Posts by Daniel Venema:

    Mount Lucifer van Rob Scholte in Galerie Frank Taal

    januari 31st, 2012

    Mount Lucifer van Rob Scholte in Galerie Frank Taal

    Rob Scholte komt naar Rotterdam: “Ik hou er van om vaststaande denkbeelden los te wrikken, om met paradoxen te spelen. De verwachtingspatronen die er omtrent iets zijn te verstoren. Voor mij is iets wat heel oppervlakkig is ontzettend diep”.

    In Galerie Frank Taal toont hij zijn Mount Lucifer. Het woord Lucifer vloeit samen uit 2 afzonderlijke mythen: de joods-christelijke traditie met Lucifer als een gevallen engel en de klassieke mythe over de morgenster.

    Lucifer is een Latijns woord dat letterlijk lichtbrenger betekent.
    In het beeldvocabulaire van Rob Scholte is Lucifer vooral een zwavelstokje.
    Heel veel zwavelstokjes in alle kleuren van regenboog. Een gebergte van luciferhoutjes. Mount Lucifer!
    In paradise!

    Van 4 februari t/m 17 maart 2012 in Galerie Frank Taal, Van Speykstraat 29.
    Opening 4 februari van 15.00 tot 19.00 uur.

    www.franktaal.nl

    Reageren uitgeschakeld

    Glass, Adams & Reich – Doelenkwartet

    januari 17th, 2012

    Glass, Adams & Reich - Doelenkwartet

    ‘Muziek van de geleidelijke verandering’ is de omschrijving die deze drie grote Amerikaanse componisten verkiezen boven de term ‘minimal music’. Hoewel hun componeerstijlen overeenkomsten vertonen, zijn zij elk hun eigen weg gegaan. ‘Om gedetailleerd luisteren te bevorderen moet een muzikaal proces extreem geleidelijk verlopen’, aldus Steve Reich. Een dergelijk vertraagd muzikaal proces is van toepassing op de drie werken die in dit concert klinken, alle mijlpalen in het hedendaagse Amerikaanse strijkkwartetrepertoire.

    Van Philip Glass staat String Quartet no.2 op het programma, oorspronkelijk gecomponeerd als muzikale inlas in de voorstelling ‘Company’ van Samuel Beckett. John Adams heeft naast zijn opera’s en symfonische werken veel kamermuziek geschreven.
    ‘The piece is a knockout’, aldus het label Nonesuch over het strijkkwartet dat John Adams in 2008 heeft gecomponeerd
    In zijn legendarische compositie Different Trains maakt Steve Reich gebruik van ‘speech melody’. Samples klinken samples van teksten die deels afkomstig zijn van slachtoffers van de Holocaust.

    DoelenKwartet
    -
    Frank de Groot – viool
    Maartje Kraan – viool
    Karin Dolman – altviool
    Hans Woudenberg – cello
    -
    programma:
    Glass String Quartet no.2 ‘Company’ (1983)
    Adams String Quartet (2008)
    Reich Different Trains (1983)
    -
    DO 26 JAN ’12 | EDUARD FLIPSE ZAAL | 20.30

    www.dedoelen.nl

    Reageren uitgeschakeld

    Schwalbe speelt vals – Schwalbe

    januari 9th, 2012

    Videostill Schwalbe Speelt Vals (c Schwalbe)

    Wie zijn we als we in het nauw gedreven zijn? Wie zijn we als de ander zwakker is? Wie zijn we als de ander zich niet meer aan de regels houdt? Je probeert jezelf te redden met de zin ‘het is maar een spel’, maar op het moment dat je dat zegt is het al te laat om terug te keren naar de realiteit.

    In Schwalbe speelt vals verliezen de spelers zich in het spel. De jonge gedreven theatermakers slepen het publiek mee in hun fysieke, compromisloze spel waarbij de moraal geleidelijk vervaagt.
    Veelbelovend onderzoek naar de menselijke psyche en haar prioriteiten.

    Concept en spel Christina Flick, Marie Groothof, Melih Gençboyaci, Hilde Labadie, Floor van Leeuwen, Kimmy Ligtvoet, Ariadna Rubio Lleó, Daan Simons Decor, techniek, productie Joost Giesken, Dave Staring, Jasper Kop en Joost Allema Eindregie Tim Etchells Dramaturgie Anoek Nuyens Co-productie NXTSTP, OMSK, Productiehuis Rotterdam (Rotterdamse Schouwburg)

    www.rotterdamseschouwburg.nl

    Reageren uitgeschakeld

    The Sweet Art of Bruising door Dance Works Rotterdam

    december 20th, 2011

    The Sweet Art of Bruising door Dance Works Rotterdam

    Een bokswedstrijd als dansperformance. Choreograaf Andre Gingras maakt een bijzondere cross-over tussen sport en kunst: over de schoonheid van het gevecht en nog veel meer.

    In The Sweet Art of Bruising betreedt Gingras de boksarena voor een intieme en fysieke voorstelling voor twee dansers over de elementaire drijfveren achter onze angsten, onze woede en onze pijn. De voorstelling is een bokswedstrijd als dansperformance en een metafoor voor het gevecht met ‘de Ander’ in de samenleving. Wie zijn onze rivalen? Hoe gaan we met hen om? Is het een gevecht met ‘de Ander’ of tegen onszelf?

    18 januari 20:30 in de Rotterdamse Schouwburg. 20 en 21 januari in het Korzo Theater in Den Haag

    www.rotterdamseschouwburg.nl
    www.korzo.nl
    www.danceworksrotterdam.nl

    1 Comment "

    Whirly Girls – Electra

    december 16th, 2011

    Whirly Girls door Electra (c Anne Reinke)

    Vier vrouwen, vier nationaliteiten en een arsenaal aan instrumenten en mogelijkheden. Door deze variabelen te combineren en te richten op de meest invloedrijke vrouwen tussen 1900 – 1950 wordt op een muzikale en doordringende manier een ode gebracht aan de indrukwekkende prestaties van onder andere Emmeline Pankhurst, Rosie the Reviter en Gertrude Stein.

    Deze en andere vrouwen worden in Whirly Girls gehonoreerd voor hun invloed op onder meer het gebied van kunst en cultuur, maar ook voor hun gevecht voor de rechten van de vrouw en prestaties op het gebied van luchtvaart.

    Onder begeleiding van de klassieke muziek van Monica Germino, Tatiana Koleva, Michaela Riener en Susanna Borsch worden videobeelden vertoond van de meest belangrijke momenten van de gehonoreerde vrouwen. Beelden van onder andere interviews, het vliegtuig van Amelia Earhart en andere baanbrekende momenten in de geschiedenis van de rechten van de vrouw.

    Te zien in concertgebouw De Doelen op:

    Zo 18 Dec`11 Eduard Flipse Zaal 20.30

    Kaartjes kopen via: www.dedoelen.nl

    Reageren uitgeschakeld

    ‘Rotterdam’ door Theaterbedrijf Bonheur

    november 11th, 2011

    Rotterdam door Bonheur (c Bas Czerwinski)

    Humor, vriendschap, tragedie en Rotterdam. Drie vrienden maken het allemaal mee in het nieuwe toneelstuk: “Rotterdam”.

    Neem een kijkje in het leven van 3 zelfbenoemde studenten die met intelligente en spannende gesprekken het leven van de Rotterdamse student blootleggen. Naast het uitgaan, drinken, shoarma en de tosti`s worstelen de jongeren met de liefde, achterdocht en de dood.

    Laat je meeslepen in het turbulente bestaan van de Rotterdamse “student” door middel van diepgaande, emotionele gesprekken, ruzies en relaties. En dat allemaal op een studentenkamer aan de Nieuwe Binnenweg. De Rotterdamse cultuur, het uitgaansleven en de inwoners geven het toneelstuk een extra draai en dat is nu net wat deze voorstelling zo bijzonder maakt.

