Zomersalon in Het Gemaal op Zuid en de Grand Prix du Sud

Zomersalon in Het Gemaal op Zuid (selectie)

Zomerse kunst op zuid.

Van de ruim 600.000 inwoners die Rotterdam kent, resideren er ongeveer 200.000 op zuid. Al die bewoners zijn opgeroepen om mee te helpen de creativiteit op Zuid en over Zuid zichtbaar te maken. Twee projecten tonen vanaf 27 juli het resultaat van die oproep! De expositie De Zomersalon opent in Het Gemaal op Zuid. Tegelijkertijd opent Grand Prix du Sud, de prijsvraag voor het beste stedelijke idee voor Rotterdam Zuid in Atelier Tarwewijk.

De Zomersalon wil de reikwijdte van de creativiteit op Zuid zichtbaar maken. Schilders, beeldhouwers, fotografen en andere kunstenaars die op zuid resideren zijn uitgenodigd om werk in te sturen waarin ze moeten laten zien hoe Rotterdam Zuid hen inspireert.

Een jury bestaande uit toonaangevende kunstkenners selecteerde afgelopen zondag 22 juli de ruim veertig werken die in de tentoonstelling komen te hangen. Hans Walgenbach (directeur Museum Rotterdam), Hidde van Schie (Rotterdamse kunstenaar) en het internationale kunstenaarsduo Gil & Moti kozen de werken die representatief zijn voor het artistieke elan op Zuid.

Zomersalon in Het Gemaal op Zuid (selectiedag)

Grand Prix Du Sud is de nieuwe, jaarlijks terugkerende, prijsvraag voor het beste stedelijke idee voor Rotterdam-Zuid! Voor de realisatie van het winnende idee of ideeën is in principe 15.000,- beschikbaar.
Het beste stedelijke idee voor Zuid is bijvoorbeeld een goede toevoeging aan, of verandering van, de openbare ruimte of woonomgeving. De ideeën moeten gericht zijn op de stad, de openbare ruimte en het stedelijke of publieke leven op Zuid. Deze prijsvraag is een open oproep, en iedereen kan mee doen.

Elk ingediend idee wordt onderdeel van de groeiende tentoonstelling die door de stad reist. Vanaf 27 juli doet de expositie Atelier Tarwewijk aan en toont dan de beste honderd ideeën van dit moment. De tentoonstelling bestaat uit een landschap van honderd gelijke sokkels (oppervlak 60x40cm) waar de inzendingen zoals tekeningen, maquettes, sculpturen of wat dan ook op zijn geplaatst!

Estafette-opening Vrijdag 27 juli
Vanaf 16.00 uur: Grand Prix du Sud, Atelier Tarwewijk, Mijnsherenlaan 4-8 Rotterdam
Vanaf 17.00 uur: Zomersalon, Het Gemaal op Zuid, Pretorialaan 141 Rotterdam
Vanaf 18.00 uur: Jurytoespraak, hapjes en drankjes in Het Gemaal
Daarna afterparty in RAAF, Hillelaan 19 Rotterdam.

Meer info via www.gemaalopzuid.nl en www.stedelinks010.nl

Zomersalon in Het Gemaal op Zuid (selectiedag)

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra