Schouwspelen op het Schouwburgplein

Schouwspelen op het Schouwburgplein (c Vincent Menzel / Gergiev Festival)

Al vanaf mei proberen de Rotterdamse Schouwburg, de Doelen, het Internationaal Film Festival Rotterdam, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Codarts, het Oude Luxor Theater, de Unie, Pathé en andere ondernemers en bewoners van rond het Schouwburgplein het plein te versterken als gastvrije, grootstedelijke culturele plek voor alle Rotterdammers.

Het plein is bijvoorbeeld al de hele zomer opgefleurd met wel heel bijzonder meubilair. Twintig bankjes van drie meter lang en bijna twee meter breed zijn uitgestrooid over het plein. Deze bankjes – Enzo genaamd – zijn over genomen uit het Weense Museumkwartier waar ze al tien zomers lang ervoor zorgen dat het een plek is om zomaar lekker te zitten, te liggen en bij elkaar te komen.

De komende maand kunnen de bezoekers vanaf de bankjes meerdere schouwspelen gadeslaan. Op donderdag 6 september om 21.00 uur danst het Scapino Ballet Rotterdam het bekende Romeo & Julia. Behalve de 28 dansers van het gezelschap participeert een multicultureel ensemble van zes musici live in de voorstelling.

In het kader van het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival komt componist Michael Maierhof naar Rotterdam. Zijn grensverleggende composities leverden wereldwijd al een golf van enthousiaste reacties op. Op vrijdag 7 september om 22.30 uur verzorgt de musicus een alles overtreffend project: een compositie voor heteluchtballonnen, plastic bekertjes, boodschappentassen en ander aangespoeld materiaal, een ensemble en live electronica met de titel Do You Sea?

Rue du Maroc (c Otto Snoek)

Vanaf 15 september tot 14 oktober is het Schouwburgplein ook een expositieruimte. Met de tentoonstelling Rue du Maroc presenteert Kosmopolis Rotterdam een serie beeldverhalen met foto’s van Otto Snoek. In Rue du Maroc vertellen vijftien jonge Marokkanen uit Nederland, België en Marokko over hun transnationale leven.

In het kader van de Keuze van de Schouwburg is het plein zaterdag 29 september het decor voor Pleinvrees. Het is een voorstelling via de mobiele telefoon: Toeschouwers volgen via hun telefoon en van op afstand een man die in zichzelf lijkt te praten, tot ze direct door hem worden aangesproken en hij hen betrekt in zijn eenzame protest, zijn oproep aan de samenleving. Voor de voorstelling is geen kaartje nodig. Via www.omsk.nl/pleinvrees kunnen belangstellenden zich aanmelden. Daarna wordt er een toegangscode toegestuurd waarmee je tijdens de voorstelling kunt inbellen.

Tussen alle nieuwe activiteiten door zijn er ook nog gewoon uitzendingen van Electronic Soundscape op 15 en 29 september.

Pleinvrees van OMSK (c OMSK)

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra