Hidde van Schie presenteert dubbelalbum bij Theater Walhalla

Hidde van Schie presenteert dubbelalbum bij Theater Walhalla

In vele gedaantes is Hidde van Schie aanwezig in het Rotterdamse. Hij studeerde in 2001 cum laude af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam als autonoom schilder. Sindsdien zijn z’n schilderijen, collages en sculpturen getoond in binnen- en buitenland. Bijvoorbeeld tijdens Wish You Were Here . Tussen 2007 en 2013 was Hidde van Schie lid van het Rotterdamse kunstenaarsinitiatief Stichting B.a.d. Tussen 2008 en 2010 was hij docent schilderen aan de Willem de Kooning Academie. In 2011 was Van Schie co-curator van het Festival De Wereld van Witte de With en vorig jaar was hij nog jurylid tijdens Zomersalon. Daarnaast is hij ook nog muzikaal actief. Hij was een van de oprichters van The Marble Heart Club.

Zaterdag 8 juni zal de inmiddels in Brussel woonachtige Van Schie zijn dubbele debuutalbum presenteren bij Theater Walhalla. Het dubbelalbum is het resultaat van 3 jaar liedjes schrijven en toont twee verschillende kanten van Van Schie’s muzikale inspanningen. Op het album brengt van Schie voor het eerst zijn tot nog toe nog onderbelichte muzikale kant onder de aandacht. Op zoek naar een eigen geluid werkte hij samen met twee producers die ervoor zorgden dat iedere cd op dit dubbelalbum een geheel eigen geluid heeft.

Hidde van Schie presenteert dubbelalbum bij Theater Walhalla

The Mirror & The Razorblade is het resultaat van drie dagen opnemen met producer Simon Akkermans (Cmon & Kypski) in zijn Epic Rainbow Unicorn Studio in Kytopia. Deze kortstondige samenwerking, ontstaan uit wederzijdse nieuwsgierigheid, resulteerde in spontane opnamesessies waarin driftig werd geëxperimenteerd met allerhande 50-er jaren-effectapparatuur. Dankzij Akkermans radicale productie kregen de liedjes hun opvallend rauwe, elektrische klankkleur. Op het album spelen gitarist Vincent van Duin, drummer Jasper Den Dulk en zangeres Aafke Kloppenburg, Bekend van Afka mee.

Dusty Diamond Eyes kenmerkt zich door een ingetogen akoestisch geluid en is grotendeels geproduceerd door Rikke Korswagen (bekend van Halfway Station). Korswagen koos voor een eenvoudige opzet waarbij intimiteit van de zang en gitaar centraal staan. Door op casette op te nemen kregen de opnames hun volle, donkere sound. Naast eigen nummers, staan er op dit album twee covers: Will You Miss Me When I Burn van Will Oldham (Bonnie Prince Billy) en Love Is Like A Butterfly van Dolly Parton: twee belangrijke muzikale ijkpunten van Hidde van Schie.

Hidde van Schie Album

De melancholieke nummers op beide albums gaan over de donkere kanten van het leven en de liefde. De invloed van Van Schie’s werk als beeldend kunstenaar is terug te horen in de teksten die een beeldende kwaliteit hebben.

De cd-hoes is ontworpen door het Rotterdamse ontwerpbureau 75B. Zij ontwieprepn ook de 24 pagina’s tellende publicatie met daarin een overzicht van Van Schie’s recente schilderijen, sculpturen en collages.

Het boek wordt ingeleid met een tekst van de jonge Zwitserse curator Lena Friedli over de verhouding tussen het beeldende en muzikale werk van Van Schie. In het boek zijn ook de songteksten te vinden die bij het dubbelalbum horen.

Presentatie The Mirror & The Razorblade / Dusty Diamond Eyes:

Zaterdag 8 Juni 2013, Kantine Theater Walhalla

19:30 zaal open

20:00 Choca Alcazaba Quartet

20:30 Hidde van Schie & His Health Insurance

De toegang is gratis maar er wordt aangeraden te reserveren via mail@hiddevanschie.nl

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra