Royaal feesten in Rotterdam

Royaal feesten in Rotterdam

Het toch niet al te koningsgezinde Rotterdam heeft zowaar een rol in de aanstaande abdicatie. Ahoy is 30 april het decor voor de uitvoering van het Koningslied tijdens Samen voor Oranje. De geboren Rotterdammer Paul de Leeuw heeft de leiding en de Rotterdamse acts Lee Towers, Anita Meyer, Nielson en Frédérique Spigt zingen ook mee. Logischerwijs zal het uitgaanspubliek daar waarschijnlijk niet te vinden zijn. Die hebben 29 en 30 april wel genoeg andere opties.

Op Koninginnennacht is net als tijdens oudejaarsavond in ieder geval weer een Nachtduik en een editie van Pakhuis op het Westelijk Handelsterrein.

Tijdens Pakhuis zijn er meerdere zalen die worden gevuld door verschillende Rotterdamse organisaties. Give Soul haalt Melon, Steve Mensink, Karim Soliman, Sandeep, Martinos Tsavidis en Taylan Alan. Niko biedt Jeff Solo, Jeremaine S., Rough & Maximoes en Tobias Prins. Boogie Friday brengt vooral hiphop met Dim Browski, Phil Peoples, Djoevenile, Ray Escobar, Damoon en mc GMB. Verspreid over het terrein zijn ook nog Tin Tin, Non de Jus, DJoreen en Didier te vinden. Triphouse Rotterdam heeft het meest uitgepakt met het laten overkomen van Petter en Kornel Kovacs uit Stockholm en Norman Methner uit Berlijn. Steven Pieters en Khalil vertegenwoordigen Rotterdam.

Een dag later doet Triphouse een blockparty voor de deur van hun onderkomen aan de Jospehlaan. De buitenlandse gasten Petter, Kornel Kovacs en Norman Mether zullen de voorlopig allerlaatste Koninginnedag dus in de volle glorie meemaken want zij draaien dan ook overdag op 30 april. Verder staan Steven Engelmann, Willem, Khalil, Taylan Alan, Rocky & Tenpa, Martinos Tsavidis, Moody Mehran en Damoon en Steven Pieters achter de draaitafels.

De meest imponerende line-up van 29 april (wellicht wel in heel Nederland) is weer die van Nachtduik in de Maasilo. Met Seth Troxler, Henrik Schwarz, Maya Jane Coles, Todd Terje en de Rotterdamse technopionier Speedy J zes uur samen met Chris Liebing als de grote publiekstrekkers. Daarnaast draaien Rotterdammers Monica Electronica, Joey Daniel, David Vunk, Jeff Moore, Sab Titos, Jamie Lie A Kwie, Nino & Frankie, Jeff Solo, en Stun & Rijben naast Giorgio Gigli, Tom Trago, Twisk (live), James D en Puur Gijs.

Martinos Tsavidis

Op 30 april stappen twee van de headliners en verschillende lokale helden aan boord van De Ameland voor Diepduik, een door Nachtduik georganiseerde rondvaart door de Rotterdamse haven. Er kunnen maar 500 bezoekers mee op het schip!

Bij Bar is 29 april de eerste editie van Het Rotterdams Acid Feest. Pop on Acid, Ricky da Dragon, David Vunk, Woei Soundsystem, Seutek, Boris Ross, Elciedie en mc Alainde Lon maken er dan een ouderwets knallende avond van. Verdeeld over twee zalen zullen newbeat, club, electro, acid, techno en rave klinken. Op 30 april is er bij Bar de Queensday Uncanny Valley Special met Jocob Korn, Credit 00, Steven Pieters en Khalil!

In Corso is er 29 april Jamrock met reggae, soul, r ‘n b en meer. Snoozebar is 29 april van 20.00 tot 02.00 te bezoeken in het Kunsthal-cafe. Toffler heeft diezelfde avond twee Rotterdamse techno-helden te gast. Michel de Hey en Benny Rodrigues zullen allebei een set van vijf uur lang draaien.

Benny Rodrigues en Michel de Hey

Bird ontvangt tijdens Future Sessions op 29 april Gaslamp Killer. Met ook Thelonious en Beatnologic en in de tweede zaal Th’Acquisition, dj Turne en Phil Peoples.

Op 30 april zelf is er op het terras voor de Mini Mall een podium voor liefhebbers van jazz, funk en soul. Vanaf 14.00 uur kan men genieten van muziek, eten en ander vermaak. Atanga Boom!, Selektor Mendes en Buyakano zullen optreden. Thelonious, Mr Nice Guy, th’Acquisition, Code Red en Ray Escobar zullen als dj fungeren.

Rotown pakt traditioneel ook uit eind april. Okkie draait op 29 april tijdens krankzinnig. Op 30 april zijn er maar liefst drie gratis toegankelijke optredens (Rotown viert namelijk ook het 26-jarig bestaan). Om 15.00 speelt Beans & Fatback, om 19.00 is het de beurt aan Bluegrass Boogiemen en Thin Pillow sluit rond 21.00 de feestdag af.

Op Koninginnedag zelf zijn er nog een aantal aansprekende evenementen. Op plein 1940 is er het koninginnedagfestival Het Rotterdamse Gem is verantwoordelijk voor de line-up met Secret Cinema, Roger Martinez, Remy en Darko Esser, SQL, Kaap de Goede Hoop en de Duitse grootheid Alexander Kowalski! Het feest gaat na afloop rond 21.30 uur verder in Corso tijdens afterparty die in samenwerking met Give Soul wordt gehouden. De acts zijn dan Egbert, Sandeep, Stun & Rijben, Karim Soliman, Frank Visser, Robert de Laat, Mino Abadier en Sebastian Alvino.

Alexander Kowalski en Secret Cinema

Op het Deliplein in Katendrecht is er zoals voorgaande jaren ook weer de Royal Rollerdisco. Er kan dus weer op rolletjes worden geswingd op de muziek van Wipneus en Pim.

Bij Soho is er een SohOranje. De line-up is op dit moment nog niet bekend maar via www.sohoranje.nl kan dat in de gaten worden gehouden.

Bij Oranjebitter zal de line-up volgens traditie tot op de dag zelf geheim gehouden worden. Desondanks zal dit evenement hoogstwaarschijnlijk weer volgens traditie uitverkocht raken. Vijf jaar geleden was het nog een intiem feestje op het pleintje bij de Pannekoekstraat. Nu is het een volwaardig festival op de Parklaan. De muzikale programmering is dus een surprise, wel is al bekend wat voor vermaak er verder onder meer wordt geboden. Dat gaat van 20-minute-rave-party’s in het nieuwe Hol van de Leeuw tot de Nederlandse kampioenschappen Midgetsjoelen en van jeans-hangen met dank aan Blue Blood tot techno-karaoke in de circustent.

Royaal feesten in Rotterdam

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra