Duik in het nachtleven eind 2012

Duik in het nachtleven eind 2012 (foto's Duende / Joey Daniel / SingerSweatShop '11 (Ailisha Read))

Zo tegen het einde van het jaar, tijdens de donkere dagen, is er een flink aanbod van feesten. Rotterdam ontvangt deze periode bijvoorbeeld nog even flink wat grote namen en er zijn nog vele andere leuke en opvallende evenementen. Dat is een overzicht waard!

Perron ontvangt aanstaande vrijdag 21 december de Rotterdamse producer Speedy J. De techno-pionier ontving onlangs nog de Elly Ameling Prijs voor Muziek. De als Jochem Paap bij de Burgelijke Stand bekend staande Speedy J neemt de Berlijnse Marcel Fenger mee.
Tweede kerstdag is het bij Perron tijd voor de terugkeer van SuperBimbo.

Superbimbo in Perron Rotterdam

Bij Toffler (deels van dezelfde eigenaar als Perron) gaat het dit weekend al volledig los. Vrijdag komt Bart Skils langs. Zaterdag is er een feest van de Rotterdamse organisatie Give Soul. Er zullen verschillende lokale acts optreden die live dance brengen zoals Bakermat, Zwaan, Freek, Steve Mensink en Klankarbeit. Zondag komt Erick Eerdhuizen langs.

Give Soul in Toffler met o.a. Bakermat en Zwaan

Eerste Kerstavond, 25 december, zal het Rotterdamse Undertone Toffler vullen. Er is een geheel Rotterdamse line-up. De focus ligt op de twee Undertone residents Kadir Pelit en Sandeep. D-Ribeiro heeft de dankbare taak om de avond rockend af te sluiten. Voor de opening is de keuze gevallen op Maze Woods.

Undertone in Toffler

Vrijdag 28 december wordt een van de opkomende namen van dit moment aangeboden. Jamie Jones zal de hele avond draaien tijdens Introductieduik, het voorfeestje van Nachtduik in de Maassilo op 31 december. Maar over dat imposante feest op het eind van dit overzicht meer informatie. Toffler zal 31 december zowaar 24 uur open zijn. Op 31 december gaan deuren om 21.00 uur en op 1 januari gaan de deuren om 21.00 uur dicht. In de tussentijd draaien vele Rotterdamse dj’s en ook Ame en Dixon komen langs nadat ze in de Maasilo hebben gedraaid.

Blender is kerstavond het decor voor de eerste editie van Rock Solid met de Britse garage-pionieer Artful Dodger als gast. Ook Jeremaine S, Rough & Maximoes en Sean Sebastian zullen draaien.

Blender Rotterdam

Bird sluit 2012 ook af met vele evenementen. 21 december staat Harmonics voor het eerst in Bird. Jazz, funk en soul zal worden gecombineerd met elektronica, Harmonics staat voor een mengsel van verschillende breakbeatstijlen ondersteund door livemuzikanten.
Sadar Bahar zal zaterdag 22 december langskomen tijdens 360 Degrees. De oudgediende zal zijn bekende voorliefde voor old school house en zeldzame disco laten horen.
Zondag 23 december is er de eerste editie van Cinema Culinair. Oftewel film kijken en dan tegelijk eten en drinken wat er in de film wordt gegeten en gedronken! Zodat je proeft wat je ziet. Tijdens deze primeur wordt de Braziliaanse film Estômago vertoond.
Woensdag 26 december is er een kerstfeestje verzorgd door Venour, Sean Sebastian en Big Nath. Het feest heet Disko 808.
Elke laatste donderdag van de maand is Bird decor voor Dagu dus ook 27 december. Het vaste team met Mr Nice Guy, Th’Acquisition, Ray Escobar en Phil Peoples brengt hits van gisteren, vandaag en morgen!
Fat Lady Soundsystem is vrijdag 28 december volop aanwezig en een dag later is het tijd voor In Living Color met Rob Manga en vj Supreme Cuisine.
De heren van In Living Color verzorgen 31 december ook het muziek en beeld tijdens Rotterdam Zoo. Het traditioneel afsluitende verkleedfeestje. In de kleine zaal maken Thelonious, Deep Diggin’ en Ron Wood het feest compleet.

Evenementen in Bird Rotterdam

Corso biedt aankomende periode ook nog verschillende feesten met bekende namen uit het Amsterdamse. Vrijdag 21 december wordt het zogenaamde einde van de wereld gevierd met onder meer The Partysquad. Kerstavond is er Yours Truly van The Flexican en Sef. Sunnery James en Ryan Marciano gaan 25 december Corso in. Ook Jaz von D, Michael Mendoza, Cincity’s Jazz en MC Gee zullen aanwezig op de stijlvolle avond want de dresscode is black tie.
Corso biedt sinds begin december elke zondag het feest Urs. Vanaf 18 uur kan het weekend worden afgesloten tot middernacht. Op 23 en 30 december zijn er nog edities.

30 december wordt er een speciaal feestje gevierd in de onwaarschijnlijke Hollywood Music Hall. Alle dj’s die zich het afgelopen jaar en de jaren daarvoor hebben geprofileerd in het Rotterdamse zullen gezamenlijk een feest geven in de Holly tijdens Bye Bye Bye. Jeff Solo, Civil, Mr Nice Guy, DeVille, Alaindelon, Djoevenile, Code Red, Th’Acquisition, Rough & Maximoes, Jeremaine S, Slick en Fred de manager presents Coup de Sjans gaan aanwezig zijn. Ook zijn er nog wat verrassingen gepland.
Bye Bye is natuurlijk een mooie voorbereiding op Oudejaarsnacht. Dan zijn er uiteraard verscheidene feesten.

Verschillende creatieve plekken geven bijvoorbeeld opvallende feestjes:

Bij Duende wordt nog een keer een feest gegeven. Want Op 31 december 2012 komt er een einde aan 28 jaar Duende. Voor het pand aan de Tamboerstraat is een andere bestemming gevonden. 48 economische eenheden moeten noodgedwongen op zoek naar een andere werkruimte. Tijdens New Year’s Eve, ceci n’est pas du ende zal een tijdperk worden afgesloten. Er is plek voor 350 gasten.

28 jaar Duende

Bij de SingerSweatShop is er maar plek voor 100 bezoekers tijdens Webdings: NYE at the Sweatshop. Die bezoekers worden verzocht verkleed te komen als hun favoriete internet-fenomeen zoals Nyan cats, Sneezing pandas, magic unicorns, hashtags of marktplaatsen. Muziek komt van Tictoc Soundsystem bestaande uit Jonas ‘Beatno’ Vorwerk, Janjoost is Julstar en Van Rippendael. Festravaganza van Beat M Up zal live optreden.

Bar van Maatschappij voor Volksgeluk zal 31 december het nieuwe onderkomen in gebruik nemen. Bar gaat van de Kruiskade naar het Schieblock. Renkas, Jeff Solo, Bazar & Shelly (Flipperkast Soundsystem), Seutek, Spacemaker, Moody Mehran, 6ft10 en De Dupe verzorgen de muziek.

De PKHS organisatie zal zoals vanouds tijdens de jaarwisseling gebruik maken van de vele zalen die het Westelijk Handelsterrein rijk is. Bijna alle stijlen en genres zullen worden vertegenwoordigd door een sterke mix van muzikaal talent.
Er is muzikale input van onder meer Triphouse Rotterdam, Boogie Friday, Strange Fruit, Bootsy Paul, De DansBar, Musclefarm (Eric de Man & Aron Friedman) en Niko.
Het Rotterdamse collectief Triphouse staat normaal garant voor de diepe en funky kant van de techno en house maar tijdens Pakhuis zorgen ze samen met hoofdact Musclefarm (Eric de Man & Aron Friedman) voor de beste klassiekers.
DJ TinTin draait Jazz. Bootsy Paul & Th’Acquisition draaien hits uit de jaren ’80, ’90 en het begin van deze eeuw. Bij de DansBar draaien Non de Jus, Sugar Cane, DJoreen en Didier, een bende van drie meiden en een man die alles draaien. Van rock ‘n roll tot Techno en van disco naar new wave. Boogie Friday & Strange Fruit gaan voor hiphop, funk, soul en r ‘n b.
Niko. heeft het afgelopen jaar de donderdagavond weer op de kaart gezet bij Blender. De vaste dj’s Jeff Solo, Jermaine S., Rough & Maximoes en Tobias Prins zijn ook aanwezig in het Westelijk Handelsterrein. Ook zal er een speciaal Midnight Restaurant worden ingericht waar de Rotterdamse kok Fonk Loks smakelijke gerechten serveren. Pakhuis is al bijna uitverkocht. Maar vanaf woensdag 19 december worden de laatste kaarten nog verkocht bij Triphouse aan de Josephstraat.

New Years Eve bij PKHS

Bij Dizzy is er na vijf jaar afwezigheid tijdens oud & nieuw weer een Full Moon Party. De FoolMoonBand komt deze speciale avond weer bij elkaar om te vieren dat ze op 1 januari 2013, 1 minuut over 12, precies 20 jaar bestaat. Naast het optreden van de FoolMoonBand draait dj Lupo een set vol world, jazz, funk, Cuban en African grooves.

En dan nog de beloofde informatie over de afsluiter van het jaar. Nachtduik heeft zonder twijfel de meest ambtieuze programmering die sinds lange tijd in Rotterdam is neergezet. Alle namen die er op dit moment toe doen zijn aanwezig. De grote buitenlandse acts als Ben Klock & Marcel Dettmann, Âme & Dixon, Jeff Mills, Adana Twins & Doctor Dru en Finnebassen worden gekoppeld aan Rotterdamse acts als Rod, Secret Cinema en talenten als Nino & Frankie.
De volledige line-up is als volgt. In zaal 1 draaien Marcel Dettmann & Ben Klock, Joey Daniel, Kadir Pelit en Jeff Moore. Zaal 2 wordt ingenomen door Innervisions en het Rotterdamse Modular. Dixon & Âme, Nico Murse & Eelco Dane en Van Anh zullen er draaien. Perron haalt Jeff Mills, Secret Cinema, Rod, Roger Martinez en De Kosmische Liga naar zaal 3. Noah en Discoflamingo gaan zaal 4 vullen met Adana Twins & Doctor Dru, Finnebassen en Nino&Frankie. Give Soul zet Karim Soliman, Freek Live, Sandeep, Stun & Rijben en Taylan Alan in zaal 5 neer.

Nachtduik in de Maassilo

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra