24 uur grazen in Rotterdamse cultuur

24 uur Cultuur (Ming's Pretty Heroes / Moeders van Ro Theater)

Tot vorig jaar kende Rotterdam net als vele andere steden een Uitmarkt om het culturele seizoen te openen. De markt op het Schouwburgplein was echter altijd ietwat gezapig dus werd de culturele opening wat spannender gemaakt en uitgebreid met het evenement 24 Uur Cultuur.

Net als vorig jaar zal er van zaterdag 15 september 17.00 tot de volgende zondagmiddag een etmaal lang een vooral gratis uitgebreid aanbod zijn van premières van voorstellingen, bijzondere projecten of kijkjes achter de schermen. Er is theater, dans, beeldende kunst, muziek en film op tientallen verrassende plekken in de stad.

Om 17:00 verricht burgemeester Aboutaleb op het Schouwburgplein de officiële opening van de fototentoonstelling Rue du Maroc van Otto Snoek. Op datzelfde moment opent voormalig burgemeester Bram Peper in het Nederlands FotomuseumFotograferen voor verandering‘ van de beroemde fotograaf Lewis Hine. Eveneens om 17:00 wordt het programma op Coolhaveneiland geopend met een spectaculaire brassbandact. Deze bestaat uit verschillende brassbands met in totaal zo’n vijftig muzikanten.

Lewis Hine 'Fotograferen voor Verandering' in het Nederlands Fotomuseum

Na de drie openingen zijn er 24 uuur lang talloze activiteiten en plekken te bezoeken. Grazen geeft alvast wat suggesties.

Raaf zal bijvoorbeeld inderdaad echt 24 uur open zijn en biedt kunst van Bier & Brood-oprichter Koen Harmsma, Jelmer Noordeman, Thijs van Buuren, Iwan Smit en Daan Botlek en een muziekprogramma van 24 uur op het kleine podium!

Verder op zuid, bijvoorbeeld op de vermaarde Kaap en bij het Luxor Theater gaat het ook 24 uur loos. Bij het Nederlands Fotomuseum is behalve de opening van Fotograferen voor Verandering door Bram Peper ook de presentatie van de fotoserie Building The Rotterdam van Richard Sies die het werk van Lewis Hine als inspiratiebron heeft. Ook wordt de nieuwe entree, ontworpen door Rotterdammer Richard Hutten, in gebruik genomen.

Bij Theater Walhalla wordt het publiek opgewarmd door de muzikale klanken van de opkomende Rotterdamse band Half Way Station en door hen uitgenodigde Rotterdamse singer-songwriters.

Ander muzkaal Rotterdams talent is te vinden bij De Unie. 3voor12 Zuid-Holland heeft de Rotterdamse bands Luik, Bloomfield en Sjoerd van Heumen uitgenodigd.

Vive la fete bij Mr. Clash

Bij de Doelen begint rond 20.30 weer een nieuwe editie van Mr Clash met onder meer een optreden van het Rotterdamse Ming’s Pretty Heroes.
De formatie opent zondagmiddag rond 14.00 ook de Hall of Fame bij de SKVR-locatie aan de Aert van Nesstraat. Verschillende bands gaan tijdens Hall of Fame de muzikale strijd met elkaar aan. Dansliefhebbers kunnen terecht bij de SKVR voor Rotterdam Danst. Op de locatie Hennekijnstraat worden er in in samenwerking met Conny Janssen Danst, Meekers, Dansateliers en Dance Works Rotterdam/André Gingras diverse dansworkshops en performances gegeven.

Omdat de manifestatie 24 uur duurt moet ook de nacht doorgekomen worden en op welke manier kan dat beter dan dansend en feestend. Er zijn dan ook verschillende speciale party’s. Bij Bird is er Rotterdamned. Voor de nieuwste zombiefilm Dawn of the Disco wordt een partyscène gedraaid in BIRD.

Rotterdamned! in Bird

Parfum de BoemBoem waagt zich ook aan een feestje. Tijdens 24 Uur Cultuur bieden ze uiteraard verschillende fietsroutes aan. Een route voert zelfs naar Hollywood. Want Parfum de BoemBoem organiseert op de parkeerplaats achter het Schieblock en Hollywood Music Hall, ofwel bij de Biergarten, vanaf 22.00 een avond met dj’s, bier, uitleg over de locatie, een minitour over de Luchtsingel en gezelligheid. Vanaf 23.30 uur kan er gratis verder worden gefeest tijdens Parfum de PartyParty in de basement van de Hollywood Music Hall met dj’s Marc Nolte, Disko Matique (www.soundcloud.com/diskomatique) en O’Henn.

Uiteraard is ook De Wereld van Witte de With onderdeel van 24 Uur Cultuur.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra