde huisconcerten, tot aan Acteurscollectief Wunderbaum die naar een tekst van Gerardjan Rijnders twee megalomane Duitsers, Richard Wagner en filosoof Peter Sloterdijk, elkaar ‘laten ontmoeten’ in Het spookhuis der geschiedenis, een theateropera over de gruwelen van de moderne geschiedenis. Actueel en met gevoel voor historische context geeft ODR nut, noodzaak en daarmee relevantie van Kunst aan.

Operadagen Les Enfants Terrible (c Frederic Desmesure)

Ook de liefhebbers van de eigentijdse muziek komen aan hun trekken. Van de Amerikaanse componist Philip Glass is het zwarte sprookje Les enfants terribles, gebaseerd op een tekst van Jean Cocteau te ervaren in het Nieuwe Luxor Theater. Maar er is meer contemporaine schoonheid dit jaar. De Britse componist Jonathan Harvey verdiepte zich in spiritualiteit en mystiek, en schreef het indrukwekkende The Summer Cloud’s Awakening, dat uitgevoerd wordt in De Doelen door het DoelenEnsemble en het wereldberoemde Lets Radio Koor.

In coproductie met het Holland Festival presenteert Operadagen Rotterdam de avant-première van Lilith, over Adams eerste vrouw vóór Eva, naar een idee van sopraan Claron McFadden. Zij zingt en speelt de hoofdrol naast acteur Jeroen Willems in een compositie van Dimitar Bodurov en in regie van Frans Weisz.

Voor de meer traditionele oren is er een Don Giovanni, de bekende opera van Mozart, een ervaring om van te smullen! Dat is te verwachten in de zogeheten Opera Buffa, een culinaire muziektheatervoorstelling over subtiele verlangens, begeerte en overgave van Laika – Theater der Zinnen – en Muziektheater Transparant. De roots van artistiek leider Guy Coolen verloochenen zich niet. Meer Belgen op ’t program. De Brusselse band Dez Mona, die jazz, gospel en spirituals combineert, gaat de confrontatie aan met barokensemble BOX in Sága, een eigentijdse opera over de zoektocht naar een thuis, en het gevoel van thuiskomen op een plaats waar je nog nooit bent geweest.

Babyopera Operadagen Rotterdam 2012

Dat dromen soms aanzetten aan tot desastreuze daden bewees Richard Wagner in Das Rheingold. De zucht naar het goud in Das Rheingold wordt in ‘Ein israelisches Rheingold’ van componist Georg Nussbaumer op een spannende manier in verband gebracht met het verlangen naar een een thuisland van de Israëlische natie. Ein Isrealisches Rheingold is een productie van Kaleidoskop Berlin en Operadagen Rotterdam.

De Amerikaan Michael Ellison, die jaren woonde en nog steeds doceert aan het conservatorium van Istanbul, schreef de opera Mevlana, waarin hij het levensverhaal van de van oorsprong Perzische dichter, denker en mysticus Jelaladin Rumi vertelt. Rumi is de grondlegger van het soefisme binnen de Islam en stichtte de dansende dervisj-orde. Een opera in het kader van Nederland-Turkije 400 jaar diplomatieke betrekkingen en gebracht door VocaalLAB.

Kortom: een festival voor vele Rotterdammers! Een festival concept dat zowel nationaal als internationaal waardering als navolging geniet. Van 25 mei t/m 3 juni 2012 op diverse locaties.
Het complete programma: Operadagen Rotterdam 2012.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Hans E. Merts