    Door het actuele taalgebruik en de sterke karakters van de personages komt het toneelstuk erg realistisch over en is het zeker de moeite waard om deze voorstelling te bezoeken.

    foto: Bas Czerwinski

    Te zien: 11 november t/m 11 december in het Bonheur Theater

    www.bonheur.nl

    Reageren uitgeschakeld

    recensie ‘Stad van Nederland’ in het NAi.

    oktober 13th, 2011

    Stad van Nederland in het NAi

    Architectuur is en blijft een bijzonder onderwerp, helemaal als je het richt op Rotterdam. De mogelijkheden zijn eindeloos en er is al ongelofelijk veel mee geëxperimenteerd. Zo is ook te zien in de tentoonstelling: De stad van Nederland in het Nederlands Architectuur instituut.

    Bij binnenkomst word je verwelkomd door een medewerker die met een vriendelijke glimlach je een soort van telefoontje aanbied. Verspreid over de gehele tentoonstelling vind je tekstballonnetjes, als je dit telefoontje hier tegenaan houdt hoor je verschillende conversaties tussen echte Rotterdammers. Een erg leuk concept, in tegenstelling tot die vaak monotone dialogen die je in veel musea te horen krijgt. Deze speelse manier van uitleggen slaagt er uitstekend in je aandacht er bij te houden en laat ook de verschillende meningen van mensen horen.

    Na een korte uitleg van de medewerker begin ik mijn reis op een voor mij erg bekend uitziende polderweggetje. Aan het einde hiervan stap ik door een deur en bevind ik mij ineens in hartje Rotterdam. Overal om me heen zie ik straatverlichting en als je goed kijkt herken je ook de diverse bekende plekjes van Rotterdam: De Erasmusbrug, Het Nationale Nederlanden gebouw en vele andere.

    Na even kort om me heen te hebben gekeken in deze vrij kleine ruimte loop ik door de deur naar de volgende kamer. Wat me hier meteen opvalt is de speelse manier waarop het licht geregeld wordt. Door systematisch het licht te dempen en te versterken wordt de illusie van dag en nacht gewekt. Op deze manier kan je de verschillende maquettes van bekende gebouwen als het van Nelle gebouw of het van Gogh museum in een ander licht bekijken. Per gebouw kan je via het telefoontje luisteren naar verschillende Rotterdammers die in een gesprek met elkaar hun mening geven of leuke weetjes over de gebouwen doorspelen.

    Stad van Nederland in het NAi

    Door naar de volgende kamer, ik kijk mijn ogen uit bij de optische illusie die hier wordt gemaakt. De muren zijn gevormd als spiralen met aan beide kanten een spiegel. Hierdoor lijkt de kamer oneindig terwijl hij in werkelijkheid maar zo`n 4 meter lang is. Na een foto en een korte woordenwisseling met een andere bezoeker loop ik door naar de volgende ruimte.

    Opnieuw het gespeel met het licht en de spiegels wat een erg leuk effect oplevert. In deze kamer staan een flink aantal witte blokken van verschillende vormen en formaten. Op de blokken worden doormiddel van beamers verschillende projecties gemaakt. In combinatie met de lichtveranderingen krijg je hierdoor een tal van mogelijke toekomstbeelden. Vol verbazing sta ik te kijken naar omkeerbare voetbalvelden, veeflats en gebouwen met parken erin verwerkt. Dit is het leukste gedeelte van de tentoonstelling. De verschillende mogelijkheden van architectuur worden op een interessante manier weergegeven en het blijft verbazing wekken wat de toekomst allemaal voor ons in petto heeft.

    Deze intrigerende ruimte was tevens het laatste deel van de tentoonstelling. Met in mijn gedachte mijn persoonlijke toekomstbeeld geef ik het telefoontje terug aan de nog steeds glimlachende medewerker en loop ik richting de uitgang.

    te zien van 01/07/11 tot 01/07/16 in het NAi

    www.nai.nl

    Reageren uitgeschakeld